Bátorság kell kisebbségi jogok eléréséhez
Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
2024. június 18. 21:46

Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja beszédet mond az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián MTI/Hegedüs Róbert

A kisebbségi jogok eléréséhez proaktív viselkedésre van szükség, a fiataloknak bátraknak kell lenniük, nem szabad azzal törődniük, hogy mit mondanak nekik a többségi társadalomból - hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri különmegbízottja kedden Budapesten.

Kalmár Ferenc az Európa Tanács fennállásának 75. évfordulója alkalmából a nemzeti kisebbségekhez tartozó fiatalok aktív politikai részvételéről szóló konferencián záróbeszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy bizonyos alapfogalmakkal sajnos a fiatalok nincsenek tisztában, az egyik ilyen a nemzeti identitás, amelyet az emberi méltóság részének nevezett.
   
Ezek közül az egyéni és a kollektív identitás egyaránt fontos - tette hozzá.
   
Ha nemzeti kisebbségvédelemről beszélünk, akkor az identitásvédelemről kell beszélni - hangsúlyozta.
   
A kollektív jogokról szólva Kalmár Ferenc kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a kormányok a kisebbségek integrálódását szorgalmazzák a többségi társadalomba, ám a miniszteri különmegbízott egyértelművé tette, hogy ez az integrálódás kollektív kisebbségi jogok nélkül az asszimilációval egyenlő, és a kormányok jelentős része sajnos erre törekszik.

A nemzeti identitás nem feltétlenül kell, hogy kövesse az állampolgárságot - mondta, és ezt a Kárpátalján élő emberek példájával támasztotta alá, akik - fogalmazott - egy szűk évszázadon keresztül öt különböző állampolgárságot kaptak, miközben nyilvánvaló, hogy ötször nem vált egy ember identitást.
   
Ezt azt alaptételt, amit mindig figyelembe kellene venni, Kalmár Ferenc vélekedése szerint egyes kormányok meglehetősen nehezen értik meg.
   
A miniszteri különmegbízott hangsúlyozta a keddi szimpóziumnak a résztvevők identitása erősítésében játszott komoly szerepét, valamint hogy tapasztalataikat is kicserélhették.
   
Külön kiemelte a jó európai gyakorlatokat bemutató előadásokat, ezzel kapcsolatban a dél-tiroli résztvevő, egy grazi professzor felszólalását nevezte különösen fontosnak.
   
Isten éltesse a 75 éves Európa Tanácsot és a jövőre 30. születésnapját ünneplő budapesti Európai Ifjúsági Központot! - utalt a konferencia helyszínére záróbeszédében Kalmár Ferenc.

MTI
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • A brüsszeli korrupt slepp átmentette magát
    Intenzív tárgyalások zajlanak magyar kormánypárti EP-képviselők részvételével egy nagy jobboldali, szuverenista és Európában is hazafias alapon politizáló koalíció létrehozásának céljából.
  • Magyar űrkabin
    A SpaceBuzz első pilot programja nemzetközi (holland, francia, olasz, magyar) együttműködésben, az Erasmus+ támogatása mellett jött létre, és azóta több mint száz hazai és határon túli iskola több mint 5500 tanulója vett részt benne.
  • Magyarország nem kér von der Leyenből
    "Amikor egy levélben megkérdeztem, hogy amit az új lengyel kormány megtett Lengyelországban, azt szabad-e nekünk, magyaroknak is megtennünk, még válaszra sem méltattak. Tehát a mi felfogásunk szerint egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat a helyén" - fogalmazott a magyar kormányfő.
MTI Hírfelhasználó