Fiataljaink hannoveri sikere
A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.
2024. június 20. 09:35

Az alsó-szászországi Hannoverben rendeztetett meg a RoboCup Junior Európa-bajnokság. A 2024. június 13-től 16-ig tartó versenyen, az OnStage Entry kategóriában, a magyar DIVE&CLEAN csapat megszerezte a kiemelkedő 2. helyezést.

A nemzetközi zsűri és a közönség is nagy érdeklődéssel fogadta a magyar produkciót, hiszen az Európa-bajnokság előtt már kiemelkedően szerepeltek a
magyar fiatalok két nemzetközi versenyen is. Márciusban harmadikok lettek a zágrábi RoboCup Junior nyílt versenyen és májusban megnyerték a RoboCup Junior Austrian Opent.

A kiemelkedő eredményt elért magyar csapat tagjai, Ivánka Lizanna (8 éves) és Ivánka Laura (13 éves) egy olyan robotikai fejlesztéssel szerepeltek melynek innovatív alapötlete víz alatti kukák telepítése az óceánok aljára annak érdekében, hogy a búvárok össze tudják szedni a felgyülemlett szemetet.

Tekintettel arra, hogy jelenleg nagyon kevés olyan búvár expedíció van melynek kimondott célja a tengerfenéken található szemét begyűjtése, a fiatalok ötlete a jelentős többséget képviselő szabadidős búvároknak szól, akik általában nem visznek magukkal semmilyen tároló eszközt mely alkalmas lenne erre a feladatra.

A produkció nagyon látványos és számos technikai újdonságot tartalmaz, a robotok egymással kommunikálnak és a végén még a közönség és része lesz az előadásnak az ember-robot interakció által. A jelentős innovációs megoldásokkal a tanév kezdete óta foglalkoznak Majoros József felkészítő tanár irányításával a British International School Budapest és a budapesti Eötvös József Gimnázium robotikai műhelyeiben.
 

gondola
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
MTI Hírfelhasználó