Bukhatja újabb ciklusát Ursula von der Leyen
Bár Ursula von der Leyen korán egyértelművé tette, hogy elindul egy második ötéves ciklusért az Európai Bizottság vezetésére, a kampánya is hivatalosan beindult, s mögötte áll az Európai Néppárt is – most mégis megroppanni látszik a kampánya – írja a mandiner.hu.
2024. április 15. 11:37

A Politico szerint két hónappal a júniusi európai parlamenti választás előtt a brüsszeli berkekben arról beszélgetnek, egyáltalán nem vehető biztosra Von der Leyen újrázása. Ennek egyik legfőbb oka egy uniós hivatalnok szerint a „hatalmi arrogancia”, hogy Von der Leyen azt hitte, mindent megúszhat. Most viszont sok eddigi problémát a fejére olvasnak. Szemben a Von der Leyen nemzetiségét és hátországát adó németekkel, a francia vezetés a mai napig lebegteti, hogy támogatni fogja-e valamikor a mostani bizottsági elnököt. Még az Európai Néppárthoz (EPP), Von der Leyen anyapártjához tartozó francia mérsékelt jobboldaliak, a Republikánusok is leszögezték, hogy Von der Leyen nem az ő jelöltjük.

A Politico szerint az olyan botrányok és vitatott lépések, mint a Pfizergate (Von der Leyen titkos levelezése a Pfizer vezetőjével az EU-s vakcinabeszerzésekről), Von der Leyen balról vitatott izraeli útja, vagy épp egyik EU-követ emberének bukása a nem megfelelő kinevezése miatt, mind oda vezetnek, hogy a Bizottság elnökének meggyengült a pozíciója, és már nem veszik előre biztosnak az újbóli megválasztását. Ursula von der Leyen időközben, a Politico értékelése szerint, nem is veszi annyira komolyan a kampányát; illetve valóban elfoglalt bizottsági elnökként a konkrét elfoglaltságai elveszik az időt a kampányolástól, de közben azt hiszi, ebbéli tevékenysége is elegendő lehet az újraválasztáshoz.

Egy második ciklushoz Von der Leyennek el kell nyernie az EU tagállami vezetőitől a minősített többségi támogatást. Valószínűleg megkapja a támogatást az Európai Néppárthoz tartozó 12 kormányfőtől, de ez még nem lesz elég neki a győzelemhez. Baloldali vezetőktől az Orbán Viktor vezette Magyarországig sokfelől kritizálják Von der Leyent, és a liberális-centrista Emmanuel Macron vezette franciák köréből sem érkezik támogatás egyelőre a mostani bizottsági elnökhöz. A franciák egyébként sem nagyon akarhatnak egy második ciklusos, nagy hatalmú vezetőt az Európai Bizottság élére.

Az Európai Tanács mellett pedig az Európai Parlament támogatására is szükség lesz – az pedig csak a választás után derül ki, pontosan milyen összetételben és kikre számíthat majd Ursula von der Leyen az áhított második ciklus megszavazásához.

mandiner.hu
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    A végén lehozta kapusát a szlovén gárda, Bálizs védett még egy hatalmasat lábbal, majd kezdődhetett az ünneplés, a mieink visszajutottak a legjobbak közé!
  • Brüsszel veszélyes az európai demokráciára
    Az a tény, hogy az EU testületei egy szuverén tagállam demokratikus választásán az eredmény befolyásolására is készek, minden európai fővárosban nagy aggodalomra adhat okot.
  • Moszkva körözést adott ki Zelenszkij ellen
    Zelenszkij elődje, Petro Porosenko volt ukrán államfő, az Európai Szolidaritás ellenzéki párt elnöke és Olekszandr Pavljuk, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka ellen is körözés van érvényben az orosz belügyi adatbázis szerint.
MTI Hírfelhasználó