Emlékmű az Aranycsapat tiszteletére Csólyospáloson
„Székelyföld nélkül nincsen Erdély, Erdély nélkül pedig nincsen Magyarország, így Kárpát-haza”- fogalmazott Lezsák Sándor, majd hozzátette, ennek a Kárpát-hazának közös sikerélménye a 6:3, és pont az ilyen örömforrások segítenek át minket a nehézségeken, az európai- és világpolitika zűrzavarain.
2023. november 27. 20:28

A magyar labdarúgás újjászületéséhez nagyon is szükségesek az ilyen ünnepségek – Ujvári Sándor felvétele.

Az „Évszázad mérkőzésének” hetvenedik évfordulóján, 2023. november 25-én nyílt kiállítás Csólyospáloson az Aranycsapatról a Puskás Intézet közreműködésével. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő és Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád is beszédet mondott az ünnepségen, amelyen felavatták Balázs Antal székelyföldi fafaragó magánadományokból elkészített Aranycsapat-emlékművét.

A hazai pályán kilencven éve veretlen angol válogatottat 1953. november 25-én 6:3-ra legyőzte a londoni Wembley Stadionban a magyar Aranycsapat. Ennek a diadalnak szentelte Csólyospálos község az „Évszázad mérkőzése” 70. évfordulójának napját.

Az emlékmű kopjafái Sepsiszentgyörgy ajándéka Csólyospálosnak, és a konstelláció összefogásból, közel 4 millió forintos közadakozásból készült el a Falusi Sportegyesület vezetésével – mondta el Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere. A településvezető felidézte a hetvenéves Sportegyesület történetét, a sok és kitartó munkát, amelynek köszönhetően ma valóban úgy néz ki a sportpálya, ahogy az 2023-ban egy alföldi kis faluhoz méltó – felújított sportöltözővel, megvilágított műfüves és élőfüves focipályával, fedett lelátóval, eredményjelző táblával, fitneszparkkal, teqball asztallal.

Ezután Gál József plébános felszentelte az emlékművet. A plébános idézte az ”adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené!” evangéliumi gondolatot – ennek szellemében ad hálát a közösség a hetven év előtt dicsőséget szerzett magyar futballistákért, akiket ma is ünnepelhetünk, és ezzel közösséget építhetünk.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere ünnepi beszédében a Kárpát-medencét egy emberi testhez hasonlította, melynek kezei, lábai az elszakított országrészek, a csonka ország a törzse, Budapest a szíve, a magyar emberek pedig a testet alkotó sejtek. Antal Árpád hozzátette: Csólyospálos fontos testrésze ennek a testnek. A székely településvezető szerint az „Évszázad mérkőzése” nem csak a sportban volt nagyon fontos, hiszen az egész nemzetet összekovácsolta, együtt dobbant minden magyar szíve. Az Aranycsapat győzelmi menetelése olyan erőt és bátorságot adott a magyar nemzetnek, amelytől azt érezte, szembeszállhat az elnyomókkal; a kitartás, a magyar nemzet bátorságának szimbóluma, örök mementó a 6:3 – fogalmazott Antal Árpád.

Balázs Antal székelyföldi fafaragó felidézte, amint pontosan hetven évvel ezelőtt egy tanárával a pincében hallgatták végig az „Évszázad mérkőzését”. Nagy derültséget keltett a közönségben azzal a vélekedésével, miszerint a manapság a focipályákon divatos térdelés igazából magyar találmány, hiszen 1953. november 25-én a magyarok térdre kényszerítették az angolokat.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő azzal a gondolattal kezdte ünnepi beszédét, hogy ha a Kárpát-medencében ki lehetne hangosítani ezt az ünnepi másfél órát Csólyospálosról, akkor egy kicsit háttérbe kerülhetnének azok a tényezők – legfőképp a migrációs krízis és a háború – melyek nyugtalanítanak bennünket. A honatya a magyarság csúcsteljesítményének nevezte a londoni győzelmet és hangsúlyozta, hogy a magyar labdarúgás újjászületéséhez nagyon is szükségesek az ilyen ünnepségek. Lezsák Sándor kifejezte büszkeségét Csólyospálos miatt az esemény kitartó és küzdelmes megszervezése miatt, és háláját az egész választókerületéért, amelynek több polgármestere is eljött Csólyospálosra ünnepelni. „Székelyföld nélkül nincsen Erdély, Erdély nélkül pedig nincsen Magyarország, így Kárpát-haza”- fogalmazott Lezsák Sándor, majd hozzátette, ennek a Kárpát-hazának közös sikerélménye a 6:3, és pont az ilyen örömforrások segítenek át minket a nehézségeken, az európai- és világpolitika zűrzavarain.

Az eseményen jelen volt Balogh Balázs, a Puskás Intézet igazgatója, Bozsik Péter, az Aranycsapat-kerettag Bozsik József fia, Szabó Mihály, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Bács-Kiskun Vármegyei Társadalmi Elnökségének elnöke és Losonczy László, az MLSZ Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságának igazgatója.



 

Fidesz-KDNP-Nemzeti Fórum Bács-Kiskun 4. számú Választókerületi Iroda
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Jakab István: június 9-én eldől Európa sorsa
    A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
MTI Hírfelhasználó