Ismét erősödik a migrációs nyomás a déli határon
ét nap alatt több mint 900 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak. A határ szerbiai oldalán most is több százan várakoznak, és szakértők szerint az enyhe idő miatt tovább romlik majd a helyzet a következő hetekben. A balkáni útvonal élénkülését Bosznia-Hercegovinában is érzik. Volt, aki arról beszélt, hogy akár terroristák is megbújhatnak a migránsok között. Sokan ezért a saját otthonaikban sem érzik magukat biztonságban.ét nap alatt több mint 900 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak. A határ szerbiai oldalán most is több százan várakoznak, és szakértők szerint az enyhe idő miatt tovább romlik majd a helyzet a következő hetekben. A balkáni útvonal élénkülését Bosznia-Hercegovinában is érzik. Volt, aki arról beszélt, hogy akár terroristák is megbújhatnak a migránsok között. Sokan ezért a saját otthonaikban sem érzik magukat biztonságban.
2023. március 27. 09:54

A kiindulási pontoktól egészen a célországokig: piros fonal jelzi a világtérképen azt az útvonalat, amelyeken a migránsok végighaladnak. A térkép mellé zászlókat is kihelyeztek a bevándorlók. A bihácsi befogadóközpontban várakozók általában ennél a falnál tervezik a következő illegális határátlépésüket. Csakhogy a családoknak kijelölt táborban jelenleg senki sincs.

A bevándorlók között ugyanis nagyon kevés a nő és a gyerek. Az egyedülálló férfiak a város egy másik táborában kapnak szállást. Ott már teljesen más a helyzet, tele van fiatal 20 és 40 év közötti férfiakkal. „Én már éltem Németországban korábban, de kitoloncoltak. Most vissza akarok menni. Ott lesz majd munkám, és ott vannak a barátaim is” – mesélte egy algériai migráns. Hozzá hasonlóan határsértők tucatjai várakoznak Bihácson. Sok problémát okoznak a helyieknek. Rendszeresek a konfliktusok és a leszámolások.

A helyiek emiatt több tüntetést is tartottak már. A demonstrációk egyik szervezője Sej Ramić a Híradónak elmondta: aggasztó, hogy tömegesen érkeznek harcedzett fiatalok és terroristák is megbújnak a migránsok között. „Sokan jönnek olyan országokból, amelyekben nem zajlik háború. Vannak szegények is köztük, de rengeteg a katona is a migránsok között. Ők már nem is térhetnek vissza a hazájukba. A legnagyobb természetességgel rántanak kést, nem tisztelik a nőket és a gyerekeket sem” – fogalmazott Sej Ramić. Nem csak Bosznia-Hercegovinában rossz a helyzet. A határmenti településeken, Szerbiában is hasonló állapotok uralkodnak.

Zomborban a migránsok szinte teljesen birtokukba vették az egyik kedvelt kirándulóhelyet. A helyiek már alig járnak ide, de azt mondják, lassan már az utcára sem mernek kimenni, annyi a bevándorló. Ráadásul a rendőrség is azt ajánlja nekik, legyenek óvatosak a befogadóközpont környékén. „Nemrég lövöldözés is volt, egymást gyilkolták. Betörnek a házainkba. A gyerekeket nem merjük az utcára engedni. Mit mondjak? Katasztrófa. Nemrég két lányt megállítottak a rendőrök az utcán. És azt kérdezték tőlük, miért vagytok kint sötétedés után, ez egy veszélyes környék. Elképesztő, inkább a migránsokat kellene elvinni innen” – mondta egy helyi férfi. Szétdobált SIM kártya keretek, papucs és rengeteg szemét. Ez már Horgos. A legtöbben most ezen a környéken gyülekeznek. „Afganisztánból jöttem, a magyar határra tartok éppen, 10-20-an összegyűlünk és megpróbálunk majd átjutni” – mondta egy afgán férfi az M1 Híradó riportjában, aki arcát nem vállalta.

Szombaton ismét csaknem 380-an akartak illegálisan bejutni Magyarországra. Év eleje óta pedig ez a szám megközelítette a 25 ezret. A nyomás nő, éppen emiatt Magyarország elkötelezett a kerítés megerősítése mellett – erről a miniszterelnök politikai igazgatója beszélt a Kossuth Rádióban. Orbán Balázs hozzátette: erre kér támogatást hazánk az Európai Uniótól, csakhogy Brüsszel továbbra is bevándorláspárti álláspontot támogat. „A nyomás folyamatosan erősödik a déli határszakaszon és ehhez kérjük. Tehát a jövőre vonatkozó kerítéserősítésre kérjük az unió támogatását.

Ebben sajnos az unió továbbra is bevándorló párti álláspontot támogat. És nem támogatja, hanem támadja azokat a tagállamokat, amelyek védekeznek az illegális migráció növekvő áradatával szemben” – mondta. Orbán Balázs úgy fogalmazott: jelenleg az uniós jog és annak brüsszeli értelmezése nem támogatja a magyar határvédelmi rendszert, hanem éppen ellenkezőleg, megpróbálja a hatékonyságát aláásni. Így egyelőre nincs előrelépés ebben az ügyben.

hirado.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Európai fiatalembereket akar vérfürdőbe küldeni Brüsszel
    A kormányfő azt mondta, "háborús hangulat van Brüsszelben", az orosz-ukrán háború első fejezete lezárult azzal, hogy felmerült, katonákat küldenének Ukrajnába, egy másik szakasz kezdődött ezzel.
  • Az EU az embercsempész alvilágot segíti
    Az EU téves migrációs politikája miatt veszélybe került a schengeni egyezmény nagy vívmánya: az emberek és az áruk szabad áramlása. Ha a külső határokat nem őrzik biztonsággal, akkor a nemzetállamok kénytelenek a belső határokon visszaállítani az ellenőrzést.
  • Az Agitprop figyelt
    Az idő előrehaladtával a falak egyre inkább eltolódtak egymástól, és a falon való minimális átlépést a rendszer már nem büntette úgy, mint a Kádár-korszak korai éveiben, vagy mint a Rákosi-korszakban – elemzi az 80-as évek második felének hazai újságírását Sz. Nagy Gábor történész.
MTI Hírfelhasználó