A történelmet a győztesek írják
Az orosz politika mindig birodalomban gondolkodik… az emberek meg megszenvedik ezeket… volt egy rövid kijózanodás Gorbacsov alatt, de az már a múlté – elemez dr. Szabó Tamás.
2023. június 21. 11:49

politicalgeography

A NATO-szövetségesek egyetértenek abban, hogy Ukrajna az elmúlt évtizedben közelebb került a csatlakozáshoz, ezért szövetségünk ajtaja nyitva áll előtte - jelentette ki Jens Stoltenberg főtitkár pénteken Brüsszelben. Dr. Szabó Tamást, Antall József államtitkárát, miniszterét kérdezte a Gondola.

– Miniszter úr, a Nyugat azt sugallja, hogy Oroszország ok nélkül támadta meg Ukrajnát. Ha elismernék, hogy előzőleg Ukrajna és a NATO provokatív lépéseket tett, akkor az orosz gazdaság mentesülne a háborús jóvátétel terhétől. Ez a körülmény mennyire merevíti meg a Nyugat helyzetértékelését?

– Én életem nagyobb részében egy az oroszok által megszállt országban éltem. Élő seb volt és van bennem az 56 utáni megtorlás, amit az oroszok vezényeltek… az orosz politika mindig birodalomban gondolkodik… az emberek meg megszenvedik ezeket… volt egy rövid kijózanodás Gorbacsov alatt, de az már a múlté… Nos, Antall József egy nem  elkötelezett Ukrajnában reménykedett. Legyen egy semleges zóna, ami elválaszt az oroszoktól. A mostani háború az oroszok újabb szégyene, de valójában egy proxi háború zajlik már régóta az oroszok és az USA között. Mi meg be vagyunk szorulva… Lehet úgy értelmezni, hogy Ukrajnát felhasználják, hogy legyengítsék az oroszokat és domesztikálják Ukrajnát. Így nem a jóvátétel a kérdés, hanem, hogy Ukrajna jogos támogatása kapcsán meddig lehet fönntartani a kvázi orosz-nyugat háborút, s hol van az a pont, ahonnan nincs tovább.

– Ha egyértelművé válna, hogy a NATO provokáló volt, akkor a NATO lenne kénytelen jóvátételt fizetni. Ez ma abszurditás, és honnan tudjuk, hogy ez a a következő években is abszurditás marad?

– Igen, ami egy időben „törvényes” az más időben felfoghatatlan, égbekiáltó  bűn. Amit a Ratkó-korszakban súlyosan büntettek, azt 56 nyarától törvényesítették a kommunisták: az abortusz „törvényessége” a legnagyobb népirtás, amit elkövettek a magyar nemzeten. Igen, ebben a háborúban is, amikor a történelem kereke fordul, más lesz a megítélés.

 – Ha kiderülne, hogy a NATO is visel felelősséget a mai háborús konfliktusban, akkor hazánknak mint NATO-tagnak a felelőssége is fölmerülne. Ez mennyire nehezíti Budapest mozgását?

– Ki ítélhetné meg, kinek mi a felelőssége? A történelmet a győztesek írják. S mindig átírják. Személyes véleményem az, hogy ez nem a mi háborúnk. Amennyire lehet tartsuk távol magunkat a tűztől. S ahogy egy öreg ember mondta, ne dörgölődzünk a nagy kutyákhoz, mert azokban sok a bolha.

Molnár Pál

gondola
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • Meghalt Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetője
    Az IDF úgy tudja, hogy bejrúti légitámadásaiban a Hezbollah hat föld alatti fegyverraktára is megsemmisült. Értesülése szerint a milíciának voltak kínai gyártmányú rakétái - C-704 és C-802-esek - is az irániak mellett.
  • A kölcsönös tisztelet elve az ENSZ előtt
    "A szankciók jobban ártanak egyes európai országoknak, mint Oroszországnak, s azt is látjuk, hogy sok nyugat-európai vállalat és ország egyszerűen kikerüli a szankciókat" - leplezte le a nyugat-európai szélsőséget Szijjártó Péter.
  • A magyarokra mindig számíthatnak a bajba kerülők
    Rétvári Bence a HUNOR mentőszervezet újraminősítési eljárásának záróünnepségén emlékeztetett: szervezet egymás után harmadik alkalommal kapta meg az ENSZ INSARAG legmagasabb minősítését, amit háromszor csak az Amerikai Egyesült Államok mentőcsapata és a magyar mentőszervezet tudott megszerezni.
MTI Hírfelhasználó