Szabadság nem virúl holtnak véréből
Nemzeti imánk szerzőjére emlékeztek Szatmár megyei szülőfalujában, Sződemeteren. A Himnusz legfontosabb sora, a mai magyaroknak is szóló üzenete: Szabadság nem virúl holtnak véréből.
2023. augusztus 4. 23:52

Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke áhitatot tart a 33. alkalommal megrendezett Kölcsey-megemlékezésen a Himnusz írójának Szatmár megyei szülőfalujában, a partiumi Sződemeteren 2023. augusztus 4-én. MTI/Derencsényi István

Kölcsey Ferenc kivételes emberi és erkölcsi nagysága a mai napig példaértékkel bír minden magyar ember számára, hozzá hasonlóan mi is hűek maradunk elveinkhez - jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára pénteken a partiumi Sződemeteren.

Szilágyi Péter a Himnusz írójának Szatmár megyei szülőfalujában részt vett a hagyományos Kölcsey-megemlékezésen, amelyet 33. alkalommal tartottak meg a református templom udvarán.
   
Ünnepi beszédében kijelentette: Kölcsey Ferenc emléke azt üzeni, hogy a magyarságnak ki kell állni az általa képviselt értékek és elvek mellett, még akkor is, ha ezzel szembe megy a hatalmasságok akaratával.
   
"Kölcseyhez hasonlóan mi is hűek maradunk elveinkhez, és továbbra is kiállunk a béke, a nemzeti szuverenitás és a határon túli magyar közösségek érdekeinek védelme mellett" - szögezte le a politikus.
   
Hangsúlyozta, hogy Kölcsey személyében nemcsak a költőre, hanem a kiváló politikusra, filozófusra, műfordítóra és hazafira is emlékezik a magyarság, ugyanis szerteágazó tudásának, társadalmi szerepvállalásának köszönhetően a reformkor legkiemelkedőbb alakja volt.
   
"Ez a törékeny test rabságába esett erős lélek rendíthetetlen jellemével és erkölcsi szilárdságával páratlan tiszteletet vívott ki magának kortársai körében" - emlékeztetett Szilágyi Péter. Felidézte, hogy Kölcsey Szatmár vármegye követeként a pozsonyi országgyűlés legtekintélyesebb politikusai közé emelkedett, a haladásért harcoló ellenzék vezető szónoka és a jobbágyfelszabadítás elkötelezett híve volt.
   
Személyiségét az az esemény mutatja be legkiválóbban, amikor követként azt az utasítást kapta, hogy forduljon szembe a jobbágyfelszabadítás ügyével, de inkább lemondott követi megbízásáról, minthogy megtagadja elveit. "Ez a lépése az elvhűség legigazibb példája volt" - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy Kölcseynek az országgyűlésből való távozása gyásznap lett, az egész nemzet hatalmas veszteségként élte meg.
   
Szilágyi Péter szerint amikor a magyarság Kölcseyre emlékezik, akkor "a kivételes hazafira" emlékezik, aki minden erejével és tudásával a nemzet megmentésén dolgozott, akinek a kétszáz évvel ezelőtt írt Himnuszt köszönheti, és aki "hátrahagyott öröksége által nemzedékeket erősített meg nemzeti öntudatukban, és nevelt hazaszeretetre a Kárpát-medencében és a diaszpórában egyaránt".
   
Zárszóként elmondta: az elmúlt 13 év nemzetpolitikájának köszönhetően a magyarság nemzeti egysége ma erősebb, mint valaha, a magyar kormány támogatásai és programjai révén ma minden magyar közösséghez eljut a Kárpát-medencében. "Úgy vélem, bátran kijelenthetem, hogy az elmúlt száz év legsikeresebb 13 évét tudhatjuk magunk mögött. A szülőföldet megtartóvá, közösségeinket pedig gyarapodóvá tettük" - jelentette ki összegzőn.
   
"Jó nekünk visszatérni a gyökerekhez, az alapokhoz" - mondta Bogdán Szabolcs János királyhágómelléki református püspök, aki szerint Kölcsey személyisége, nemzete melletti elkötelezettsége, nemzete iránti szeretete, munkássága is ilyen alap. Köszöntőjében kiemelte, hogy a hely, ahonnan az ember elindul, még akkor is meghatározó, ha csak rövid időt tölt ott, hatása beépül testi, lelki, szellemi fejlődésébe.
   
Simon István Előd, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának konzulja úgy fogalmazott: ha lehet valakit "a hazaszeretet és közszolgálatiság apostolának" nevezni, akkor Kölcsey megérdemli ezt a jelzőt. Küldött volt, arra volt hivatott, hogy felrázza a nemzetet évszázados szendergéséből - mondta. Emlékeztetett arra, hogy Kölcsey értelmezésében a haza nem csak földrajzilag körülhatárolható területi egység, hanem "lelki építmény", amely minden közösségi szerveződés és együttműködés civilizációs alapja.
   
A koszorúzással egybekötött megemlékezést a Tasnádi Ady-Kölcsey Kulturális Egyesület szervezte meg a sződemeteri református egyházközség, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tasnádi szervezete és a tasnádi önkormányzat támogatásával.

A Himnusz legfontosabb sora, a mai magyaroknak is szóló üzenete: Szabadság nem virúl holtnak véréből. 
 

MTI
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Orbán Viktor a második legnagyobb felhatalmazással vesz részt az EU-csúcson
    Orbán Viktor érkezik a második legnagyobb nemzeti felhatalmazással (44,82 százalék) a hétfői informális EU-csúcsra. Ezzel szemben az Európai Tanácsban legnagyobb szavazati súllyal rendelkező Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francai elnök csupán 13,9, illetve 14,6 százalékos eredményt értek el. Szintén jelzésértékű az Európai Tanácsban, hogy a nagy tagállamok vezetői közül Pedro Sánchez spanyol kormányfő (30,18 százalék) sem tudta megnyerni hazájában az EP-választást, míg Giorgia Meloni kormánypártja a ciklus közepe felé közeledve is (28,76 százalék) képes volt győzelmet aratni – áll a Nézőpont Intézet közleményében.
  • Rétvári Bence: Brüsszel a magyar emberektől meg akarja vonni a jogot, hogy meghatározzák, kikkel élnek együtt
    Egyértelműen brüsszeli bosszú az Európai Unió Bíróságának Magyarországgal szemben meghozott ítélete. Ezt mondta a Belügyminisztérium államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. Rétvári Bence hangsúlyozta: Brüsszelben nem hajlandók elfogadni, hogy a magyar emberek elutasítják, hogy hazánkba tömegesen telepítsenek be illegális migránsokat. Közben a Frontex ismét azt közölte: Európai Unió legtöbb külső határán nőtt a migrációs nyomás. Szakértők szerint a nyár újabb hullámot hozhat.
  • Kajak-kenu Eb - Két arany 5000 méteren
    A kajakosoknál Kőhalmi Emese a négyes élboly tagja volt a hatfős mezőnyben, majd a hajrához közeledve átvette a vezetést, és bár svéd riválisa az utolsó métereken szorongatta, visszaverte a támadást és nagyszerű győzelmet aratott.
MTI Hírfelhasználó