Szilágyi Áron fair play-díjat fog kapni
2023. március 27. 22:24

Sportszerű cselekedetéért fair play-díjat fog kapni Szilágyi Áron, aki szombaton megnyerte a Gerevich-Kovács-Kárpáti kard világkupaversenyt.

A döntőben a világranglista éllovasával, Sandro Bazadzével vívott a háromszoros olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes magyar kardozó. Jobban kezdett a georgiai ellenfele, 8-4-re elhúzott, de közben már volt egy sárga lapja korai indulás miatt. Az egyperces szünet után megvágta Szilágyit, és elindult visszafelé, de a gép nem jelzett találatot, az elfordulás miatt azonban újabb figyelmeztetés járt neki, ami már büntetőpontot érő piros lap volt. A következő akciónál a magyar klasszis csak előrelépett, nem is emelte fel a karját, hogy ellenfele tust tudjon adni, Bazadze pedig egy öleléssel köszönte meg a sportszerű cselekedetet, majd a kardja markolatán meg is tapsolta Szilágyit. Végül a magyar kardozó 10-14-ről fordítva győzött, ezzel megvédte címét a budapesti viadalon.

 

Bajnokunk a győzelem után – MTI/Kovács Tamás
   

Az MTI-nek Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke elmondta, hogy hétfő délután ülésezett a Magyar Olimpiai Bizottság fair play testülete, és úgy döntött, hogy cselekedet kategóriában jutalmazza majd Szilágyi Áront.
   
"Mivel a szabályok szerint egy adott esztendő sportszerű tetteit az év lezárulta után jutalmazhatjuk, Áron jövőre veheti majd át a díjat. Ott voltam a versenyen, láttam a döntőt, és nagyon örülök a sportszerűségének. Régen a mestereink arra tanítottak minket, hogy be kell mondani a kapott tust, még ha a zsűri nem is látta. Áront is így nevelhették, az meg különösen erős jellemre vall, ha vesztett helyzetben is képes valaki ilyen cselekedetre" - vélekedett Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívó, a Nemzet Sportolója, akinek vívópályafutását 1977-ben fair play-díjjal ismerték el.

MTI
Címkék:
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Számháborúzó ütközetek Kijev és Moszkva között
    Nagyotmondás helyett most kicsitmondásról beszélhetünk: semmi értelme nem volt Zelenszkij hazugságának. Leglelkesebb hívei sem vették komolyan, amit mondott. Akkor miért mondhatta?
  • Varga Judit: Magyar Péter késsel járkált a lakásban
    A volt igazságügyi miniszter egy olyan esetről is beszámolt, amikor "Péter kijött a szobából, odament a konyhába, kivett egy kést, és elkezdett járkálni a késsel a kezében a házban" - idézte fel, ennél az esetnél elmondása szerint az édesanyja is jelen volt, aggódtak, hogy mit fog tenni a férje.
  • Nem lehet megállítani Kína fejlődését
    Hszi elmondta, hogy Kína folyamatos és stabil politikát folytat Európával szemben, és Európát fontos pólusnak és együttműködő partnernek tekinti a többpólusú világban.
  • Hazaáruló, baloldali politikai manőverek
    Deutsch kijelentette: a bizottsági vizsgálat célja, hogy kimondja: eddig, és ne tovább! Úgy fogalmazott: nem lehet politikai következmények nélkül tovább folytatni a Magyarország elleni baloldali politikai manővereket, amelyekről azt mondta, azokkal a baloldali képviselők a saját polgáraiknak ártanak.
MTI Hírfelhasználó