Szentmise Európáért
A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa.
2024. július 1. 21:12

Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius (k), Luc Terlinden érsek, Belgium prímása (b) és Mohos Gábor, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök a magyar EU-elnökség alkalmából Európáért tartott szentmisén a brüsszeli Szent Mihály- és Szent Gudula-székesegyházban 2024. július 1-jén. Magyarország július 1-től december 31-ig tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/Bodnár Boglárka

Az Európai Unió soros magyar elnökségének megnyitása alkalmából Európáért tartottak szentmisét hétfőn Brüsszelben, a belvárosi Szent Mihály és Szent Gudula-székesegyházban.

A szentmisét Luc Terlinden érsek, Belgium prímása, Noël Treanor érsek, az Európai Unió melletti apostoli nuncius, Manuel Barrios Prieto, az európai katolikus püspökkari szervezet főtitkára és Benoit Lobet, a székesegyház plébánosa, valamint Mohos Gábor, a külföldi magyar katolikusok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök celebrálta magyar, angol, francia és holland nyelven.
   
Mohos Gábor angol nyelvű szentbeszédében hangsúlyozta: az európaiak keresztény hitet vettek fel, és olyan eszméket követtek, amelyek ma is hatással vannak az emberekre Európában és más kontinenseken is. A püspök Szent Benedek, Assisi Szent Ferenc és Lisieux-i Szent Teréz közbenjárását kérte annak érdekében, hogy Európa ne veszítse el azt az örökséget, amelyet korábbi nemzedékek e hit által ráhagytak. Reményét fejezte ki, hogy "a hívők alkotó közösségei, a Szentlélek ajándékait szem előtt tartva, szeretetben élve megújíthatják az egész európai társadalmat".
   
Mohos Gábor kiemelte, hogy a hívőknek imádkozniuk kell a béke ajándékáért, "amely Jézus Krisztus megváltó szeretete által újra elérhetővé vált számukra." "A béke elvesztése mindenekelőtt a szeretet hiányából fakad, (...) és az Istennel való megbékélés alapja az a felismerés, hogy bűnösök vagyunk" - hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy a szeretet Isten első számú parancsolata, és ez "a jövő és az élet beteljesedésének útja".
   
"Ezért imádkozunk, hogy Európa megőrizze ezeket a létfontosságú gyökereket, amelyek nélkül kulturálisan nem lenne azonos" - mutatott rá.
   
Arra is rámutatott, hogy "a párbeszéd, egymás meghallgatása, méltóságának és látásmódjának tiszteletben tartása kell, hogy mutassa az utat Európának és a kontinensen élő embereknek, "hogy betöltsék hivatásukat a történelemben."
   
A szentmisén a prédikációk mellett egyetemes könyörgések hangzottak el Európáért és Magyarországért.
   
A misét állófogadás követte a Liszt Intézetben Sulyok Tamás köztársasági elnök részvételével.
 

MTI
Címkék:
  • Kezet foghatunk-e „lapáttal agyonverni” akaróval?
    Kapaszkodjunk meg: Európában hangzott el a förtelmes mondat. Sőt ami még fájóbb: a kontinens kellős közepén, Magyarországon harsogta ezt olyan politikus, akit korábban megválasztottak felelős pozícióba.
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Zelenszkij „határait" mérte föl a magyar kormányfő
    Orbán Viktor kifejtette: Zelenszkij "nem örült túlságosan" a tűzszüneti felvetésnek, és azt kérte, hogy még gondolkodhasson rajta, mert a korábbi tűzszüneti javaslatokkal kapcsolatban rossz tapasztalatai vannak, azok szerinte nem váltak Ukrajna javára - tette hozzá.
  • Rossi mindenkinél erősebb akar lenni a csapattal együtt
    "Most sem fogom feladni, mert ami nem öl meg, az erősebbé tesz! És nekünk, mindannyiunknak együtt, erősebbnek kell lennünk mindennél és mindenkinél" - írta a maestro.
  • Önálló magyar dróngyártás – Videó!
    Az ország ellenállóképességének egyik kulcskérdése, hogy milyen saját eszközöket hozunk létre. A jövőben várhatóan tömegesen alkalmazzák a drónokat, ezért a hazai eszközök használata kiemelt szereppel bírhat. Magyar tudással, magyar technológiával biztosítható az autonómia.
MTI Hírfelhasználó