A kereszténység gyökerei erősek
Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy hiába pusztították a keresztényeket, a kereszténységet például a francia forradalom utópiája, a kommunizmus, vagy a nácizmus nevében, bár ezek az eszmék óriási bajt és rengeteg kárt okoztak, de összességében ezek a kísérletek is sikertelennek bizonyultak.
2024. március 21. 20:36

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond a Szent István Intézet és a Batthyány Lajos Alapítvány Kitéphető-e Európa keresztény gyökérzete? című rendezvényén a budapesti Lónyay-Hatvany Villában 2024. március 21-én. MTI/Kovács Tamás

A kereszténység gyökereit egyetlen politikai eszme nevében sem téphetik ki, ez ugyanúgy nem sikerült az utopisztikus francia forradalmároknak, ahogy a kommunizmus és a nácizmus nevében pusztítóknak sem - jelentette ki a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós a Szent István Intézet és a Batthyány Lajos Alapítvány által szervezett "Kitéphető-e Európa keresztény gyökérzete?" című rendezvényt bevezető köszöntőjében úgy fogalmazott, fontosnak tartotta, hogy eljöjjön az eseményre és megköszönte a szervezők munkáját, egyben örömét fejezte ki a megjelent fiatalok nagy száma miatt.
   
Felidézte, hogy a kommunista egypártrendszer időszakában ezt a napot, március 21-ét, március 15-vel - valamint április 4-vel - összemosva az úgynevezett "forradalmi ifjúsági napok" keretében kellett megünnepelni Magyarországon, miközben annak a bizonyos Tanácsköztársaságnak a "dicsőséges 133 napja" egy nemzetrontó időszak volt, amelynek során a mások mellett Kun Béla és Szamuely Tibor nevével fémjelzett kommunista terror során egész közösségeket pusztítottak, irtóhadjáratot folytattak az egyházak ellen, valóban ki akarták tépni a keresztény gyökereket.
   
Az államtitkár elmondta, hogy barátaival ők annak idején úgy tiltakoztak ez ellen, hogy a március 15-én kabátjuk hajtókájára kihelyezett kokárdát március 21-én a zsebükbe tették.
   
Soltész Miklós azt hangsúlyozta, hogy hiába pusztították a keresztényeket, a kereszténységet például a francia forradalom utópiája, a kommunizmus, vagy a nácizmus nevében, bár ezek az eszmék óriási bajt és rengeteg kárt okoztak, de összességében ezek a kísérletek is sikertelennek bizonyultak.
   
A KDNP országgyűlési képviselője arról is beszélt, hogy ma Európában a "liberális diktatúra" például olyan módszerekkel akarja eltaposni az egyházakat, hogy erőteljes támadásokat indítanak olyan politikusokkal szemben, akik a Bibliából idéznek. A kereszténydemokrata politikus annak a meggyőződésének adott hangot, hogy céljukat ők sem fogják elérni, ez "nekik sem fog sikerülni".
   
Az államtitkár Húsvét közelgő ünnepével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy annak üzenetét a nem hívők, a hitet értelmezni nem tudók, nem érthetik meg.
   
Soltész Miklós úgy fogalmazott, hogy a "legkeservesebb", ám mégis a "legnagyszerűbb" ünnepre készülnek a keresztények, hiszen Jézus kereszthalála után lehetett azt hinni, hogy véget ért egy 33 évig tartó csodálatos élet, de nem ez történt, hiszen ezután jött a "feltámadás csodája".
   
Az ebben való hit a keresztényeknek olyan biztonságot és erőt ad, hogy annak gyökereit egyetlen politikai akarat sem képes kitépni - emelte ki.
   
A kereszténység gyökere mindig megmarad és ezen fognak felnőni a következő nemzedékek - hangoztatta az államtitkár, aki egyben mindenkinek áldott és csendes nagyhetet, majd szép ünnepet kívánt.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó