Amerikába jut az orosz kőolaj
Az orosz kőolajból finomított indiai kőolaj-termékek legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok volt 2022 decembere és 2023 vége között – leplezi le a sunyi USA-politikát a CNN.
2024. február 19. 22:09

Olajszállító tankhajó – report.az

Oroszország 37 milliárd dollár értékben adott el nyers kőolajat Indiának 2023-ban, amiből finomított formában az Egyesült Államok is vásárolt - derül ki egy hétfőn, az amerikai médiában nyilvánosságra hozott jelentésből.

Centre for Research on Energy and Clean Air

energyandcleanair.org

A finnországi hátterű kutatóközpont, a Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) összegzése a CNN hírtelevízió internetes oldalán jelent meg. A jelentés szerint a 37 milliárd dollár rekordértéknek számít az indiai-orosz kőolaj-kereskedelemben. Az elemzés alapján az orosz kőolaj egy részét Indiában finomították, és abból 1,3 milliárd dollár értékben az Egyesült Államokba is szállítottak. Az orosz kőolajból finomított indiai kőolaj-termékek legnagyobb vásárlója az Egyesült Államok volt 2022 decembere és 2023 vége között.

cnn
   
A CREA számításai szerint az Oroszország ellen szankciókat bevezetett nyugati országok 2023-ban összesen 9,1 milliárd dollár értékű olyan kőolajterméket szereztek be Indiától, amely orosz származású nyers kőolajból készült. Ez 44 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget - mutat rá az elemzés.
   
India kőolaj-vásárlásai Oroszországtól 13-szorosára növekedtek az ukrajnai háború előtti időkhöz képest, ami azt jelenti, hogy az orosz eladók képesek voltak pótolni a nyugati kereslet szankciók miatti kiesését - áll az amerikai médiában megjelent CREA-elemzésben.

Fájl:CNN International logo.svg – Wikipédia

wikipedia
   

A szakértői szervezet elemzése a nyilvánosan is elérhető adatbázisok alapján készült.
   
India a növekvő oroszországi beszerzéseket azzal indokolja, hogy azzal a globális olajárakat is alacsonyabban lehet tartani, mert így nem alakul ki verseny közel-keleti kőolajért a nyugati vásárlókkal, ami feljebb tolná az árakat. India kőolaj- és földgázügyi minisztere, Hardeep Szingh Puri a múlt héten a CNBC amerikai televíziónak úgy nyilatkozott, hogy, ha országa is a közel-keleti kőolaj vásárlójaként lépne fel, akkor a hordónkénti ár nem 75-76 dollár, hanem 150 dollár lenne.
 

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz
    Orbán Viktor a délszláv háborút felidézve azt mondta, vannak személyes élményei arról, milyen az, "amikor a háború szele elsüvít az ember füle mellett", ilyenkor észnél kell lenni és ezért nem csatlakozik azokhoz a nyilatkozatokhoz, amelyek úgy beszélnek a háborúról, mint "egy délutáni teapartiról".
  • Kudarc volt az Európai Unió elmúlt öt éve
    Az unió kudarcot vallott a béke és a biztonság megteremtésében, a versenyképesség területén, a migrációs válság kezelésében és mezőgazdasági kérdésekben is - sorolta Bóka János, hozzátéve, hogy mindezért óriási kihívás Magyarországnak az Európai Unió soros elnökségének átvétele.
  • Macron játszmája a francia gloire-t fényesíti
    Macron nem a legnagyobb ripacs Európában. Pragmatikusan, a francia érdekeket követve hadovál, és a nukleáris ütőerőt is a francia nagyság alátámasztására emlegeti. Esze ágában sincs, hogy használja is az atomfegyvert – elemez Stier Gábor.
MTI Hírfelhasználó