Fico politikai gyűlöletet érzékel
A felvidéki kormányfő leszögezte: nincs semmilyen ok arra, hogy azt higgye, hogy az ellene elkövetett merénylet egy magányos őrült támadása volt. Egyidejűleg felszólította a kormányellenes és főként "a Soros György pénzügyi hálózatának tulajdonában lévő" médiát: a gyilkossági kísérlet okait és következményeit is respektálva ne induljon el ezen az úton.
2024. június 5. 21:30

A felvidéki kormányfő – magyarnemzet.hu

Robert Fico szlovák kormányfő szerint arra kell számítani, hogy a kormányellenes média és külföldről finanszírozott nem kormányzati szervek megpróbálják majd bagatellizálni az ellene elkövetett gyilkossági kísérletet.

A miniszterelnök erről a közösségi médiában nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében beszélt, amelynek szövegét a pozsonyi kormányhivatal sajtóosztálya az MTI-hez is eljuttatta.
   

Leszögezte: nincs semmilyen ok arra, hogy azt higgye, hogy az ellene elkövetett merénylet egy magányos őrült támadása volt. Egyidejűleg felszólította a kormányellenes és főként "a Soros György pénzügyi hálózatának tulajdonában lévő" médiát: a gyilkossági kísérlet okait és következményeit is respektálva ne induljon el ezen az úton.
   
Ez volt Robert Fico első hivatalos megszólalása azt követően, hogy május közepén egy politikailag motivált fegyveres merénylő többször is meglőtte.
   
Kiemelte: nem érez gyűlöletet a merénylővel szemben, és megbocsát neki, mivel "magától értetődő", hogy annak a politikai gyűlöletnek, annak a rossznak volt a követe, amelyet a "sikertelen és frusztrált" szlovákiai ellenzék kordában tarthatatlan méretekre fejlesztett.
   
A miniszterelnök egyebek között arról beszélt, hogy az Európai Unióban (EU) megszűnt a más véleményhez való jog, és azt, aki nem azonosul az "egyetlen helyes és kötelező nézettel", nemzetközileg a politika szélére tolják.
   
Kijelentette: mindig is a saját nézet alapvető politikai jogára támaszkodott, és nem ért egyet az egyetlen helyes nézet politikájával, amelyet ma néhány nagy nyugati demokrácia megpróbál keményen átültetni.
   
Hangoztatta: nem minden "nagy demokrácia" volt elragadtatva akkor, amikor ellenezte Belgrád bombázását, visszahívta a szlovák katonákat Irakból, amikor megvétózta az illegális bevándorlók letelepítését célzó kvótákat, vagy amikor határozottan elutasította az EU-tagországok vétójogának megszüntetését célzó igyekezetet, ám az európai uniós és NATO-kapcsolatok azt követően éleződtek ki, hogy Szlovákia elutasította, hogy humanitárius segítségnyújtáson kívül katonai segítséget is nyújtson az Oroszország által megtámadott Ukrajnának.
   
"Éppen az ukrajnai konfliktus volt az, amely megerősítette, szó szerint szentesítette az egyedüli helyes nézet koncepcióját az EU-ban és a NATO-ban" - jelentette ki. Hozzátette: azt, aki nem ért egyet ezzel a kötelező nézettel, azonnal orosz ügynöknek bélyegzik és nemzetközileg a politikai szélre tolják.
   
Hangoztatta, hogy az Irány (Smer-SSD) a tavalyi parlamenti választásokon aratott győzelme után abszurd dolgok sora kezdődött: a párt tagságát az EP-n belüli pártcsaládban felfüggesztették és a visegrádi négyek (V4) csoportjának prágai találkozóján megpróbálták szétverni a regionális együttműködésnek ezt a csoportját, arra hivatkozva, hogy Szlovákia és Magyarország más nézetet képvisel néhány nemzetközi témában. Szerencsére ez a próbálkozás sikertelen maradt - tette hozzá.
   
"Az, hogy néhány nagy demokrácia nem akarta tiszteletben tartani a szuverén szlovák külpolitika koncepcióját, a szlovákiai ellenzék malmára hajtotta a vizet, amely 2020-ban azután került hatalomra, hogy politikailag durván visszaélt az újságíró és barátnője meggyilkolásának ügyével, amelyet mindeddig nem sikerült megoldani" - mondta Robert Fico. Hozzátette: a 2020 után létrejött kormány teljes mértékben alávetette magát a nagy országok érdekeinek, és az ukrajnai konfliktus kezdete után azonnal elfogadta az egyetlen helyes nézet koncepcióját, majd szó szerint kirabolva a szlovák fegyveres erők készleteit kritikamentesen azon országok oldalára állt, amelyek az ukrajnai konfliktusban a katonai megoldást erőltetik. Cserében "ezért a kormány Szlovákiában bármit megtehetett" - mutatott rá Robert Fico, hozzátéve: három éven át egy szó kritika sem érte az országot az EU részéről és egy nagy nyugati demokrácia képviselője sem kérdezett rá az itt zajló történésekre.
   
"A jelenlegi ellenzék, amelyet inspirált a nagy demokráciáknak az előző három évben föléje emelt védő keze, (a tavalyi parlamenti választások után) folytatta a kormány elleni támadásokat" - mutatott rá Robert Fico, hozzátéve: tavaly ősz óta ismét senki sem tart tükröt sem Brüsszelből, sem a NATO-ból az ellenzéknek látva annak agresszivitását. "Az ellenzéknek ez a gyűlölete és agresszivitása, amelyet a véleményformáló média, a külföldről finanszírozott kormányzaton kívüli szervezetek (NGO-k) fedeztek és toleráltak, és amelyre, sajnos, semmilyen nemzetközi szervezet sem reagált, tavasszal a kormánykoalíciós államfőjelölt sikerét követően csúcsosodott ki" - fogalmazott.
 
Leszögezte, hogy elutasítja az erőszakos demokráciaexportot, s mivel a saját utat választó kisebb országok helyzete a nemzetközi kapcsolatokban nem egyszerű, be kell tartatniuk a nemzetközi jogot, és nevén kell nevezniük a dolgokat, ki kell mondaniuk az igazságot, bármilyen nagy országot is érintsen.
 

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Az autóipar ad gázfröccsöt a magyar-német kapcsolatnak
    Magyarországnak kiemelt szerepe van a német ipar működésében, mi pedig munkahelyeket, gazdasági növekedést és adóbevételeket remélünk, "ez a gerince a német-magyar kapcsolatoknak" - jegyezte meg.
  • Európa-bajnok négyesünk
    "Itt mindenkinek megvolt a maga szerepe, az enyém az, hogy a fiúk után egyfajta hullámtörő legyek, hogy Nikinek a végén sima vize legyen és egy jót tudjon hozni. Szerintem ez összejött, megérdemeltük az aranyérmet" - mondta Ugrai Panna.
  • Migrációpárti koalíció jött létre Weber vezetésével
    Mi akadályoztuk meg 2019-ben, hogy az Európai Bizottság elnöke legyen, mert azt mondta, nem akar a magyarok szavazatával a bizottság elnöke lenni - idézte fel, hozzátéve: a magyar szavazatokkal végül megválasztott Ursula von der Leyennel is vannak bajok, "de ő egy inas ahhoz képest, amilyen hungarofóbiában szenved Weber úr".
MTI Hírfelhasználó