Elárulta a siker titkát Kemény Dénes
Interjú az aranykovács szövetségi kapitánnyal A nemzet aranyai című film díszbemutatója előtt. A stratégiai gondolkodás a fontos.
2023. április 16. 09:39

Aranykovács útban az örömfürdő felé – nemzetisport

A magyar férfi vízilabda aranycsapatról, a háromszoros olimpiai bajnok együttesről készített filmet Zákonyi S. Tamás rendező, amelyet szerdától vetítenek a mozikban. A nemzet aranyai című film főszereplői az olimpiai- és világbajnok játékosok s a sikerkapitány, Kemény Dénes. A vasárnapi díszbemutató előtt az aranykovács szakvezetőt a páratlan sikersorozat forrásáról is kérdeztük.

Kemény Dénes | Paraméter

Tizenöt évig volt szövetségi kapitány Kemény Dénes – parameter.sk


– A nemzet aranyai filmet nézve milyen volt átélni újra az éles mérkőzéseket, a 2000-től sorozatban három olimpiai győzelmet?

– A filmmel eddig kétféle kapcsolatom volt. Az egyik, amikor szerepeltem, amikor felvették az interjúkat az uszodában. A másik pedig, amikor néhány hete megnéztem a kész filmet. Amikor nyilatkoztam, sok újdonság nem ért, hiszen a gondolataimat mondtam el. Amikor viszont a filmet néztem, számomra nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a korábbi rivális csapatok edzői, játékosai milyen elismerően nyilatkoztak rólunk. Ez számomra is újdonság volt.

A forgatás miatt ismét összejött az aranycsapat, amelynek tagjai mennyire tartják a kapcsolatot egymással?

– Ilyen-olyan módon szinte napi szinten tartjuk a kapcsolatot egymással. Mert van, ki edző lett, van, ki sportvezető vagy jogász, de mindenki benne maradt a vízilabdában. Sőt több évig az olimpiai bajnokok játszottak a veterán csapatunkban, a 2017-es budapesti világbajnokságon a Millennium nevű válogatottunk nagy sikert is aratott. De ezt befejeztük, mert rendszeres edzések nélkül nem akarunk az egykor világverő csapatunk paródiája lenni.

– A három olimpiai sikerről több könyvet is írtak. Mégis, hogyan tudná röviden összefoglalni, hogy mi volt ennek a páratlan sikersorozatnak a forrása?

– Az elő a játékosállomány tehetsége, felkészültsége, hiszen a felnőtt válogatottba már kész vízilabdázók érkeznek. A másik faktor az edzői munka. Ebben a legfontosabb a körültekintően kidolgozott, megfelelő stratégia kijelölése. Mert ha ez jó, akkor az éles helyzetekben is az edző a megfelelő taktikai elemet veszi elő. Ezért a testnevelési egyetemen tanítva is azt tartom fontosnak, hogy nem a napi edzéstervet kell megtanítani a fiataloknak, hanem a célzott gondolkodást, az eredményre vezető stratégia kiválasztását. Mert enélkül világklasszis játékosokkal sem lehet olimpiát nyerni.

– Az utolsó, pekingi győzelem óta három olimpiát rendeztek, kétszer ötödik lett a válogatott, 2021-ben pedig bronzérmes. Hogyan látja, miért szakadt meg 2012-ben ez a sikersorozat?

– Az a csoda, hogy ilyen sokáig tartott! Mert ha megnézzük, csak 2004-es athéni olimpia előtt nyert a csapatunk világbajnokságot, 2000 és 2008 előtt is ezüstérmes lett. Tehát már akkor látható volt, hogy nem tart örökké, tehát az volt a csoda, hogy zsinórban lett belőle három győzelem. Erre most a szerbeknek van esélyük, akik jövőre sorrendben harmadszor nyerhetnek Párizsban. De ők könnyebb helyzetben vannak, mert 2016 óta a keretük jelentős része kicserélődött. Mert a legnagyobb csapdája az egymás utáni győzelmeknek, ha a játékosállomány nem változik. Mert nagyon nehéz ugyanannak az edzőknek felkészíteni, motiválni ugyanazokat a játékosokat, hogy újra kivívják a sikert. Míg a szerbeknél egy-két játékos maradt a riói csapatból, nálunk hatan mint a három győzelemnek a részesei voltak. Ami a csapat fele!

– A sikeres múlt után visszatérve a jelenre, a tavalyi csalódást keltő világbajnoki hetedik helyezés után az idei vébén mire számíthatunk?

– Látszott már a tavalyi Európa-bajnokságon Splitben és az idei világkupán is, hogy a csapat versenyképes. Nehéz azonban elvárást megfogalmazni, mert a korábbi délszláv válogatottakhoz, a szerb, horvát, montenegrói csapatokhoz felzárkózott a dél-európai olasz, spanyol, görög együttes, plusz még az Egyesült Államok is. Így most van hét olyan csapat, amely ellen nehéz nyerni. De ellenünk is nehéz győzni


Salánki Miklós

magyarhirlap.hu
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Háborúpárti paktum
    "Az európai rend a szemünk láttára elpárolog", állandósult a terrorveszély, foszladozik a közbiztonság - emelte ki Orbán Viktor, hozzátéve: emellett visszaszorult az európai érdekérvényesítési képesség a nemzetközi politikában is, béke, rend és fejlődés helyett háború, migráció és stagnálás lett.
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Újuló templomaink bástyái a szellemi végvárrendszernek
    Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök a szentmisén úgy fogalmazott, Isten a történelem ura, aki gondviselő szeretettel a végső cél felé vezeti az egész emberiséget.
MTI Hírfelhasználó