Templomok mellett közösségek építése is fontos
"Ha mindenki hozzáteszi a maga erejét a közösségben, akkor biztos, hogy a kereszténységben megmaradunk és száz év múlva ebben a templomban a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok és más keresztény felekezethez tartozók közösen tudják ünnepelni az eucharisztiát, Jézus Krisztust és a nemzet megmaradását" - hangoztatta Soltész Miklós.
2023. október 8. 18:02

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke búcsúi szentmisét mutat be a külsőleg megújult nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház átadási, valamint az épülő római katolikus rendezvényközpont alapkőletételi ünnepségén 2023. október 8-án. MTI/Balázs Attila

Szükség van a templomokra és az imádságra, ugyanakkor mindenképpen szükség van a közösségek építésére is - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Nyíregyházán.

Soltész Miklós az épülő római katolikus rendezvényközpont alapkőletételi, valamint a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház külső felújításának átadási ünnepségén fontosnak mondta, hogy a felnőtt keresztények ezt az értéket továbbadják a fiataloknak.
   
Az államtitkár megköszönte az egyházmegye papjainak a közösségépítésért tett fáradozásait. "Iskolák, templomok és közösségi házak nyitása, felújítása és építése mind ezt szolgálja, mi pedig, az egyházban élők és a közhatalmat gyakorlók, ezt segíteni tudjuk és segíteni fogjuk a jövőben" - fogalmazott Soltész Miklós.
   
Kiemelte, maguknak a közösségeknek is hozzá kell tenniük saját munkájukat és felelősségüket. "Ha mindenki hozzáteszi a maga erejét a közösségben, akkor biztos, hogy a kereszténységben megmaradunk és száz év múlva ebben a templomban a katolikusok, a reformátusok, az evangélikusok és más keresztény felekezethez tartozók közösen tudják ünnepelni az eucharisztiát, Jézus Krisztust és a nemzet megmaradását" - hangoztatta Soltész Miklós.
   
Az eseményen Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta, kettős az ünnep; egyrészt befejeződött a társszékesegyház, a város egyik ikonikus épületének felújítása, valamint elkezdődik az új római katolikus rendezvényközpont építése.
   

Ez a fejlesztés sokat fog tenni azért, hogy a keresztény és városi közösségek erősödjenek - emelte ki a városvezető, hozzátéve, a fejlesztés következő lépéseként elkészültek a társszékesegyház óra- és harangjátékának tervei.
   
Az 1400 négyzetméter alapterületű, négyszintes rendezvényközpontban kávézót, előadótermeket, multifunkciós teret, kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A több mint 1,1 milliárd forint értékű beruházás 2025 februárjában készül el.
   
A társzékesegyház 302 millió forintos homlokzati felújítása során a sérült téglákat egyedileg gyártott téglákra cserélték ki, a falazatot acélrudakkal erősítették meg, felújították a villámvédelmi rendszert, az épület körül pedig sárga és vörös térkő burkolatot raktak le.
   
Mindkét beruházáshoz, valamint a harangjáték beépítéséhez szükséges pénzügyi forrást pályázati forrásból biztosította a Miniszterelnökség.
   
A társzékesegyházban búcsúi szentmisét mutatott be Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke. Az eseményen részt vett Szabó Tünde és Vinnai Győző fideszes országgyűlés képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó