Kardtársak Sárospatakon
Vitézek közt ülvén kedvem ellen sincsen jó borral teli pohár – írta a költő. Hárslevelűvel idézte fel a nagy elődöt három Balassi-kardos poéta Sárospatakon.
Utoljára frissítve: 2023. szeptember 12. 15:56
2023. szeptember 12. 15:21

Lövétei Lázár László székelyföldi, Kürti László belső-magyarországi és Tari István délvidéki Balassi-kardos költő Sárospatakon. A poéták irodalmi alkalommal idézték fel a felejthetetlen verssort: Jó borokkal töltett aranyos pohárok járjanak mi közöttünk – facebook/Papp Ferenc

Eddig 27-szer adatott át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj, a Balassi Bálint-emlékkard. Ötvenegy idodalmár vette át: magyar költő a Kárpád-medence egészéből, és külföldi műfordító a világ minden részéből. A magyar irodalomtörténetben páratlanul: a földekerekség összes kontinensére eljutott a Balassi-kard. 

 

Kürti László költő kapta idén a Balassi Bálint-emlékkardot

Kürti László a szegedi dóm altemlomában vette át a szablyát Kiss-Rigó László püspöktől 2021-ben – mno

 

Magyar Szó Online - Közélet - Óbecsére kerül Balassi szablyája

Tari István 2009-nem a Gellért szálló gobelintermében vesz át Kiss-Rigó László püspöktől a szablyát – archív

 

Lövétei Lázár László és Marin Georgiev bolgár műfodító 2018-ban a Balassi-karddal a Gellért szállóban – MTI

gondola
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Százéves a magyar jegybank: emlékérmék a jubileumra
    „A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke.
  • Fico megjósolta, hogy merénylet lesz
    "Az utcákon trágár módon szidják a kormánypolitikusokat, és én már azt várom, hogy ez a frusztráció, amelyet a Denník N, a Sme és az Aktuality gerjeszt, mikor torkollik valamelyik vezető kormánypolitikus meggyilkolásába. És ezzel most nem túlzok egy cseppet sem" - írta Robert Fico egy az államfőválasztás után közzétett Facebook bejegyzésében.
  • A székelyföldi Nagymedesér
    "Nagyon fontos, hogy helyi szinten, megyei szinten és országos szinten is ott legyenek az erőink, hiszen csak így tudjuk a magyarság érdekében az érdekképviseletet, politikai képviseletet ellátni. Ugyanennyire fontos, hogy mi, magyarok egymást erősítsük az Európai Unióban" - mondta Potápi Árpád.
MTI Hírfelhasználó