Trianoni indulat Romániában
Pénzbírságot szabott ki a román csendőrség Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezéséért - közölte az MTI-vel az SZNT.
2023. március 24. 18:24

Izsák Balázs – zaol.hu

Pénzbírságot szabott ki a román csendőrség Izsák Balázsra, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökére a székely szabadság napi marosvásárhelyi felvonulás megszervezéséért - közölte az MTI-vel az SZNT.

A március 10-i marosvásárhelyi megemlékezés és felvonulás szervezői pénteki közleményükben azt írták: a Maros megyei csendőrség marosszentgyörgyi egysége 2023. március 16-án állított ki büntető jegyzőkönyvet Izsák Balázs nevére. Ezt csütörtökön, március 23-án kézbesítette a posta.
   
Ebben az áll, hogy az 1000 lejes (78 ezer forint) pénzbírságot egy "betiltott" nyilvános rendezvény megtartásáért szabták ki.
   
Az SZNT szerint a büntetés jegyzőkönyve "megerősíti a csendőrségnek azt a megközelítését, hogy a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését, az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát meg (a csendőrség) egyenesen sovinizmusnak minősíti".
   
A közleményhez mellékelt jegyzőkönyvben ugyanis azt írja, hogy a felvonuláson "Székelyföld etnikai alapon való regionalizálását, autonómiáját fenntartó eszméket népszerűsítettek", ami a csendőrség szerint sovinizmusnak minősül. Az is szerepel benne, hogy ezek az eszmék "érintik Románia területi integritását és nemzeti szuverenitását", így nemzetbiztonságra veszélyes cselekedetnek minősül népszerűsítésük. A jegyzőkönyv a vonatkozó romániai törvényeket is felsorolja.
   
Az SZNT közleményében azt írta, hogy Izsák Balázs nem fizeti ki a pénzbírságot, és jogorvoslati eljárást indít az érvénytelenítéséért.
   
Felhívták azoknak a figyelmét, akik részt vettek a megemlékezésen, illetve a felvonuláson, hogy ha hasonló büntető jegyzőkönyvet kapnak, arról haladéktalanul tájékoztassák az SZNT-t az szntiroda@gmail.com címen annak érdekében, hogy a fellebbezési határidőn belül elindíthassák a jogorvoslati eljárást.
   
Az SZNT négy év szünet után március 10-én ismét megszervezte Marosvásárhelyen a székely szabadság napját. A csendőrség ezt minősítette "betiltottnak" az Izsák Balázsnak küldött jegyzőkönyvben.
   
Az SZNT elnöke már a rendezvény másnapján közölte a sajtóval, hogy a csendőrség törvénytelennek minősítette a felvonulást, amit az SZNT és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői hatalmi visszaélésként értékeltek. Izsák Balázs akkor elmondta: a román csendőrség a rendezvény előtti tanácskozáson szóban közölte vele, hogy nem engedélyezettnek tekinti a tüntetést, noha a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal jóváhagyta.
   
Az SZNT-elnök a kolozsvári sajtótájékoztatón közölte: a helyszínen senkit nem bírságoltak meg, de a korábbi évek tapasztalata alapján arra számít, hogy az eseményen készült felvételek alapján utólag küldik ki a büntető jegyzőkönyveket. A szervezők bejelentették: a katonai ügyészséghez fordulnak az ügyben, mivel szerintük a Maros megyei csendőrség alapvető emberi jogokat, a gyülekezési jogot és a szólásszabadságot sértette meg azáltal, "hogy önkényesen törvénytelennek, sőt egyenesen alkotmányellenesnek minősítette" a rendezvényt.
   
Március 10-én, a székely szabadság napján a szervezők szerint 1500-2000 személy követelte Marosvásárhelyen Székelyföld területi autonómiáját, de a csendőrség a korábbi évektől eltérően nem engedélyezte az utcai felvonulást, és a járdára szorította a részvevőket.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Szent György-hegyi bornapok
    A rendezvény első napján a versenyen 82 borász méri össze borait. Majd kápolnavándorlásokra várják az érdeklődőket Beke Zsolt plébános vezetésével, később a helyi borokat lehet kóstolni egy közeli, tapolcai étteremben.
  • Keresztényellenesség a XII. kerületben
    A kereszténység a legüldözötteb vallás a világon. A Krisztus követői elleni eltörlő indulat már a Hegyvidéken is hullámot vetett.
  • Szentév Rómában 2025-ben
    Róma városa rendkívüli infrastrukturális fejlesztésekkel készül az eseményre: mindenekelőtt a Vatikánváros körüli gyalogosövezetet bővítik a járműforgalom földalatti alagutakba terelésével. A közlekedés átrendezése a Vatikán körüli biztonságot is erősíti majd. Újdonságnak számít, hogy a Szent Péter térre vezető sugárút végén két szökőkutat akarnak elhelyezni.
MTI Hírfelhasználó