Egy hónap múlva ingyenes JFF Online Japán Filmfesztivál
Egy év kihagyás után a Japán Alapítvány Budapesti Iroda idén újra megrendezi online formában a JFF Online Japán Filmfesztivált. 2024. június 5. és július 3. között az ország bármelyik pontjáról, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenes nézhetünk meg 23 kortárs japán filmet és 2 minisorozatot, melyek között találhatunk a kritikusok által elismert díjnyertes munkákat és szórakoztató filmeket egyaránt. Az idei kínálatban szerepel többek között Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című Golden Globe nyertes klasszikusa, Josino Kóhei a Japán Filmakadémia Díján az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című alkotása és az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott Koizumi Norihiro 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje.
2024. május 13. 17:04

2024. június 5. és július 3. között idén 23 japán filmet és 2 televíziós minisorozatot hoz el Magyarországra a JFF Online Japán Filmfesztivál, köztük Josino Kóhei – aki 2019-ben felkerült a 100 Japán Mozgóképes Alkotó listára – a Japán Filmakadémiától az idén 10 jelölést begyűjtött és a Legjobb Új Színész Díját megnyert Csúcsanimék! című lebilincselő alkotását. A film két filmrendező „párbaján” keresztül olyan embereket mutat be, akiknek szenvedélyük az anime. Az izgalmas, drámai fordulatokkal teli film bepillantást enged az animekészítés kulisszatitkaiba is. A filmben látható anime jeleneteket a legjobb alkotók készítették, köztük a Production I.G. csapata!

Az egyik legígéretesebb ázsiai tehetségnek tartott, a Chihayafuru-trilógiájáról ismert Koizumi Norihiro egy újabb coming-of-age történettel tér vissza. A 2023-ban a Kinema Junpo Awards-on díjazott Az engem meghatározó vonalak című filmje egy fiatalember veszteségéről és az újjászületésről szól. A film két főszereplője két hatalmas népszerűségnek örvendő japán sztár, Jokohama Rjúszei és Kijohara Kaja. A filmet a hagyományos japán tintafestészet, a szumi-e élőben festett látványos jelenetei teszik még hatásosabbá.

Igazi kuriózum, hogy a kínálatban szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című klasszikusa, mely 1955-ben a Golden Globe-on megnyerte a legjobb külföldi film díját, illetve a Velencei Filmfesztiválon a legjobb film kategóriában jelölték. A film 1928-ban játszódik, Oisi Hiszako általános iskolai tanárnőt modern nézetei miatt a falu gyanakvással figyeli, de tanítványai - tizenkét gyermek - hamarosan megkedvelik. Évek telnek el, kitör a háború, a tanárnő rémülten látja a fiúk lelkesedését. Nyolc év múlva látjuk őt viszont, amikor úgy dönt, visszamegy tanítani, ám a hajdani tizenkét gyermekből már csak néhányan élnek.

A Japán Alapítvány Budapesti Iroda igazgató asszonya, Fudzsii Mami elmondta: „„Az Online Japán Filmfesztivál 2024 újból kiváló japán filmek széles választékát hozza el online, magyar felirattal. Ezúttal 23 filmet válogattunk össze a legkülönbözőbb műfajokból, köztük egy időtlen klasszikust, az animetörténelem egyik legfontosabb alkotását, horror rövidfilmeket és a legújabb japán filmsikereket. Emellett idén először két minisorozat is a program részét képezi, amelyek annak idején engem is televízió elé szegeztek. Remélem, hogy a magyar közönség idén is élvezettel fog elmerülni a japán filmművészet és sorozatok világában.”

A fesztivál ideje alatt, 2024. június 5. és június 19. között a https://jff.jpf.go.jp/watch/jffonline2024/hungary weboldalon minden nap elérhető mind a 23 film, június 19. és július 3. között pedig a 2 minisorozat, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar, angol és néhány film esetében japán felirattal.

A Japán Alapítványt a japán kormány hozta létre azzal a céllal, hogy nemzetközi kulturális kapcsolatokat építsen ki és ápoljon világszerte. Az Alapítvány legfontosabb feladata, hogy terjessze a japán nyelvet és kultúrát, elősegítve a népek közötti kölcsönös megértést. Főbb tevékenységi területei a japán nyelvoktatás, művészeti és kulturális cserekapcsolatok, japanisztikai kutatások és akadémiai csereprogramok. A Budapesti Iroda 1991-ben történt megalapítása óta, több mint 30 éve fáradozik azon, hogy közelebb hozza Japánt Magyarországhoz. Változatos kulturális programok mellett, gazdag könyvtárral, valamint évente megújuló nyelvtanfolyamokkal várja az érdeklődőket.

A JFF Online Japán Filmfesztivál 2021. februárjában került először megrendezésre és azóta több mint 20 országba viszi el a legizgalmasabb japán filmeket. További részletek a Japán Alapítvány honlapján: www.japanalapitvany.hu

gondola
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Vitézy Dávid nem ijedt meg a lapáttal fenyegetőtől
    „Lapáttal fogjuk agyonverni" – így fenyegette meg Vitézy Dávidot Karácsony Gergely. A fiatal várospolitikus nem ijedt meg: elindult a főpolgármesteri címért, és majdnem győzelmet aratott. Most a saját beadványának visszautasítását infantilis tapsikolással ünneplő Karácsonnyal szemben a még nevetségessebbé tevő iróniával él Vitézy.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
MTI Hírfelhasználó