Ukrán gabona - Százmilliárd forint a magyar gazdák vesztesége
Százmilliárd forinthoz közelít a magyar gazdák vesztesége, amit a korábban felhalmozódott ukrán gabona okoz – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke az M1-en. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy szeptember közepén lejár az ukrán gabonára vonatkozó uniós behozatali tilalom. Nagy István agrárminiszter azt ígérte, hogy a kormány megvédi a magyar gazdákat, ezért ha kell, önhatalmúlag is meghosszabbítják az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát.
2023. szeptember 4. 09:31

Folyamatosan ellenőrzik a határon a magyar hatóságok az Ukrajnából érkező kamionokat. Szakemberek vizsgálják át a gabonaszállítmányokat, majd elektronikus rendszerek segítségével és súlyellenőrzésekkel is követik az útját. Ezzel biztosítják, hogy az ukrán gabona ne maradjon az országban. Az intézkedést a kormány még áprilisban vezette be azért, hogy védje a magyar piacot az olcsó és kétes minőségű ukrán gabonától. A környező országok is sorra fordultak az Európai Unióhoz azért, hogy segítsék megakadályozni az ukrán gabona beáramlását.

Az Európai Bizottság május óta határozatban tiltotta meg, hogy szabadon értékesíthető legyen az ukrán gabona Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Az intézkedések előtt nagymennyiségben felhalmozódott ukrán gabona azonban még mindig jelentősen befolyásolja a hazai piacot. „Ha megnézzük, akkor közelít a százmilliárdhoz az a veszteség, amit ma a gabonatermesztők és ide értve a kukoricát is elszenvednek” – mondta Jakab István, a MAGOSZ elnöke. A MAGOSZ elnöke a magyar gazdákat érintő károkról beszélt az M1-en. Elmondta, hogy bár az aratás közepes termést hozott a gazdáknak, ennek ellenére nem működik a gabonapiac, hiszen a hazai tározókból még nem fogyott ki az alacsony áron felhalmozott ukrán gabona. A hazai termést így egyáltalán nem, vagy csak töredékáron vásárolnák meg a nagykereskedők és a feldolgozók.

„Ezért mondjuk azt egyébként, hogy kevés a raktár, ha kevés a raktár, akkor ez az ő kezükben egy zsarolási potenciál, mert azt mondja a gazdának, hogy ennyiért megveszem, ha nem akkor vidd ahova akarod. Ilyen helyzetben vagyunk most. A piac áll pillanatnyilag” – mondta a MAGOSZ elnöke, Jakab István hangsúlyozta: az Európai Unió a magyar gazdáknak megítélt 6 milliárd forinttal nem gondoskodott érdemben arról, hogy kompenzálja az őket ért károkat. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy két hét múlva lejár az ukrán gabona uniós behozatali tilalma, amit ha nem hosszabbítanak meg, akkor az unió részéről ismét szabaddá válik a gazdákat jelentősen sújtó ukrán gabona értékesítése.

Az agrárminiszter pedig arról beszélt, hogy „ha szeptember 15-én nem hosszabbítja meg az Európai Unió a behozatali tilalmat, akkor nemzeti hatáskörben mi meghosszabbítjuk”. Nagy István pénteken a Spirit FM-en számolt be arról, hogy a kormány továbbra is védeni fogja a magyar gazdákat. A miniszter hangsúlyozta, ha kell, akár szabályt is szegnek az érdekükben, és fenntartják az ukrán termékek behozatali tilalmát.

hirado.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Akár 190 tagú lehet a magyar olimpiai csapat Párizsban
    A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint 22-23 sportágban lehetnek majd érdekeltek a mieink Párizsban, ahol ideális szálláshelyet sikerült lefoglalniuk a magyar szervezőknek. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a legtöbb magyar induló számára egy vagy két edzésnapot biztosítanak a helyszínen, még mielőtt megkezdődik a versenyük.
  • Súlyos bűncselekményeket követhettek el Karácsonyék a 2019-es kampányban
    Súlyos bűncselekmények gyanúját vetik fel azok a pénzmozgások, banki tranzakciók és jegyzőkönyvek, amelyek bemutatásával a Magyar Nemzet feltárta, hogy 2019-ben külföldi pénzből finanszírozták Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányát.
  • Egy hónap múlva ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál
    Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2024. június 5. és július 3. között az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 23 kortárs japán filmet és 2 minisorozatot.
MTI Hírfelhasználó