A Költészet napja 2023
Rendszerek jöttek, rendszerek mentek, a Könyvhét is, majd a Költészet napja is – maradt. Az idén nagy hangsúlyt kap a 200 éve született, egykor a bőség kosaráról, a kettős mérce nélküli jognak asztaláról álmodó, világszerte fénylő lángelme életműve.
2023. április 11. 00:04

navega.art.br

A költészet a szellem és a lélek mezsgyéjén Istent kereső kíváncsiság – rögzíti a Rímek szablyaélen című kötet előszava. A költészet ott van, ahol a Nap és a tenger összeér – vázolja a Toll és szablya című kétnyelvű antológia bevezetője.

Szavakkal való hatáskeltéssel próbálkozik sok poéta ma is, amikor főleg a képi világ borítja el az emberi elméket.

Saját fájdalmát s örömét dalolja el a jeles rímművészek tömege, és eszükben sincs a szent fát félretenni – igazuk van. A néppel tűzön-vízen át előre törve lobogtatni a nép zászlaját – félrevihet. Ez a XX. század egyik keserű tanulsága.

Az önimádat büszke heverőjén nyugodtan fekvő, füst és kávé között henyélő szóművész már akkor, a XX. században sem kívánkozott elesni a harc mezején. Önmagát önmagával mérte, s tömör aranyból hulló szavai az ÉN istenét zengték.

A XXI. század kihívásai bonyolultabbak, de mondhatjuk úgy is: zavarosabbak.

A kibertér óceánt nyitott a klapanciáknak, fiatal szépségkeresőket ragad el a slam poetry – magyarul: nyekeregös – görcsös erőltetése. Dallamokkal, rímekkel nem bíbelődnek – s így lelik meg boldogságukat, s ezt, ehhez való ragaszkodásukat nem szabad, és nem is lehet elvitatni tőlük.

Versem azé, ki szívem versbe kérte / és nékem elég a barátság érte – fogalmazott József Attila, akinek születésnapja szolgál a Költészet napjaként 59 éve.

Mint tudjuk, szovjet mintára vette át az irodalom ünnepét a magyar kommunista pártvezetőség még 1956 nyarán. Milyen érdekesen olvadhatnak egymásba az ünnepek… A Könyvhét még a Horthy-korszakban, 1929-ben indult, s ehhez kapcsolódott az irodalmi ünnep 1956-ban: akkor a Könyvét egy programpontjaként rendezték meg, átvéve az egy évvel korábban nekilendült szovjet ünneplés mintáját. A „proletár költőnek” kinevezett József Attilához csak 1964-ben kapcsolták az ünnepet, s akkor rögzült az április 11-ei naphoz.

Bevált.

Rendszerek jöttek, rendszerek mentek, a Könyvhét is, majd a Költészet napja is – maradt. Az idén nagy hangsúlyt kap a 200 éve született, egykor a bőség kosaráról, a kettős mérce nélküli jognak asztaláról álmodó, világszerte fénylő lángelme életműve.

Állítólag Dosztojevszkij fogalmazta meg: A szépség fogja megmenteni a világot.

Vélhetően ez: a szépség adja a Költészet napja vonzerejét. A képernyőről, kibertérből, utcai hirdetésekből ömlő képi zsongás mellett a szavak alkotta képek is létjogosultak maradtak. A versek gondoskodnak arról, hogy a szavakhoz hang és arc is társuljon. S mindezek a szépség egyedi megjelenését kínálják.

És ez az élmény – nemesít.

A versolvasó, versszavaló, verset éneklő ember nemesebb lelkűvé válik, s átélheti a függetlenség magasabbra emelő tapasztalását. Akkor is, ha a rímek szablyaélen táncolnak, ha a dallamok széjjeltündöklenek gyönyörű virágokkal, jó szagú rózsákkal, sokszínű violákkal illatozó mezőkben.

Becsülnünk kell poétáinkat akkor is, ha épp József Attila figyelmeztet: Költő szerelme szalmaláng,
azért oly sebes és falánk.


Molnár Pál
 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kadétokból tartalékosok
    A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.
  • Rossi körbetekerné a Balatont, ha...
    Rossi arról beszélt, hogy a magyarok többsége imádja a futballt, a válogatottat pedig különösen. Kiemelte, a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, mint sehol másutt. Szerinte ez a pozitív értelemben vett nacionalizmusnak köszönhető, mert a drukkerek jobban szeretik az országukat, mint bármi mást.
  • Továbbra is intenzív osztályon a felföldi miniszterelnök
    "Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük" - fogalmazott Robert Kalinák.
MTI Hírfelhasználó