Jelesre vizsgázott a magyar választási rendszer
A szélsőséges atlanti tengely hiába küldött „megfigyelőnek" álcázott ügynököket hazánkba zavart kelteni, a választás rendben lezajlott. Demokrációból megint jelesre vizsgázott Magyarország.
2024. június 9. 19:31

Egy idős házaspár választási névjegyzékben szereplő adatait egyeztetik, mielőtt leadják szavazatukat házuk udvarán a mozgóurnás szavazáson az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Petőfiszálláson 2024. június 9-én. MTI/Ujvári Sándor

A nyílt társadalom hálózatának "magukat választási megfigyelőnek nevező ügynökei" megint csak feleslegesen utaztak Magyarországra ármánykodni: a lezajlott választások szabadok és tisztességesek voltak, a választási rendszer jelesre vizsgázott - közölte az Alapjogokért Központ vasárnap az MTI-vel.

Azt írták: az elmúlt évtizedben megszokottakhoz hasonlóan a vasárnapi választás lebonyolítása jogi és szervezési szempontból is gördülékenyen zajlott. Ezt azért is kiemelten fontosnak nevezték, mert vasárnap először tartottak Magyarországon azonos napon EP- és önkormányzati választást.
   
A választási szervek a megnövekedett teher alatt is biztosították az egyik legfontosabb alkotmányos alapjog érvényesülésének feltételeit, a választási informatikai rendszer is jól teljesített, így fennakadások nélkül zajlott le a szavazás - jelezték.
   
Emlékeztettek: vasárnap több mint 3 ezer településen és 10 ezer szavazókörben összesen közel 8 millió választópolgár adhatta le szavazatát az európai parlamenti és önkormányzati jelöltekre.
   
A 2010 után megújított magyar választási eljárási rendszer pedig ismét bebizonyította, hogy hatékonyan és átláthatóan, a visszaéléseket megakadályozva képes a demokratikus akaratnyilvánítás biztosítására - hangsúlyozták.
 
Megjegyezték, látni azt is, hogy a nyugati demokráciákban nem mindenhol ennyire megbízható a választási eljárás rendszere: az elmúlt években például Ausztriában, Spanyolországban vagy éppen az Amerikai Egyesült Államokban is előfordultak olyan hibák, amelyek a választás társadalmi elfogadottságát aláásták.
   
Magyarországon 2022-ben az ellenzéki szavazóköri delegáltak és a nyílt társadalom hálózatához köthető nemzetközi megfigyelők is kénytelenek voltak tapasztalati úton elismerni, hogy a választás rendszere jól működik, és érdemi visszaélésre nincs lehetőség - áll a közleményben. Hozzátették: nem volt ez másképp a mai szavazáson sem.
   
Az Alapjogokért Központ szerint az eredményektől függetlenül tehát már most kijelenthető, hogy a magyar demokrácia győzött. Joggal lehetünk büszkék arra, hogy Magyarország az Európai Unió tagállamainak egyik legjobban működő választási rendszerével bír - emelték ki.
 

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Párizs támogatja a magyar EU-elnökség programját
    Jelenleg 45-50 ezer magyar család keresi a kenyerét Magyarországon működő francia tulajdonú cégeknél, a két ország közötti kereskedelmi forgalom pedig tíz év alatt megduplázódott - hívta fel a figyelmet, hozzáfűzve: a ferihegyi repülőtér visszavásárlásánál is az egyik legnagyobb francia cég a szakmai és üzleti partner.
  • Vitézy Dávid nem ijedt meg a lapáttal fenyegetőtől
    „Lapáttal fogjuk agyonverni" – így fenyegette meg Vitézy Dávidot Karácsony Gergely. A fiatal várospolitikus nem ijedt meg: elindult a főpolgármesteri címért, és majdnem győzelmet aratott. Most a saját beadványának visszautasítását infantilis tapsikolással ünneplő Karácsonnyal szemben a még nevetségessebbé tevő iróniával él Vitézy.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
MTI Hírfelhasználó