Vastaps kísérte a Wass-színdarabot Erdélyben
Hatalmas érdeklődés és elismerés övezte a múlt héten az EMI szervezésében Erdély-szerte bemutatott A világ és a vége című darabot. A közönség valamennyi helyszínen vastapssal köszönte meg a délvidéki Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínháznak, hogy színre vitte Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet és a Jönnek című regényeit.
2007. január 16. 11:29

A román és magyar szélsőségesek természetesen támadásba lendültek: Marosvásárhelyen és Kolozsváron az ügyészség vizsgálódik a háborús bűnösnek kikiáltott Wass Albert kultuszát ápoló szervezők ellen, a magyar nyelvű nemzetellenes erők pedig A hét című, érdeklődés hiányában nyomtatásban nem is kapható lapban intéztek vérszegény támadást a darab és a szervezők ellen.

A szervezők eldöntötték: néhány hónap múlva újabb erdélyi turnéra kerül sor, melynek során az első bemutató-sorozatból kimaradt városok közönsége is megnézheti a nagy sikerű darabot.

Wass Albert színpadi diadalútja Székelyudvarhelyen indult. A Tomcsa Sándor színház 520 résztvevője álló vastapssal adta tovább Csíkszeredának a társulatot, ahol körülbelül ugyanennyi székely nézte meg a színpadra vitt Wass Albertet és ugyanígy fejezte ki háláját a színészeknek és a rendezőnek.

Közben beindult a magyarellenes román gépezet: Marosvásárhelyen a megyei ispán megtiltotta az Eminescu Ifjúsági Ház és valamennyi állami intézmény vezetőjének, hogy helyet adjanak az előadásnak, viszont miután az EMI elnöksége közleményben tudatta a sajtóval az ellehetetlenítő próbálkozásokat, a városháza rendelkezésére bocsátotta a Kultúrpalotát, így Vásárhelyen volt a legmagasabb a nézők száma (830), meghaladva a sepsiszentgyörgyi érdeklődést is (650). Bár provokáció készült több gyanús személy révén, a bajkeverők végül jobbnak látták csendben maradni az előadás alatt.

Feljelentést tett viszont a Hősök Kultusza nevű magyarellenes szervezet, mely az EMI betiltását kérvényezte. Hasonlóan vélekedik a darabról a szélsőségesen liberális A hét című internetes oldal. A magát "rosszabbik nézőnek" nevező szerző a "közösséget-nem-vállalás szigetének" érezte székét az előadás alatt, és megállapítja, kibicsaklott az EMI esztétikai érzéke, majd figyelmébe ajánl egy másik szabadkai darabot, mert az "hőzöngésmentes."

Kolozsvárra is forró hangulatban érkezett meg a délvidékiek színdarabja, itt ugyanis már az előadás előtt vizsgálódásba kezdett az ügyészség, de a helyi lapok is próbálták fokozni a helyzetet, amennyire tudták. A hangot egy bukaresti újság adta meg, amely a vásárhelyi prefektusi támadással egy időben kezdett el cikkezni az EMI-ről, nácinak, hortistának, revizionistának nevezve a szervezetet és vezetőjét, akiről valótlanul állította azt, hogy bűnügyi iratcsomója van a Wass-felolvasómaraton miatt.

Az előadáson (450 néző mellett) nagy számmal képviseltette magát a román sajtó, de a várt botrány elmaradt, hiszen a színdarab üzenete a két nemzet együttélésének szükségessége volt (természetesen a Kárpát-medence egységének tudatában), románellenes hangok nélkül.

Így a román sajtó jobb híján elhallgatta az eseményt, mindössze az Evenimentul Zilei hozott le egy tárgyilagos anyagot Wass Albert, békés előadás Kolozsváron címmel. Kolozsváron egyébként a magyargyűlölő Sarmiseghetuza Egyesület az előadás betiltását kérvényezte a rendőrségtől, de nem ért célt.

Az utolsó, nagyváradi előadásra már napokkal azelőtt elkeltek a jegyek, így sokan nem tudták megnézni a darabot, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházába ugyanis csak 450 ember fért be.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők megígérték: megismétlik az előadást.

gondola - Bagoly Zsolt (Erdélyi Napló) nyomán
Címkék:
megmondó
Pénzt fizetnek neki azért, hogy védje ügyfele érdekeit, és ennek érdekében a legvadabb füllentésekkel is kiállhat a nyilvánosság elé.
 • „Dolgos emberek lakják”
  Jóvátehetetlen pusztítást is végzett már a PC, az emberiség mégis védekezni akar, és tud is.
 • Politikai párhuzamok
  Másfajta megtorlásra azonban idehaza is volt példa, s ehhez a megtorláshoz megfelelő helyről is kaptak támogatást a megfelelő családok.
 • De mi az a tűzkeresztség?
  Mennyire átlátszó a vastagbőr a konok „hasznos idiótákon”, meg azokon az olvasni nem, csak írni szokókon, akiket „internetezőknek” nevez az index?
 • Aljas aláírásgyűjtők
  Jóhiszemű, hazafias gondolkodású, az országnak jót akaró embereket vezetnek félre az aljas aláírásgyűjtők és felbérlőik.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI