„...csak az a jó választási eredmény, ha ő a győztes"
Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége.
2024. június 12. 22:00

Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt Egy lépésre a Városházától címmel tartott sajtótájékoztatóján a belvárosi Kamermayer Károly téren 2024. június 8-án. MTI/Hegedüs Róbert

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, "ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes". Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.

Arra reagálva, hogy Karácsony Gergely csütörtökön a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezte leszögezte, a választás vasárnap megtörtént, végre abban kellene tisztán látni, hogy ki nyerte meg.

Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy a választást Karácsony Gergely rendezte, a főváros szervezte, minden rendszerszintű eljárási hiba és szabálytalanság a főpolgármester felelőssége.
   
Közölte, Karácsony Gergelytől jóval több szerénységre számítana, ha már "Budapest köztársaságban egy főpolgármester-választást sem sikerült megszerveznie fennakadások nélkül".
   
Vitézy Dávid kiemelte, Karácsony Gergellyel szemben ő csökkenteni, nem pedig növelni szeretné a feszültséget és a bizonytalanságot ebben a nehéz helyzetben, amelybe Budapest került.
   
"Tudom és érzem a felelősségemet, aggódom Budapestért" - fogalmazott, hozzáfűzve, az újraszámolás célja, hogy korrigálni lehessen a választás napján elkövetett esetleges szavazatszámlálási hibákat.
   
Leszögezte, hogy szerinte ezekért nem a szavazóköri delegáltak felelősek, hanem az ellentmondó segédletek és a választást lebonyolító fővárosi szervek megkésett, a szavazókörökbe el sem juttatott állásfoglalásai.
   
Egy éles kampány után egy ilyen szoros eredmény feszült politikai helyzetet eredményez, amelyben sok múlik a jelöltek hozzáállásán és minden egyes mondatnak súlya van - közölte, és hozzátette, hogy a kampányban és a választás óta mindvégig ennek a felelősségnek a tudatában járt el, ezért törekedett arra, hogy minden egyes állítást, amit a nyilvánosságban megfogalmazott, tökéletesen alá tudjon támasztani.
   
Szerinte Karácsony Gergely ennek az ellenkezőjét teszi, "politikai vádaskodássá, üvöltözéssé silányítja az elmúlt évtizedek legkritikusabb választási jogorvoslati folyamatát, bizonyítékok nélkül vádol bűncselekménnyel köztisztviselőket".
   
Vitézy Dávid bejegyzésében azt írta, szerinte "ez súlyos felelőtlenség és tiszteletlenség a budapestiekkel szemben", ő ebben nem szeretné és nem is fogja követni Karácsony Gergelyt.
   
A vasárnapi választáson a jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Karácsony Gergely 371 466-ot. Ez alapján a Fővárosi Választási Bizottság - nem jogerősen - megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.
   
A határozat ellen - jogszabálysértésre való hivatkozással - három napon belül lehetett fellebbezni.
   
Az NVB szerdán Vitézy Dávid kezdeményezése elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. Arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket érvényesnek kell tekinteni.

 

Várjuk az újraszámlálást

Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét - közölte Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt szerda este a közösségi oldalán, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésének helyt adva elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

"Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja" - írta az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje.
   
Hozzátette: a következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.
   
"A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni" - közölte Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid, aki úgy fogalmazott: türelemmel várják az újraszámlálás eredményét, amelyet ilyen kis különbség és az általa bemutatott körülmények mellett indokoltnak tart.
   
Közölte: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogja fogadni, de "ehhez először tisztán kell látni".
 

MTI
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
  • Menczer Tamás: Melegszik a pite, Peti!
  • A Nyugat-Balkánnak már bent kellene lennie az EU-ban
    Orbán Viktor méltánytalannak és igazságtalannak nevezte, hogy azok az országok, amelyek évek óta dolgoznak azon, hogy érdemalapon tudjanak bekerülni az EU-ba, most hátrasorolást szenvednek el.
  • A remény szeretnénk lenni a társadalomban
    Mi, keresztények "hiszünk abban, hogy Isten örök boldogságra teremtett bennünket, és ebben várja a mi szabad közreműködésünket is" - fogalmazott a bíboros.
  • A közmédia nyelvéről a Montágh Testületben
    Blankó Miklós nyelvész, nyelvművelő a közmédia Édes anyanyelvünk című rádióműsoráról tartott előadást, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező, százéves műsor kiemelt szerepet tölt be a nyelvi szemléletformálásban és a normakijelölésben.
MTI Hírfelhasználó