Kritikai fajelmélet
Az amerikai baloldali kritikai fajelmélet magának követeli az elnyomottak képviseletét, de ezek a "szintetikus forradalmárok" nem kormányozni akarnak, hanem az amerikai társadalmi elit kulturális intézeteit és gazdasági szervezeteit akarják uralni, végső eszközük pedig az erőszak - szögezte le Chris Rufo
2023. március 27. 23:59

Chris Rufo, a kritikai fajelmélet (critical race theory) amerikai szakértője, a Danube Institute vendégkutatója beszél a kutatóintézet által a baloldali kritikai fajelméletről és a woke-mozgalomról rendezett nemzetközi konferencián Budapesten, a Lónyay-Hatvany villa rendezvénytermében 2023. március 27-én. MTI/Lakatos Péter

Az amerikai baloldali kritikai fajelmélet magának követeli az elnyomottak képviseletét, de ezek a "szintetikus forradalmárok" nem kormányozni akarnak, hanem az amerikai társadalmi elit kulturális intézeteit és gazdasági szervezeteit akarják uralni, végső eszközük pedig az erőszak - szögezte le Chris Rufo, a kritikai fajelmélet (critical race theory) amerikai szakértője hétfőn.

A budapesti Danube Institute vendégkutatója az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyre népszerűbb baloldali kritikai fajelméletről és a woke-mozgalomról a budai Várban rendezett angol nyelvű nemzetközi konferencián beszélt.
   
Rufo a szakmai találkozó fő előadójaként leszögezte: a kritikai fajelmélet egy marxista elméleti alapokon álló posztmodern és posztmarxista eszmerendszer, amely szerint az Egyesült Államok társadalma és politikai rendszere alapvetően és velejéig rasszista, és az Egyesült Államokban a fehér többség elnyomja az amerikai társadalom többi csoportját.
   
Az előadó elmondta: ugyanazokkal az eszközökkel támadják a baloldali kritikai fajelmélet amerikai képviselői saját ellenfeleiket, amivel a baloldali-liberális sajtótermékek bírálják Magyarországot.
   
John O'Sullivan, a kutatóintézet elnöke hangsúlyozta, hogy az amerikai ideológiai baloldal egyre több képviselője szerint az Egyesült Államok történelmét afroamerikai és színesbőrű szempontból újraíró, a fehérbőrű amerikaiak állítólagos uralmának eltörlését hirdető, az úgynevezett eltörlés kultúráját (cancel culture) támogató "woke" kifejezés mára kiüresedett, így nincs már értelme használni. Ezért vette górcső alá a Danube Institute az amerikai kritikai fajelmélet (critical race theory - CRT) koncepcióját és szótárát a konferencián.
   
Frank Furedi magyar származású brit szociológus professzor, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli igazgatója szerint a baloldali kritikai fajelmélet nem elméleti eszmerendszer a szó szoros értelmében, hanem egy kulturális mozgalom és narratíva. Egy olyan gyarmatosításellenes, antirasszista mozgalom, amelynek célja, hogy minden nyugati hagyományt és értéket megtámadjon és megtagadjon. Úgy vélte, a kritikai fajelmélet "fatalista determinizmusa" szerint a faj és a származás mindent meghatároz az ember életében. Megjegyezte: minden olyan nem fehér professzor, aki nem ért egyet a kritikai fajelmélettel, nem mer felszólalni, mert az állását, a személyes biztonságát vagy az életét félti.

Frank Füredi magyar származású brit szociológus professzor, a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli igazgatója beszél a Danube Institute által a baloldali kritikai fajelméletről (critical race theory) és a woke-mozgalomról rendezett nemzetközi konferencián Budapesten, a Lónyay-Hatvany villa rendezvénytermében 2023. március 27-én. MTI/Lakatos Péter
   
Francesco Giubilei, az olasz kulturális miniszter tanácsadója szerint Olaszországban egy fokkal jobb a helyzet a kritikai fajelmélet kapcsán, mint a többi nyugati országban. Az olasz katolikus egyháznak jelentős befolyása van a társadalmi értékek és hagyományok védelmében, a városi és regionális önazonosság pedig nagyon erős Itáliában. Az előadó szerint ha valaki Olaszországban felszólal az illegális bevándorlás ellen, azonnal fasisztának és rasszistának bélyegzik, ami ellehetetleníti a migrációról szóló kiegyensúlyozott politikai vitákat. Példaként megemlítette, hogy a The New Yorker című amerikai magazin szerint Olaszországban le kellene rombolni minden olyan épületet, amelyet a két világháború közötti fasiszta korszakban építettek.
   
Giubilei szerint az olasz konzervatív kormányzás víziójának legkomolyabb ellensége azonban maga az EU. Minden olasz kormányzati álláspont, amely nem egyezik az EU vezetésének véleményével, Brüsszelből nézve alacsonyabb rendű. Az olasz kulturális miniszter tanácsadója szerint remélhetőleg ez megváltozik a 2024-es európai parlamenti választások után.
   
Diederik Boomsa holland előadó, az amszterdami önkormányzati képviselő testület tagja szerint jelenleg Hollandia Európa Kaliforniája. Amszterdam város vezetése négy évvel ezelőtt sokszínűségi akciótervet (diversity action plan) vezetett be a városi kulturális intézmények esetében. Ennek egyik következménye, hogy elveszítheti önkormányzati pénzügyi támogatását az a városi képzőművészeti múzeum vagy kulturális intézmény, amelynek alkalmazottai és gyűjteménye nem elég sokszínű és társadalmilag reprezentatív.
   
Toby Young brit előadó, a Free Speech Union alapító vezetője a függetlennek mondott brit felmérések eredményeiről beszélt, amelyek szerint a londoni városi rendőrség és a tűzoltóság, de még a brit közszolgálati médiacsoport, a BBC is intézményi szintű rasszizmustól szenved.
   
A konferencia végén Rod Dreher, a Danube Institute budapesti kutatója kérdésre válaszolva elmondta: a woke-mozgalom tagjai a "puha totalitarianizmus" képviselői, és ha a 2024-es amerikai elnökválasztást követően ismét Donald Trump korábbi amerikai elnök alakíthat kormányt, a baloldali kritikai fajelmélet és a woke-mozgalom újabb lendületet kaphat és drámaian megerősödhet az Egyesült Államokban. Ehhez kapcsolódva Chris Rufo megjegyezte, hogy egy Ron DeSantis jelenlegi floridai kormányzó vezette amerikai kormányzat hatékonyabban tudná végrehajtani azokat a törvényalkotási és politikai döntéseken alapuló megoldásokat, amelyekkel a Fehér Ház és a Republikánus Párt szembeszállhatna a baloldali mozgalmak kritikus tevékenységével. Rufo szerint emiatt a 2024-es elnökválasztási kampány egyik központi kérdésévé válhat a kritikai fajelmélet és a woke-mozgalom elleni hatékony és erős republikánus párti válaszok megfogalmazása.
 

MTI
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Több százezer fát ültettek országszerte
    "Ez Magyarország újkori történetének legnagyobb fásítási programja" - emelte ki a kormánypárti politikus. Ehhez csatlakozott a KDNP mintegy 100 helyszínen. Fontos, hogy a kis-, közepes és nagyobb településeken is zajlik a KDNP "Ültessünk, hogy élhessünk!" elnevezésű faültetési programja - jegyezte meg Nacsa Lőrinc.
  • Varga Judit: Magyar Péter késsel járkált a lakásban
    A volt igazságügyi miniszter egy olyan esetről is beszámolt, amikor "Péter kijött a szobából, odament a konyhába, kivett egy kést, és elkezdett járkálni a késsel a kezében a házban" - idézte fel, ennél az esetnél elmondása szerint az édesanyja is jelen volt, aggódtak, hogy mit fog tenni a férje.
  • Nem lehet megállítani Kína fejlődését
    Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.
MTI Hírfelhasználó