Vidéken élni vonzó életstílust jelent
Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár rögzítette, a kormány egyik legfontosabb célja, hogy városban vagy vidéken élni ne életminőségek közötti, hanem életstílus melletti választást jelentsen.
2024. március 25. 22:19

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. március 25-én. MTI/Kovács Attila

Fidesz: milyen fejlesztések lesznek Kelet-Nógrádban?  Becsó Zsolt (Fidesz) arról érdeklődött, mit tesz a kormány a kelet-nógrádi települések fejlesztése érdekében. Beszámolt a tavaly Bátonyterenyén lezárult fejlesztésekről, ezek között említette a Zagyva-völgyi kerékpárutat és a településen létesült ipari parkot.
   
Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkár rögzítette, a kormány egyik legfontosabb célja, hogy városban vagy vidéken élni ne életminőségek közötti, hanem életstílus melletti választást jelentsen.
   
Közölte, az operatív programok 2024-ben egyelőre rendben haladnak, az uniós források érkezésével pedig minden korábbinál több pénz lesz a települések fejlesztésére, a vidék megerősítésére. Szólt arról is, hogy a térségben 2024-ben egyebek mellett óvoda- és iskolafejlesztés is lesz, összesen 450 milliárd forintos támogatásból.

KDNP: milyen eredményei vannak a felsőoktatási felvételi eljárásnak?

Juhász Hajnalka (KDNP) az idei felsőoktatási felvételi eljárás eredményeiről érdeklődött. Elmondta, az utóbbi években a baloldal többször is kritizálta a felsőoktatás átalakítását, egyebek mellett a modellváltást. Az elmúlt időszak azonban a legsikeresebb felvételi eljárást produkálta, több mint 126 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, ami 27 százalékos növekedést jelent; a jelentkezők több mint 60 százaléka a modellváltott egyetemeket választotta - mondta.
   
Hozzátette: 72 százalékkal nőtt a pedagógusképzésre jelentkezők száma, így tavaly több mint 13 ezren kezdhették meg a felsőoktatásban tanulmányaikat.
   
Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, 2022-ben alakították át a felvételi rendszert, amelynek sikere tovább folytatódik. 2023-ban 33 százalékkal, 106 ezerre nőtt a felsőoktatásban felvettek száma az előző évhez képest - részletezte.
   
Ismertetése szerint idén 120 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, tavalyhoz képest nőtt a műszaki, természettudományi és informatikai képzésre jelentkezők száma is.

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Jakab István: június 9-én eldől Európa sorsa
    A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
MTI Hírfelhasználó