Palotajátékok a 700 éves királyi székhelyen, Visegrádon
Az idei év legfontosabb tartalma, hogy Visegrád 700 éve királyi székhely, ezt ünneplik a programpontok, és felavatjuk I. Károly király szobrát a Makovecz Imre által tervezett csarnok mellett, ezt az alkotást Péterfy László Kossuth-díjas szobrász készítette.
Utoljára frissítve: 2023. július 6. 16:43
2023. július 6. 12:21

Képek: palotajatekok.hu

Mintegy ezer kosztümös szereplő érkezik minden év július második hétvégéjén Visegrádra, hogy méltóképpen idézhessék fel az egykori királyi székváros legfényesebb történelmi eseményét. Három napon keresztül érkeznek a látogatóink a programokra, melyek öt helyszínen – a Lovagi torna pályán, a Királyi palotában, a Királyi borudvarban, a Parkszínpadon és a Salamon-toronyban reggeltől a késő esti órákig zajlanak.

– Az idei év legfontosabb tartalma, hogy Visegrád 700 éve királyi székhely, ezt ünneplik a programpontok, és felavatjuk I. Károly király szobrát a Makovecz Imre által tervezett tornacsarnok mellett, ezt az alkotást Péterfy László Kossuth-díjas szobrász készítette – mondta a Gondolának Cseke László, a Pro Visegrád Kulturális Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. – Erre az ünnepre eljönnek Európából a testvérvárosok képviselői, beszédet mond dr. Répássy Róbert államtitkár úr.

Az ügyvezető elmondta: a Salamon-toronynál tartott Lovagi ötpróba vetélkedőkön a közönség vehet részt, s a bátrak kipróbálhatják lovagi képességeiket. Egy játékmester vezetésével ijászkodásban, célvágásban, koszorúdobásban, vívásban mérhetik össze tudásukat. 

A Királyi konyhában szakácsmesterek mutatják be, hogyan készültek az ételek a középkorban, s ehhez akkori recepteket használnak a korhű ruhába beöltözött hagyományőrzők. Az ételeket megkóstolni a mai egészségügyi előírások miatt nem lehet, így a bemutató Zay Orsolya és Érsek Lajos közreműködésével látványkonyha jellegű. 

A zoboraljai apródok tartanak bemutatót arról, hogyan lehet gyerekekert bevonni a lovagi világba. Csámpai László, Szent György Lovagrend felföldi apródjainak vezetője írt könyvet, ebben Bíró Szabolcs író – a lovagrend tagja – helyezett el fejezeteket. Az anyag a visegrádi apródképző szellemi értékein alapul. Az apródok íjakkal, haító fegyverekkel és karddal – elsősorban a koruknak megfelelően fakarddal – mutatják be tudásukat korhű viseletben.

A szikrázó lovagi összecsapások: a Visegrádi Viadalok Buhurt 5v5 címmel a Városi nagyparkban kerülnek sorra: nemzetközi vívóverseny lesz a Magyar Buhurt Szövetség rendezésében, Csehországból, Erdélyből és a Felvidékről is jönnek harcosok.

Az aranycsinálás művészete címmel Kiss János alkimista előadása avatja be az érdeklődőket a középkori titkokba.

Balog Péter kobozművész veretes dallamokat idéz fel. Ugyanezt teszi esti koncertek keretében a Rustica Fantasy régizene együttes, a Szelindek régizene együttes és a Keleti szél régizene együttes a Királyi borudvarban.

A három napon át folyamatos a tárlatvezetés Mátyás király termeiben és kertjében a Királyi palotában. 

A hagyománynak megfelelően több tízezres közönség a kortárs magyar kézművesség remekeiből válogathat a Visegrádi Nemzetközi palotajátékokon pénteken, szombaton és vasárnap. 

Ez a rendezvény 1985 óta állít emléket a középkor egyik legjelesebb eseményének, az 1335-ös Visegrádi Kongresszusnak. A közép-európai térség három meghatározó uralkodója, János cseh, Kázmér lengyel és I. Károly magyar király, valamint a német lovagrend találkozóján született megállapodások a mai napig éreztetik hatásukat. Nem véletlen, hogy 1991-ben a visegrádi királyi palota falai között írták alá a Visegrádi Egyezményt, mely jelenleg V4 elnevezéssel segíti a közép-európai országok együttműködését.

 

Ünnepélyes szoboravatás

Visegrád Város Önkormányzata tisztelettel hív mindenkit

2023. július 7-én pénteken 19 órára,

a „Visegrád a 700 éves királyi székhely” évforduló alkalmából,

Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész által készített

I. Károly király-szobor ünnepélyes felavatására.

Helyszín: I. Károly tér (Magyar László Tornacsarnok mellett)

Köszöntőt mond: Eőry Dénes Visegrád Város polgármestere

Beszédet mond: Cseke András a Szent György Lovagrend kancellárja

 
 

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Templomépítő nemzet Európában a magyarság
    „Isten nélkül a haza és a szabadság tulajdon torzképükké válnak, ezért van az is, hogy ahol Soros-szervezetek, külföldi spekulánsok játékszerévé válnak ezek a szavak, ott az ember rögtön érzi, hogy az ilyen, általuk kínált szabadság valójában szolgaság, és az ilyen haza legfeljebb csak tartózkodási hely" - hangoztatta az államtitkár.
  • Putyin menesztené Sojgut
    Belouszov kinevezése "semmiképpen sem változtatja meg a jelenlegi koordinátarendszert" a "katonai komponensben" – fogalmazott Peszkov.
  • Kettős magyar siker a királyszámban
    Kopasz ezzel duplázott, miután szombaton 500 egyesben is nyerni tudott. „Nagyon örülök, hogy a mai napon ilyen szuper formát tudtam hozni, idén még nem eveztem egyszer sem 3:24-et. A tegnapi 500 méter után tudtam regenerálódni és a szélviszonyok is kedveztek nekem" - nyilatkozott az M4 Sportnak a győriek 26 éves kajakosa.
MTI Hírfelhasználó