Újra fenyegeti hazánkat az EU-szélsőség
Az EU-vezetőség korupciógyanús ügyei nem érdekesek, de a szélsőséges Didier Reynders nem zárja ki jogállamisági mechanizmus alkalmazását.
2024. július 25. 11:25

A főhadiszállás. Itt ügyködik hatalmas fizetésért számos, súlyos  korrupcióban gyanús EU-vezető. Az Európai Bizottság székháza, a brüsszeli Berlaymont-palota 2024. július 18-án. MTI/Bodnár Boglárka

„Az Európai Bizottság (EB) nem zárja ki, hogy a szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is alkalmazni fogja a felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítéléséhez kötött feltételrendszert” – mondta a Népszava kérdésére Didier Reynders, az EB igazságügyi biztosa az idei jogállamisági jelentésről szóló háttérbeszélgetésen.

Ez a gyakorlatban újabb pénzmegvonást jelent, írja a hírről beszámoló 24.hu. A Népszava tudósítása szerint Reynders emlékeztetett: több mint egy évvel ezelőtt hasonló döntést hoztak az úgynevezett gyermekvédelmi törvény és több más, „az EU alapértékeit sértő magyarországi jogszabály miatt”.

Az EB ezért jelenleg nagyjából 2,4 milliárd eurót blokkol a Magyarországnak járó kohéziós forrásokból.

A jelenlegi költségvetési ciklusban bevezetett feltételrendszer lényege – írta a lap – hogy a tagállamok csak akkor részesülhetnek az EU fejlesztési támogatásaiból, ha felhasználásuk során tiszteletben tartják a közösen elfogadott szabályokat és a közösség Alapjogi Chartájának az előírásait. A szuverenitásvédelmi törvénnyel szemben idén februárban elindított kötelezettségszegési eljárásban az EB azonban éppen azt állapította meg, hogy sérti az EU demokratikus értékeit.


A törvény szerintük szembemegy az EU Alapjogi Chartájában foglalt több alapvető joggal, közöttük a magán- és családi élet tiszteletben tartásához, illetve a személyes adatok védelméhez való joggal, valamint a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságával, az egyesülési szabadsággal. 

magyarnemzet.hu
Címkék:
  • Ezt a harcot még nem vívtuk meg
    Brutális, kíméletlen szellemi rombolás kell ahhoz, hogy egy kultúra ezt a képességét elveszítse s az adott népet, nemzetet elveszejtse. Nálunk ez az elveszejtés 1900-ban kezdődött.
  • Ellaposodott futball
    A válogatottra vonatkozólag a miniszterelnök mondott lényegeset, igaz, évekkel ezelőtt, és azóta sem ismételte meg. Eszerint a magyar nemzeti tizenegynek a világ tíz legjobb válogatottja közé kell kerülnie. Jelenleg a 32., de Marco Rossi talán elindíthatja csapatunkat a fölfelé vezető úton.
MTI Hírfelhasználó