Pert nyert a román csendőrség ellen a székely vezető
A marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-i alapfokú ítéletében érvénytelenítette a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és a 300 lejes perköltségek kifizetésére is kötelezte a csendőrséget - áll az SZNT-elnök által közzétett ítéletben.
2024. január 1. 17:00

Az elnök – kulhonimagyarok

Alapfokon megnyerte a román csendőrség által a székely szabadság napja tavalyi megszervezéséért kirótt bírság ügyében indított pert Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - ezt maga az érintett jelentette be hétfőn közösségi oldalán.

Mint írta, a marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-án kihirdetett ítéletében érvénytelenítette a román csendőrség marosvásárhelyi egysége által kirótt bírság jegyzőkönyvét. A román csendőrség tavaly márciusban pénzbírságot szabott ki Izsák Balázsra, a 2023. március 10-i székely szabadság napi felvonulás marosvásárhelyi megszervezéséért. Az 1000 lejes (77 ezer forint) pénzbírságot "betiltott nyilvános rendezvény megtartásáért" szabták ki, hat nappal a felvonulás után.

A büntetés jegyzőkönyvében a csendőrség azt állította, hogy "a román törvények tiltják a régiósításra, területi autonómiára vonatkozó gondolatok terjesztését", sőt az etnikai kritériumok alapján igényelt területi autonómiát a csendőrség egyenesen sovinizmusnak minősíti. A marosvásárhelyi bíróság 2023. december 28-i alapfokú ítéletében érvénytelenítette a bírságról szóló jegyzőkönyvet, és a 300 lejes perköltségek kifizetésére is kötelezte a csendőrséget - áll az SZNT-elnök által közzétett ítéletben. A bíróság döntése nem jogerős, 30 napon belül megfellebbezhető. Az SZNT tavaly március 10-én több év kihagyás után szervezte meg ismét a székely szabadság napját, melyen a szervezet közlése szerint 1500-2000 ember vett részt.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
  • Kadétokból tartalékosok
    A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.
  • Rossi körbetekerné a Balatont, ha...
    Rossi arról beszélt, hogy a magyarok többsége imádja a futballt, a válogatottat pedig különösen. Kiemelte, a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, mint sehol másutt. Szerinte ez a pozitív értelemben vett nacionalizmusnak köszönhető, mert a drukkerek jobban szeretik az országukat, mint bármi mást.
MTI Hírfelhasználó