Déryné Színjátszó Tábor Sátoraljaújhelyen
A török megszállás után az Alföldről felhúzódva "maroknyi ember mentette át a magyar kultúrát" Sárospatakon, Tokajban és Sátoraljaújhely környékén. Hozzátette, a Déryné Program Kultup című rendezvénysorozatának is az volt a célja, hogy azok, akik nyitottak rá, "nőjjenek bele" a több mint ezeréves magyar kultúrába, és alakítsák azt tovább – mondta Latorcai Csaba.
2023. július 20. 19:57

Latorcai Csaba, a területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkár beszédet mond a Kárpát-medencei középiskolások részvételével zajló Déryné Színjátszó Tábor ünnepélyes megnyitóján Sátoraljaújhelyen, a Rákóczi Táborban 2023. július 20-án. MTI/Vajda János

Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Sátoraljaújhelyen a Déryné Színjátszó Tábor ünnepélyes megnyitóján arról beszélt, hogy a Rákóczi Táborban lélekben megvalósul a nemzet egyesítése.

Az államtitkár úgy fogalmazott, amikor a táborból lenéz a tájra, úgy érzi, nincsenek fizikai, politikai határok, és az egész Kárpát-medence egy nagy egységet alkot, ezért szimbolikus a helyszín.
     
A rendezvényen részt vevő anyaországi és határon túli magyar fiatalok azért jöttek össze a táborban, "mert éreznek magukban erőt és vágyat arra, hogy kipróbálják színészi, dramaturgi képességeiket" - hangoztatta a politikus.
   
Hozzátette, a diákok ezzel továbbviszik azt a kultúrát, melyet a magyar emberek a Kárpát-medencében ezer éve adnak át generációról generációra.
   
Az államtitkár köszöntőjében kiemelte, a török megszállás után az Alföldről felhúzódva "maroknyi ember mentette át a magyar kultúrát" Sárospatakon, Tokajban és Sátoraljaújhely környékén. Hozzátette, a Déryné Program Kultup című rendezvénysorozatának is az volt a célja, hogy azok, akik nyitottak rá, "nőjjenek bele" a több mint ezeréves magyar kultúrába, és alakítsák azt tovább.
   
Hangsúlyozta, a kultúra nem statikus dolog: azt "generációról generációra nemcsak átvesszük és átörökítjük, hanem mi magunk alkotjuk és alakítjuk tovább".
   
Halász János fideszes országgyűlési képviselő, a Déryné Fesztivál fővédnöke köszöntőjében azt mondta, egyesületük, a Városok, Falvak Szövetsége - mely 28 települést fog össze - a "hétköznapi hazaszeretet" szervezete. A települések közösségei között együttműködéseket szerveznek, így találkozhatnak például néptánccsoportok, hímzők vagy fiatal zenekarok.
   
Halász János elmondta, szövetségük közbenjárásával létrejött a közreműködés a Rákóczi Szövetség és a Déryné Program között, melynek köszönhetően elindulhatott a Kultcamp színjátszótábor.
   
Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója köszöntőjében arról beszélt, tizenegy évvel ezelőtt született meg egy középiskolásoknak szóló program gondolata, melyen 6-7 évvel ezelőtt Halász Jánossal közösen is elkezdtek dolgozni. Ennek eredményeként indulhatott el a Rákóczi Szövetséggel együttműködve a Kultcamp - tette hozzá.
   
Az igazgató elmondta, ebben az évben egy Kultup - Belenősz a kultúrába című programot is elindítottak, mellyel 43 középiskolába jutottak el, és csaknem 15 ezer középiskolás diákot értek el színházzal és előadóművészettel. Hozzátette, a tábor létrejöttével beért az elmúlt tizenegy év munkája, és reményeik szerint néhány éven belül a határokon túlra is eljutnak majd.
   
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében a rendezvényt a Kárpát-medence legnagyobb színjátszó táborának nevezte. Hozzátette, a táborban részt vevőkkel együtt 31 országból 28 táborban mintegy 12 ezer fiatal táborozhat a Rákóczi Táborban.
   
A szövetség tájékoztatása szerint a Déryné Színjátszó Tábort július 20. és 23. között rendezik meg Sátoraljaújhelyen a Rákóczi Táborban 400 középiskolás középiskolás diák részvételével. A rendezvényen az iskolájukat képviselő diákok betekinthetnek a színjátszás rejtelmeibe, de a színpadon is kipróbálhatják magukat. 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Százéves a magyar jegybank: emlékérmék a jubileumra
    „A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke.
  • Fico megjósolta, hogy merénylet lesz
    "Az utcákon trágár módon szidják a kormánypolitikusokat, és én már azt várom, hogy ez a frusztráció, amelyet a Denník N, a Sme és az Aktuality gerjeszt, mikor torkollik valamelyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásába. És ezzel most nem túlzok egy cseppet sem" - írta Robert Fico egy az államfőválasztás után közzétett Facebook bejegyzésében.
  • A székelyföldi Nagymedesér
    "Nagyon fontos, hogy helyi szinten, megyei szinten és országos szinten is ott legyenek az erőink, hiszen csak így tudjuk a magyarság érdekében az érdekképviseletet, politikai képviseletet ellátni. Ugyanennyire fontos, hogy mi, magyarok egymást erősítsük az Európai Unióban" - mondta Potápi Árpád.
MTI Hírfelhasználó