A futballban nincs helye nárcizmusnak
"A futball az élet iskolája, a kultúránk és a történelmünk része, megfűszerezve egy nagy adag szenvedéllyel. Ezt a játékot nekünk közösen, együttes erővel kell fejlesztenünk mindenki számára, a saját egyéni érdekeink figyelembe vétele nélkül" - zárta beszédét a szlovén UEFA-elnök.
2023. március 27. 19:07

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke (b) és Oliver Kahn, a Bayern München vezérigazgatója az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) közgyűlésén a Várkert Bazár előadótermében 2023.március 27-én. MTI/Lakatos Péter

A futballban nincs helye egoizmusnak, nárcizmusnak és féltékenységnek Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) elnöke szerint, aki a kontinens klubjait tömörítő szervezet (ECA) budapesti közgyűlésén beszélt erről hétfőn.

A szlovén sportvezető az eseményt megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a modern futballnak szüksége van folyamatos, egészséges párbeszédre, valamint a sportágban érintettek szoros együttműködésére.

"A klubok a rendszer nélkülözhetetlen tagjai, hiszen ők alkotják annak a piramisnak az alapját, amelyen keresztül az európai sportmodellben a kontinentális versengéshez vezet az út" - mondta Ceferin, s hangsúlyozta, 15 évvel ezelőtt mérföldkő volt az ECA létrehozása. A szervezetnek jelenleg nem tagja több elitklub sem, így például a Real Madrid, az FC Barcelona és a Juventus, amelyek az utóbbi években az Európai Szuperliga (ESL) megalapításának ötletével kivívták az UEFA, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA), állami és politikai vezetők, illetve a futballvilág más befolyásos személyiségeinek ellenszenvét.

"Az ECA egy demokratikus érdekképviseleti szövetség, amelynek ajtaja nyitva van minden európai tagszervezet számára, s amelynek egyenes, őszinte, de lojális kapcsolata az UEFA-val megmutatja az egyetlen létező utat az intézmények közötti párbeszédre és együttműködésre" - hangsúlyozta az UEFA-elnök.
   
"Az elmúlt években az UEFA és az ECA együttműködésének köszönhetően új szintre emeltük az Európa-ligát, valamint létrehoztuk a Konferencia-ligát, amely minden előzetes ellenérzéssel szemben bebizonyította, hogy igenis szükség van rá" - jelentette ki az 55 éves Ceferin, hozzátéve, hogy mindezeken túl számos más, a klubokat előnyös helyzetbe hozó programot hívtak életre.
   
"A futball az élet iskolája, a kultúránk és a történelmünk része, megfűszerezve egy nagy adag szenvedéllyel. Ezt a játékot nekünk közösen, együttes erővel kell fejlesztenünk mindenki számára, a saját egyéni érdekeink figyelembe vétele nélkül" - zárta beszédét a szlovén UEFA-elnök.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke ezután azt emelte ki, hogy a labdarúgás világában mindenkinek és minden szervezetnek megvan a maga sajátos szerepe, a mindenki számára megfelelő és jó eredményeket ugyanakkor csak akkor lehet elérni, ha a különböző szereplők együttműködnek.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke beszédet mond az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) közgyűlésén a Várkert Bazár előadótermében 2023.március 27-én. MTI/Lakatos Péter

"Ma új szándéknyilatkozatot írtunk alá az ECA vezetőivel, amely egységet és stabilitást biztosít mindannyiunk számára egészen 2030-ig" - közölte az 53 éves svájci sportvezető.

"Fenntarthatóbb és átláthatóbb sportági modell kialakításán dolgozunk, közben pedig változatlan célunk visszajuttatni a bevételeket a kluboknak és a nemzeti szövetségeknek" - mondta.

Infantino úgy fogalmazott: a FIFA világszerte felel a labdarúgásért, ezért azzal a céllal utazott Budapestre, hogy az ECA-közgyűlésen résztvevőkkel közösen, együtt dolgozva gyorsítsa tovább a futball fejlődését az egész világon.

"A mai nap mérföldkő, hiszen egy csodálatos 15. születésnapot ünneplünk, közben pedig aláírtunk egy olyan szándéknyilatkozatot, amely a 2030-as világbajnokság utánig szabályozza és világossá teszi a közös munkát, a célokat és azok elérésének módjait" - jelentette ki a FIFA elnöke.

 

Schmidt Ádám: sportdiplomáciával csak akkor érhetők el jelentős sikerek, ha egy irányba haladunk

Sportdiplomáciával csak akkor érhetők el jelentős sikerek, ha egy irányba haladunk, ezért nagy hangsúlyt fektetünk az összehangolt kommunikációra, az információcsere segítésére, továbbképzések szervezésére és évente legalább két tematikus sportdiplomáciai konferenciát rendezünk - mondta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár hétfőn, az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) budapesti közgyűlésének megnyitóján.

 

Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára beszédet mond az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) közgyűlésén a Várkert Bazár előadótermében

Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy Magyarországon a sport 2010 óta stratégiai ágazat, s ezen belül a futball kiemelkedő helyet foglal el.

ECA Logo EN RGB - Morethanfootball.eu

morethanfootball

"Büszkén mondhatom, hogy kormányunknak hála, az elmúlt 12 évben olyan léptékű létesítményfejlesztések történtek, amelyek talán a világon is egyedülállók, ennek pedig egyértelmű nyertesei a magyar futballklubok is. Létrejött továbbá egy államilag elismert sportakadémiai rendszer, amely központi költségvetésből, szigorú feltételek mellett biztosítja a klubok számára az utánpótlást" - mondta Schmidt Ádám. Hozzátette, az erőfeszítéseknek az elmúlt években látható eredményei is voltak, a magyar labdarúgó-válogatott kétszer szerepelt Európa-bajnokságon, a klubcsapatok nemzetközi kupaszereplései pedig "felejthetetlen pillanatokkal ajándékozták meg a magyar szurkolókat."
   
A sportért felelős államtitkár kiemelte, hogy a létesítményfejlesztéseknek is köszönhetően Magyarország több jelentős nemzetközi labdarúgó-eseménynek lehetett a házigazdája a közelmúltban, így Bajnokok Ligája-, valamint Európa-bajnoki mérkőzéseknek, illetve az Európai Szuperkupa-döntőnek.

Hangsúlyozta, hogy májusban az Európa-liga döntőjének ad majd otthont a Puskás Aréna.
   

"Fontos célunk azonban, hogy a kiemelt nemzetközi sportesemények mellett a nagy nemzetközi sportszervezetek rendezvényeit, illetve képviselőit is vendégül lássuk hazánkban, ezért is nagyon megtisztelő, hogy most az ECA 15., jubileumi közgyűlésének adhatunk otthont Budapesten" - fogalmazott Schmidt Ádám. Jelezte, az új magyar sportirányítás a sportdiplomáciát is új alapokra szeretné helyezni. Ez ugyanis politikai és gazdasági szempontból is lényeges, és történelmi példák bizonyítják, hogy a sportdiplomácia hatékony eszköz lehet akár egy nemzetközi konfliktus megoldásában is.
   

"Fontos törekvésünk, hogy a jelentős nemzetközi szervezetekben minél több sportdiplomatánk legyen, hiszen csak rajtuk keresztül tudunk küzdeni a magyar érdekekért. Itt engedjék meg, hogy kiemeljem a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét, Csányi Sándor urat, aki a nemzetközi és az európai szövetség alelnökeként a nemzetközi futballszíntéren is kiemelkedő munkát végez, ezúton is köszönet érte" - jelentette ki az államtitkár.
   

"Reméljük, hogy a jövőben még szorosabbá válhat együttműködésünk az ECA-vel, hiszen a szervezet nélkülözhetetlen szerepet tölt be az európai futballklubok érdekképviseletében, ami a magyar egyesületek számára is kiemelten fontos" - zárta beszédét Schmidt Ádám.

     

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Agymosással (is) tették tönkre Európát
    Nyugaton ma a szuverenitás és a nemzeti elkötelezettség felszámolása zajlik, a balliberális média és a világháló pedig teljes erővel végzi azt a politikai nevelést, amelyet nyugodtan nevezhetünk agymosásnak – leplezi le a szélsőséges propagandagépezetet Bánó Attila.
  • Szuverenista világrendet kell megalapoznunk
    Most még ők vannak hatalmon, veszélyes ellenfelek, nincsenek erkölcsi aggályaik - utalt Orbán Viktor a liberális szélsőségre. Hatalmon vannak és nem hezitálnak használni az eszközeiket, ha kell, az állami szerveket is bevetik - mondta, hozzátéve: régen a kommunisták, most a progresszívek azok, akik öt lépésben jutnak el oda, hogy az állami szerveket az elnyomás eszközévé tegyék.
  • A magyar kormány továbbra is békepárti
    Gulyás Gergely közölte, folyamatosan egyeztetnek a NATO brüsszeli központjával, a kormány azonban továbbra is azt mondja: mindenképpen ki kell maradni a háborúból, és ha erről nem tudja meggyőzni a NATO-szövetségeseket, Magyarország akkor is ki akar maradni a háborúból, és nem kíván részt venni a NATO missziójában sem.
MTI Hírfelhasználó