Egyre erősebbek az agrárkapcsolatok Georgia és Magyarország között
2023. március 27. 17:08

Nagy lehetőségek vannak a Georgia és Magyarország közötti mezőgazdasági együttműködésben, nem véletlenül jött létre stratégiai partnerség a két ország között – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) hétfői közleménye szerint Nagy István tárcavezető, miután hivatalában fogadta Tamara Liluashvilit, Georgia nagykövetét. A miniszter kiemelte, hogy a vetőmagtermesztésben komoly együttműködési lehetőség van a két állam között. Magyarország kész arra, hogy kiváló minőségű terményeket szállítson a kaukázusi országba, így azok a helyi adottságoknak megfelelően tovább szaporítva eljuthatnak más keleti piacokra is.

Úgy vélte, fontos előrelépés lenne, ha georgiai szakemberek jönnének tanulmányozni az itteni termesztési módszereket és technológiákat, és további lehetőség rejlik abban, ha az egyetemek és a kutatóintézetek szintjén is szorosabbá válik az együttműködés. A szakemberek és a diákok kölcsönös cseréje tovább erősítheti ezt a folyamatot – jegyezte meg.

Nagy István a közlemény szerint elismerően szólt a georgiai méhészekről, és elmondta: Magyarország segíthet abban, hogy a georgiai méz eljusson az uniós piacokra is. Emellett komoly lehetőségek vannak a gyümölcsfajták tanulmányozásával kapcsolatban is, különös tekintettel a barackra és a paradicsomra – tette hozzá.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Az Agitprop figyelt
    Az idő előrehaladtával a falak egyre inkább eltolódtak egymástól, és a falon való minimális átlépést a rendszer már nem büntette úgy, mint a Kádár-korszak korai éveiben, vagy mint a Rákosi-korszakban – elemzi az 80-as évek második felének hazai újságírását Sz. Nagy Gábor történész.
  • Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát
    A Vígszínház társulata nevében Lukács Sándor színművész búcsúzott, színészkollégája játékát és közös munkáikat idézte fel. Mint mondta, Tordy Gézában nagy erők lakoztak, nagy dühök és nagy szenvedélyek.
  • Fát ültettek fradisták a Budakeszi Vadasparkban
    Dibusz Dénes, az FTC kapusa, aki csapattársai, Varga Barnabás és Botka Endre társaságában aktívan is közreműködött a faültetésben, hangsúlyozta: fontosnak érzik, hogy az edzések és a játék mellett a társadalmi felelősségvállalásból is kivegyék a részüket és óvják a környezetet.
MTI Hírfelhasználó