Történelmi ima
Jeruzsálem latin pátriárkája és a segédpüspök atya azt tapasztalhatták meg a velünk való közös imában, hogy mi a béke pártján vagyunk és az erőszakmentességre neveljük fiataljainkat! Ez az erőszakmentesség és a másik ember testvéri megismerése a Magyar Parlamenti Imacsoport differencia specifikája! – fogalmaz Vejkey Imre.
2024. január 19. 13:57

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka (k), közvetlenül mellette Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetője (b1), William Shomali segédpüspök (j1), Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya (j2) és Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára (j3) a Magyar Parlamenti Imacsoport imareggelijén az Országházban 2024. január 18-án. MTI/Bruzák Noémi

Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka Budapesten, az Országház imatermében magyar képviselőkkel imádkozott a Békéért. Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselőt, a Magyar Parlamenti Imacsoport vezetőjét kérdezte a Gondola.

– Képviselő úr, az ima ereje olyan bajokon is enyhíteni tud, amely bajok az ember számára hozzáférhetetlennek tűnnek. A világunkban zajló háborúkban szörnyű, néhol kifürkészhetetlen érdekek feszülnek egymásnak. Miért jó, hogy a békéért egy jeruzsálemi papi személlyel tudtak magyarjaink együtt imádkozni?

– Ez a közös ima Jeruzsálem latin pátriárkájával számunkra azt jelenti, hogy a sötétségből érkező megpróbáltatások közepette is hiszünk az Úrban, s az Ő békéjét képviselve szolgálunk mi itt Magyarországon, Ő pedig a Szentföldön!

Igazi áhítat volt, olyan közös áhítat, melyben Árpád-házi Szent Margit ünnepén, együtt imádkoztunk Magyarországért, Jeruzsálemért és a Világért!
A lelkünk ebben az áhítatban az Ég felé irányult, Istennél volt, a mindennapok borúja ellenére fénylően világított! És ekkor, ott a Magyar Parlamenti Imateremben mindegy volt, hogy ki pátriárka, ki képviselő és ki csak egy látogató, mert egyszerre vetettük magunkat az Úr zsámolya elé! Csodálatos volt kedves olvasóm, hogy ebben személyesen részt vehettem!


– Az Isten számára minden lehetséges – Szent Pál is rámutatott erre az értékre. Ugyanakkor sátáni erők az eszkalálódáson ügyködnek. Miért kell, hogy közös imával mutassák fel magukat a Teremtő jóakaratú emberei?

– Azért kell közös imával felmutatni magunkat, mert Pál apostol szavaival élve, nem magunkért dicsekszünk, hanem az Úrban! S közben tudjuk, hogy nem az a megbízható, aki önmagát ajánlja, hanem az, akit az Isten ajánl.

Vekey Imre – MTI

– Hogyan erősítette meg Pierbattista Pizzaballa bíborost, jeruzsálemi latin pátriárkát és William Shomali segédpüspököt a magyarokkal való közös ima?

– Jeruzsálem latin pátriárkája és a segédpüspök atya azt tapasztalhatták meg a velünk való közös imában, hogy mi a béke pártján vagyunk és az erőszakmentességre neveljük fiataljainkat! Ez az erőszakmentesség és a másik ember testvéri megismerése a Magyar Parlamenti Imacsoport differencia specifikája! Nagyon tetszett nekik, hogy nálunk különböző keresztény felekezetek együtt imádkoznak, s nem számít hogy „ki fehér és ki fekete”…

Nekik, ez a béke - a zsidók és arabok között - ma nagyon távolinak tűnik! Távolinak, mert minden érintett fél az áldozat pszichózisában él! Mindezek ellenére, mi, innen a Magyar Parlamentből megerősítettük Őket abban, hogy mindez nem számít, csak az, hogy nekünk felelősségünk van ebben a végtelen zavarban is, az életre irányuló perspektívák építéséhez!

Befejezésül, azzal a mindannyiunk által érzett gondolattal zárom soraimat, hogy ez a közös ima a lelki élményen túl, történelmi esemény volt! Köszönöm az Úrnak, hogy ennek tanúja lehettem!

Molnár Pál
 

gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Ünnepi szentmise az esztergomi bazilikában
    A magyar Sion – a középkorban így is nevezték Esztergomot. A magyar katolikusság központja a pünkösdi ünneplésben is kisugárzó hatású.
  • Sok patrióta harcosra van szükségünk Európában
    "Nagy közös csata előtt állunk, Brüsszel tömeges illegális migrációt szabadít ránk, genderpropagandával mérgezi a gyermekeinket, sorsára hagyja a vidéket és rombolja a hagyományos családokat, és ezt mi nem hagyhatjuk" - fogalmazott a kormányfő.
  • Hatalmas magyar siker Amerikában
    Maya Ajmera, a Society for Science elnök-vezérigazgatója a díjátadó ceremónián büszkén vallotta, hogy az ISEF után Los Angelest elhagyva biztos benne, hogy a világ jó kezekben van. A tudomány átformálja a világot, a jelen lévő fiatal tudósok, kutatók pedig ennek a folyamatnak az elengedhetetlen mozgatórugói.
MTI Hírfelhasználó