Lapáttal való agyonverés helyett új választást...
„…lapáttal fogjuk agyonverni.” Egy szélsőséges politikus fogalmazott így választási ellenfelére utalva. A politikus, aki lapáttal akarta agyonverni vetélytársát, most áldozati szerepbe süllyedt.
Utoljára frissítve: 2024. június 14. 21:43
2024. június 14. 20:17

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én. A Nemzeti Választási Bizottság június 12-i ülésén rendelte el a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámlálását. A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás. MTI/Lakatos Péter

A fővárosban kialakult helyzetben csak egyféleképpen, új választással, tisztességes, újonnan kiírt szavazással lehet tiszta vizet önteni a pohárba - jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) budapesti épülete előtt megtartott pénteki demonstráción.

"Az egyik oldalon a Vitézy Dávid és a Nemzeti Együttműködés Rendszere, a másik oldalon pedig én és a budapesti polgárok, akik meg fogják védeni a szabadságukat" - közölte a főpolgármester.
   
Közlése szerint a hatalom a propagandán túl, amellyel megpróbálta megmérgezni a budapestiek lelkét, trükkök sorát vetette be a főváros megszerzéséért.
   
Az első trükk az volt, hogy egy napon rendezték az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, a második trükkel az utolsó pillanatban megváltoztatták a fővárosi önkormányzati választások szabályait, majd egy újabb trükkel "elbábozták, hogy a Fidesznek két jelöltje van". Egy kormányszóvivő, aki "eljátszotta a rossz rendőrt", a másik pedig egy volt államtitkár aki kikérte magának, hogy fideszes - mondta.
   
Szentkirályi Alexandra pedig az utolsó pillanatban visszalépett, megalázva a kormánypárti és félrevezetve az ellenzéki szavazókat. Ennek ellenére nem sikerült megnyerniük a választást, az emberek hatalma újra legyőzte a hatalom emberét - tette hozzá.
   
Ugyanakkor ezzel nem ért véget a manipulációk sora. Ugyanis a fideszes delegáltakkal feltöltött NVB "nem a választások tisztaságát, hanem a szennyes manipulációt szolgálja". Írásos előterjesztés nélkül döntöttek az újraszámolásról, az urnák felnyitásakor nem voltak jelen az ellenzéki küldöttek, és a szavazatokat szabálytalanul csomagolták össze - sorolta.

A lapátos politikus hisztériás toborzója.
   
Ennek eredményeképpen minden perceben több Vitézy-szavazat van. Az első információ szerint 70-nel több Karácsony-szavazat volt, majd már csak 54, majd már csak 29, ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat - közölte.
   
Felidézte, hogy öt éve visszavették a várost, azóta Budapest zöldebb, szolidárisabb és szabadabb lett.
   
Budapest nem részvénytársaság, hanem köztársaság, ahol a budapestiek vannak hatalmon, ebben a városban dobog a demokratikus Magyarország szíve - fogalmazott.
   
Hitvány módon, a Covid-járvány és az energiaválság idején a kormány megpróbálta kivéreztetni a várost 300 milliárd forint elvonásával, de nem sikerült. Sem fenyegetéssel, sem propagandával nem tudták megtörni Budapest gerincét - mondta.
   
"Ez a küzdelem nem az én küzdelmem, ez a ti küzdelmetek a szabad és demokratikus Budapestért. Hajrá Budapest, éljen a köztársaság!" - fejezte be beszédét Karácsony Gergely.

 

A lapátos politikus 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást

A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén.

Sasvári Róbert, az NVB elnöke közölte: Karácsony Gergelyre 112-t, Vitézy Dávidra 395, míg Grundtner Andrásra további 53 érvényes szavazatot találtak.

Az NVB helybenhagyta a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) főpolgármester-választás eredményét megállapító határozatát.
   
Vasárnap este Karácsony Gergely 371 466 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Grundtner András pedig 38 942-t.
   
Vitézy Dávid jogorvoslattal fordult az FVB főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen az NVB-hez, az NVB pedig szerdán elrendelte a 24 592 érvénytelen szavazat átvizsgálását, újraszámlálását. Vitézy Dávid érvelése szerint nagyszámú olyan szavazatot adtak le, ahol a választópolgár a kiesett jelöltre adott le szavazatot, majd ezt észlelve egy másik jelöltre is szavazott, de a törvény szerint a kiesett jelöltre adott szavazatot érvénytelennek kell tekinteni.
   
A fellebbezés szerint 20 kerület 202 szavazókörében a szavazatszámláló bizottságok jogszabálysértő módon az ilyen szavazólapokat érvénytelennek minősítették. Vitézy Dávid szerint az érvénytelen szavazatok és a jogszabálysértő szavazatszámlálási gyakorlat érdemben befolyásolta a választás eredményét, ezért azt kérte, az NVB változtassa meg az FVB döntését, és a főpolgármester-választás összes szavazókörének összes érvénytelen szavazatát számolják újra.
   
Az NVB a döntésében arra hivatkozott: a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagy számban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt volt az újraszámlálás.
   
A helyi (kerületi) választási irodákból csütörtökön szállították a Nemzeti Választási Irodába (NVI) az érvénytelen szavazólapokat, amelyeket az NVB tagjai a NVI munkatársainak segítségével péntek reggel kezdtek el átvizsgálni. Az NVI kora délután végzett az érvénytelen szavazatok átvizsgálásával, ezt követően az NVB tagjai egyesével döntöttek a vitás szavazólapokról.

Nem tudni, hogy ezt a beírást előzetesen megmutatta-e a párt vezetőinek a Mi Hazánk politikusa.
   
Az NVB elutasította Vitézy Dávid másik fellebbezését, abban a beadványozó a IV. és VII. kerület esetében kérte a szavazás eredményének megsemmisítését és a választás megismétlését. Beadványában arra hivatkozott, hogy a két kerületben olyan szavazólapot használtak, amelyen nem vagy alig volt észlelhető a kiesett jelölt törlése. Álláspontja szerint a jogszabálysértés a választás eredményét érdemben befolyásolta.
   
Az NVB a fellebbezést együtt tárgyalta Vitézy Dávid másik beadványával. A testület szerint a beadványozó nem nyújtott be olyan bizonyítékot, amely alapján valószínűsíteni lehetne a jogsértést, ezért elutasította azt.
   
Az NVB egyhangúlag meghozott határozata ellen három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához, amelynek 8 nap áll rendelkezésére a felülvizsgálati kérelem elbírálására.

gondola, mti
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Zelenszkij „határait" mérte föl a magyar kormányfő
    Orbán Viktor kifejtette: Zelenszkij "nem örült túlságosan" a tűzszüneti felvetésnek, és azt kérte, hogy még gondolkodhasson rajta, mert a korábbi tűzszüneti javaslatokkal kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak, azok szerinte nem váltak Ukrajna javára - tette hozzá.
  • Rossi mindenkinél erősebb akar lenni a csapattal együtt
    "Most sem fogom feladni, mert ami nem öl meg, az erősebbé tesz! És nekünk, mindannyiunknak együtt, erősebbnek kell lennünk mindennél és mindenkinél" - írta a maestro.
  • Önálló magyar dróngyártás – Videó!
    Az ország ellenállóképességének egyik kulcskérdése, hogy milyen saját eszközöket hozunk létre. A jövőben várhatóan tömegesen alkalmazzák a drónokat, ezért a hazai eszközök használata kiemelt szereppel bírhat. Magyar tudással, magyar technológiával biztosítható az autonómia.
MTI Hírfelhasználó