Szellemi környezetszennyezés
A "hamis ideológiák, álpróféták" kapcsán Áder János a radikális zöldeket és a genderelméletet említette. Felhívta a figyelmet a "digitális rabszolgaság" veszélyére, utalva a közösségi és videómegosztó oldalakon, illetve az online kereskedelemben töltött rengeteg időre.
2024. április 2. 22:15

Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke A teremtett világ védelmében címmel előadást tart a Károli Gáspár Református Egyetem tavaszi rendezvénysorozatának nyitónapján Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében 2024. április 2-án. MTI/Balogh Zoltán

Szellemi környezetszennyezés is van, például hamis ideológiák, szélsőségek - mondta Áder János korábbi köztársasági elnök kedden a Károli Gáspár Református Egyetem tavaszi rendezvénysorozatának nyitónapján Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, arra buzdítva a diákokat, kerüljék az értéktelent mindenben, ebben legyen iránytűjük a "józan paraszti ész" és az ősi bölcsességek.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke A teremtett világ védelmében című előadásában a "szellemi környezetszennyezés" ellen többek közt az "analóg irodalmat" ajánlotta, kiemelve, a képernyőn olvasott szövegek - egy kutatás szerint - leépítik a képzelőerőt, az elemző- és ítélőképességet, hanyatlik az empátia, az önreflexivitás és a türelem is.
   
A "hamis ideológiák, álpróféták" kapcsán Áder János a radikális zöldeket és a genderelméletet említette. Felhívta a figyelmet a "digitális rabszolgaság" veszélyére, utalva a közösségi és videómegosztó oldalakon, illetve az online kereskedelemben töltött rengeteg időre.
   
Hangsúlyozta, mindenben mértéket kell tartani, kerülni a pazarlást. Nemcsak élelmiszert és ruhákat dobunk el, hanem barátságokat is, végül magát a bolygót - fogalmazott. További tanácsai a szellemi környezetszennyezés ellen: elismerni a teljesítményt, "be- és kitölteni a közösségi tereket". A cél szerinte: hideg fej, bátor szív, nemes lélek.
   
A volt köztársasági elnök idézte Ferenc pápát, aki szerint ökológiai megtérésre van szükség.
   
Helyzetelemzésében Áder János kitért arra, hogy 1950-ben két és fél milliárd ember élt a Földön, 2022 novemberében már nyolcmilliárd, azonban a vízfogyasztás kétszer, az energiafogyasztás pedig háromszor ilyen gyorsan nőtt, és az "energiamixben" még mindig 84 százalék a fosszilis energiahordozó.
   
Az utóbbi ezer évben voltak mini jégkorszakok, de az ipari forradalom óta folyamatosan emelkedik a hőmérséklet - folytatta, hozzáfűzve, az idősebbek még emlékeznek kemény telekre, a fiatalabbak már "csak mutatóban látnak havat", az idei február pedig - az elmúlt évtizedek átlagát tekintve - "egy erős március volt". A tendencia egyértelmű, az elkövetkezendő évtizedek legfontosabb szava az alkalmazkodás lesz - jelentette ki. Aggasztónak nevezte a klímaváltozás gyors ütemét.
   
Hozzátette, évente egy olaszországnyi területű erdő tűnik el a Földről.
   
A klímaváltozás másik hatása új, egzotikus fajok megjelenése hazánkban, mint az ázsiai tigrisszúnyog, az egyiptomi csípőszúnyog, a Hyalomma kullancs. Az invazív fajok további betegségek megjelenését is okozhatják, mint például a malária - figyelmeztetett Áder János.
   
A környezetvédelem térségbeli pozitív példájaként említette a Mura-Dráva-Duna Bioszféra Rezervátumot, amit "Európa Amazonasának" neveznek, valamint a tavaly már másodszorra megrendezett Fenntarthatósági Expót, amelyen magyar cégek kínáltak megoldásokat napjaink kihívásaira.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
  • A lengyel pápa szentté avatása - magyar megemlékezés
    Karol Wojtyla alakját, második János Pál pápa, a lengyel egyházfő emlékét idézte fel az egyházi vezető szentté avatásának tizedik évfordulója alkalmából a magyar törvényhozásban Semjén Zsolt kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes.
MTI Hírfelhasználó