Olimpiakosz-Ferencváros – Egy-null
Két egyforma csapat küzdött, a Ferencvárosnál újra előjöttek a régi hibák: a gyerekes labdaeladás a rossz passzokkal, illetve az ügyetlen labdavesztés a párharcokban előnyösebb helyzetből. Nehéznek ígérkezik a visszavágó.
Utoljára frissítve: 2024. február 15. 21:40
2024. február 15. 18:33

Mohammad Abu Fani (j), a Ferencváros és Szotírisz Alekszandropulosz, az Olimpiakosz játékosa a labdarúgó Konferencia-liga nyolcaddöntőjébe jutásért játszott, Olimpiakosz - Ferencvárosi TC első mérkőzésen a pireuszi Karaiszkakisz Stadionban 2024. február 15-én. MTI/Illyés Tibor

A Ferencváros egygólos vereséget szenvedett a görög Olimpiakosz vendégeként a labdarúgó Konferencia-liga 16 közé jutásért zajló párharcának első, csütörtöki felvonásán.

A mérkőzés az első perctől az utolsóig egyenlő erők küzdelmét hozta, hiába volt jó iramú és lüktető a meccs, helyzet nem sok akadt. A hazaiak a 83. percben a marokkói Ajub el-Kabi találatával szerezték meg a győzelmet. A görögök kispadján így sikerrel debütált a spanyol vezetőedző, José Luis Mendilibar, aki pályafutása során még soha nem szenvedett vereséget bemutatkozása alkalmával.

    A visszavágót egy hét múlva rendezik a Groupama Arénában.

    Konferencia-liga, a 16 közé jutásért, első mérkőzés:

Olimpiakosz (görög)-Ferencvárosi TC 1-0 (0-0)
---------------------------------------------
Pireusz, Karaiszkakisz Stadion, 31 ezer néző, v.: Glenn Nyberg (svéd)

    gólszerző: el-Kabi (83.)

    sárga lap: Alekszandropulosz (51.), Carmo (59.), illetve Makreckis (37.), Wingo (77.), Ben Romdhane (90.)

    Olimpiakosz:
    ------------
Paszhalakisz - Rodinei, Ntoi, Carmo, Ortega - Carvalho (Jovetic, 78.), Alekszandropulosz (Horta, 62.), Hezze - Fortunisz (Iborra, 92.), el-Kabi (el-Arabi, 92.), Maszurasz (Podence, 62.)

    Ferencvárosi TC:
    ----------------
Dibusz - Wingo, Cissé, S. Mmaee, Ramírez - Makreckis, Maiga - Zachariassen, Abu Fani (Besic, 82.), Marquinhos (Ben Romdhane, 75.) - Varga B. (Pesic, 75.)

    II. félidő:
    -----------
83. perc: Rodinei jobb oldali beadását nem tudták lefülelni a magyar védők, így az megtalálta el-Kabit, aki remek átvétellel helyzetbe hozta magát, és közelről a jobb sarokba lőtt (1-0).

A Ferencváros nem is kezdhette volna jobban a mérkőzést, ugyanis Varga már a második percben a görög kapuba fejelt, csakhogy a videobíró érvénytelenítette a találatot les miatt. Nem sokkal később az Olimpiakosznak is megvolt az első helyzete, de Samy Mmaee szerelt az utolsó pillanatban. Ezt követően megnyugodtak a felek, így többnyire mezőnyjátékkal teltek a percek, mindkét csapat nagyon megbecsülte a labdát, és igyekezett minél tovább birtokolni azt. Az idő múlásával ez a piros-fehéreknek sikerült jobban, de meddő fölényük helyzetekben nem nyilvánult meg, a Ferencváros pedig inkább gyors ellentámadásokra rendezkedett be. Ezek nem is voltak veszélytelenek, a zöld-fehérek elsősorban Ramírez és Marquinhos révén a bal oldalon tudtak a hazai csapat védelmi vonala mögé kerülni. Egy ilyen akció végén Ramírez veszélyeztetett, Paszhalakisz viszont védeni tudott. A görögök első igazán nagy helyzetére a 32. percig kellett várni, akkor Carmo fejelhetett kapura közelről, Dibusz elképesztő reflexszel hárított. A szünet előtti percekben valamelyest fokozódott a nyomás Dibusz kapuján, gól azonban nem született.
   
A folytatásban is egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, a védelmek rendkívül stabilak voltak, így helyzet sem akadt egyik oldalon sem. Az 55. perctől a magyar bajnok szorította be görög riválisát, ebben a hét-nyolc perces periódusban több szöglete is volt, de gólveszélyes szituációt nem sikerült kialakítani. Az Olimpiakosz aztán rendezte sorait, majd nem sokkal később el-Kabi lőtt mellé ziccerből. Jó iramú és lüktető volt a meccs annak ellenére, hogy a támadók csak elvétve tudták átjátszani a védelmeket. Az utolsó tíz perchez közeledve megint az Olimpiakosz tűnt veszélyesebbnek, egy ízben Dibusznak ismét nagyot kellett védenie el-Kabi lövésénél. A marokkói csatár a hajrában már nem hibázott, így vezetést szerzett az Olimpiakosz. A gól feltüzelte a hazaiakat, akik nagy elánnal rohamozni kezdtek, a Ferencváros viszont állta a sarat, így minimális hátránnyal készülhet a visszavágóra.

Mindjárt az elején a hálóba fejelt Varga Barnabás, ám a VAR-szoba lest látott.

83. perc: El Kaabi góljával megszerezte a vezetést az Olimpiakosz, 1-0

Fradiszurkolók – MTI

Megkeverte az összeállítást Sztankovics

A tavaszi folytatásra újonnan nevezett három játékos közül ketten kerültek a Ferencváros kezdőcsapatába, amely 18.45 órától az Olimpiakosz vendége lesz a labdarúgó Konferencia-liga egyenes kieséses szakaszában.

A védő Henry Wingo már 2021 óta a zöld-fehérek játékosa, de az amerikai légiós ősszel nem került a Kl-keretbe. A védekező középpályásként szerephez jutó, elefántcsontparti Habib Maiga viszont egyik friss szerzeménye a Ferencvárosnak, a bosnyák csatár, Kenan Kodro pedig a cserepadon kapott helyet, mert előretolt ékként a gólkirály és a góllövőlistát jelenleg is vezető Varga Barnabás szerepel.
   
A találkozó előtt három órával már jó néhány piros-fehérbe öltözött hazai szurkoló tartózkodott a 32 ezernél is több néző befogadására alkalmas Karaiszkakisz Stadion környékén. Az árusok már ekkor ellepték a környező utcákat, frissen sütött kolbásszal és persze szuvlakival várták a drukkereket. De nemcsak a kofák készültek a szurkolók visszatérésére a stadionokba - a görög kormány két hónapig zárt kapussá nyilvánított valamennyi meccset -, hanem a rendőrség is, amely nagy erőkkel vonult fel a tavaly az Európai Szuperkupa-mérkőzésnek otthont adó létesítménynél. Legalább ötbusznyi készenléti rendőr teljesített szolgálatot és vigyázott a rendre, többek között a 7-800 ferencvárosi drukker biztonságára is.
   
A hírek szerint a találkozót a helyszínen tekinti meg a korábbi világválogatott Détári Lajos is, aki rövid ideig a Ferencvárosban is futballozott, az Olimpiakosznál pedig igazi közönségkedvenc volt a pireuszi klubnál töltött két idénye során.
   
A Ferencváros és az Olimpiakosz a 16 közé jutásért küzd a Konferencia-ligában, a párharc első, pireuszi felvonása 18.45-kor kezdődik a svéd Glenn Nyberg sípjelére. Az összecsapást élőben közvetíti az M4 Sport és a Kossuth Rádió, a visszavágót egy hét múlva a Groupama Arénában rendezik.

    A Ferencváros kezdőcsapata:
    -----------------------------
Dibusz - Wingo, Cissé, S. Mmaee, Ramírez - Makreckis, Maiga - Zachariassen, Abu Fani, Marquinhos - Varga B.

MTI; Gondola
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Kadétokból tartalékosok
    A Than Károly Ököiskola és Technikummal együtt összesen százötven intézményben folyik kadétképzés, melynek keretében több mint 9500 középiskolás tanulja a honvédelmi alapismeretek tárgyat. A cél az, hogy a most szerződést kötött, augusztusban bevonuló fiatalok példáját minél több kadét kövesse.
  • Rossi körbetekerné a Balatont, ha...
    Rossi arról beszélt, hogy a magyarok többsége imádja a futballt, a válogatottat pedig különösen. Kiemelte, a szurkolók olyan hangulatot teremtenek, mint sehol másutt. Szerinte ez a pozitív értelemben vett nacionalizmusnak köszönhető, mert a drukkerek jobban szeretik az országukat, mint bármi mást.
  • Továbbra is intenzív osztályon a felföldi miniszterelnök
    "Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük" - fogalmazott Robert Kalinák.
MTI Hírfelhasználó