A magyar nemzetpolitika a Kárpát-medence éltetője
Potápi Árpád János kitért arra is, hogy nagyon sok nemzetpolitikai intézkedés alapgondolata született Tusványoson az elmúlt években. Példaként említette a Határtalanul programot, az oktatási-nevelési támogatást, a magyar állampolgárságot. Ezekre mind-mind nagyon büszkék lehetünk - mutatott rá.
2024. július 24. 22:16

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor megnyitóján az erdélyi Tusnádfürdőn 2024. július 24-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Veres Nándor

Szerdán Tusnádfürdőn, a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor közéleti programjainak megnyitóján Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a megnyitón kiemelte: 33. alkalommal lehetnek jelen Tusványoson. Felnőttkorba lépett a szabadegyetem, amely Erdély és az egész Kárpát-medence legnagyobb kulturális rendezvénye - fogalmazott.
   
A magyar kormány tevékenységének középpontjában az elmúlt 14 évben a nemzetpolitika állt. Minden intézkedést az egységes nemzetpolitikai szemlélet alapján hoztak meg - rögzítette, és reményét fejezte ki, hogy ez az uniós soros elnökség most zajló féléve alatt is így lesz.
   
Kitért arra is, hogy nagyon sok nemzetpolitikai intézkedés alapgondolata született Tusványoson az elmúlt években. Példaként említette a Határtalanul programot, az oktatási-nevelési támogatást, a magyar állampolgárságot. Ezekre mind-mind nagyon büszkék lehetünk - mutatott rá.
   
Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke úgy fogalmazott: egy drámaian változó világban egyre nagyobb kihívásokkal kell szembenézni és egyre nagyobb energiát kell mozgósítani, hogy önmaguk maradjanak. Az alapértékek egyre inkább védelemre szorulnak, és egyre nehezebb ennek a feladatnak eleget tenni. Ezek az értékek egyáltalán nem maguktól értetődőek a mai világban - jegyezte meg. Tusványos arra törekszik, hogy a béke szigete legyen és támpontokat adjon, hogy a béke eljöhessen - hangsúlyozta.
   
Butyka Zsolt, Tusnádfürdő polgármestere közölte: büszkék arra, hogy otthont adhatnak a rendezvénynek. A polgármester beszámolt az elmúlt időszak fejlesztéseiről, és kitért arra egyebek között, hogy a magyar kormány támogatásával készül az új óvoda, és egy új szippantós autót is szolgálatba tudtak állítani.
   
David Campanale a Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapítója arról beszélt, hogy a szabadságot nem szabad készpénznek venni, és szolidaritást kell vállalni azokkal, akik ennek érdekében tesznek és ezért fellépnek.
   
Ma már a bal- és jobboldali elkülönítés hibás paradigmának számít - állapította meg. Nem az számít, ki a bal- és ki a jobboldali, hanem az, hogy ki áll a jó és ki a rossz oldalon. Rámutatott: a keresztény gondolatok, a keresztény identitás alapján a demokrácia reformjára van szükség. Kitért arra, hogy Tusványoson évek óta azt beszélik át, hogy milyen irányvonalat szeretnének követni, milyen társadalmat szeretnének.
   
A megnyitón áldást mondott Bakcsy Gábor Tusnádfürdő református lelkipásztora, Biró Attila, a Tusnádfürdői Leányegyházközség unitárius lelkésze és Bilibók Géza tusnádfürdői plébános.

MTI
  • A platószónok gyógyszere elgurult, ege elborult
    A magyarok felhőtlenül ünnepelhették első királyukat, és a több mint egy évezrede fennálló államukat.
  • Elcelebesedett olimpia
    Az olimpia az emberiség egyik nagy közös ünnepe, s noha mindig voltak benne kisebb-nagyobb szennyeződések, sokat segíthet abban, hogy a sportvilág napról napra belenevessen a celebnyomulás otromba ábrázatába.
  • A kormány támogatja a bortermelőket
    Latorcai Csaba kiemelte, 30 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre szerkezetátalakító támogatásra, amelyből jelentős arányban részesednek a badacsonyi szőlősgazdák is. Hozzátette, segíteni kell a "minden nemzetközi összevetésben helytálló" badacsonyi borok terjesztését is. Ezt a célt is szolgálja a magyar borok nemzetközi marketingjére rendelkezésre álló másfél milliárd forintos támogatási összeg.
  • Kristályosodóban a gazdasági semlegesség
    A szélsőség is megjelent Kötcsén, hisztériáztak, őket a sajtó képviselői bátorították európai viselkedésmódra.
  • A CIA szerint fenyegetik a világrendet
    Moore és Burns szerint az MI6 és a CIA közösen lép fel az orosz hírszerzés által Európában folytatott "felelőtlen szabotázshadjárattal" szemben is. Hozzáteszik: Oroszország "cinikus módon" használ technológiai eszközöket hazugságok és álinformációk terjesztésére, annak érdekében, hogy éket verjen a nyugati szövetséges országok közé.
MTI Hírfelhasználó