Krím, Erdély: revizionista propagandát kiált a szélsőség
2023. április 16. 22:27

Revizionista propagandával vádolja egy budapesti újságíró és a román sajtó a Hír TV-t egy politológus kijelentése miatt, miszerint az oroszok hasonlóképpen éreznek a Krím-félsziget kapcsán, mint a magyarok Erdély iránt.

A megállapítás a budapesti hírtelevízió Vezércikk című műsorának április 14-én, pénteken sugárzott adásában hangzott el, amelyben elemzők többek között az ukrajnai háborúról értekeztek. A felkapott idézet Kiszelly Zoltán politológustól származik, aki a műsorban egyebek mellett kijelentette: „a Krím-félsziget Putyinnak egy olyan szimbolikus kérdés, mint nekünk Erdély”.

Az elhangzott megállapítást a The New York Times napilapnak Budapestről tudósító Novák Benjámin újságíró kapta fel, és Twitter-bejegyzésében azt állítja: „Orbán egyik propagandistája Erdélyt emlegetve próbálja legitimálni Oroszország Ukrajnával szembeni területi követeléseit”.

Sőt az újságíró a téma kapcsán bejelölte a román külügyminisztériumot, azt firtatva, a bukaresti diplomáciának lesz-e reakciója az elhangzottak kapcsán. Novák bejegyzése alapján cikket szánt a témának szombaton a G4Media bukaresti hírportál, mégpedig a következő címmel: „Revizionista magyar propaganda Orbán Viktor pártjának, a Fidesznek a hírtelevíziójában”.

A G4Media egyébként tévesen Bayer Zsolt publicistának, a Fidesz egyik alapítójának tulajdonítja a kijelentést, amelynek mentén hosszan sorolja a „bizonyítékokat” Orbán Viktor és kormánya „revizionista” politikájára, Magyarországnak a szomszédaival szemben formált „területi igényeire”, ide sorolva többek között a határok fölötti nemzetegyesítést célzó törekvéseket is.

Nem hagyhatta szó nélkül a történteket az Antena 3 román hírtelevízió és annak szintén úton-útfélen magyar revizionizmust vizionáló műsorvezetője, Radu Tudor sem. A politikai-katonai elemző a hírtévé egyik vasárnapi műsorában egyenesen azt állította, hogy a „revizionista politikát folytató” Orbán-kormány veszélyt jelent Magyarország szomszédaira, mivel „illegálisan formál igényeket területekre”.

Tudor szerint a bukaresti hatóságoknak körültekintően kell eljárniuk az ügyben, de mindenképpen „csattanós választ” kell adniuk az elhangzottakra.

Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója a Hír TV műsorában • Képernyőmentés

A Vezércikk pénteki műsorának meghívottai egyébként többek között azt elemezték, atomháborúvá eszkalálódhat-e az ukrajnai katonai konfliktus, miben hajlandóak engedni a hadban álló felek, illetve meddig hajlandó feltétel nélkül támogatni a Nyugat és Amerika Ukrajnát. Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója ekkor fejtette ki: „a Krím-félsziget Putyinnak egy olyan szimbolikus kérdés, mint nekünk Erdély vagy a szerbeknek a Rigómező Koszovóban”.

A politológus úgy véli, vannak olyan vörös vonalak az oroszok számára, mint amilyen a Krím-félsziget, amit nem engednek átlépni, mégpedig politikai és geopolitikai szempontokból. „Az ukránok akkor tekintik ezt véglegesnek (a háborút – szerk. megj.), ha a Krím-félszigetről is kimentek az oroszok. Ha azt gondolják, hogy addig kell harcolni, amíg a ruszkikat kiszorítják a Krím-félszigetről, na az az a vörös vonal, aminél Putyin azt fogja mondani, hogy ez bármit megér neki, mert ez az ő politikai tőkéje” – állapította meg Kiszelly Zoltán a Hír TV-ben.

Rostás Szabolcs

szekelyhon.ro/kronika.ro
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A kiszámítható együttműködés
    "Törekedni kell arra, hogy az értelmetlen pusztítás mielőbb álljon le, hogy ne haljon meg még több ember. Így is elég volt a sok-sok áldozatból, amit az ukrán és az orosz nép hozott ennek a háborúnak az oltárán" - mondta Simicskó István.
  • Fico még nincs túl az életveszélyen
    "Egyelőre sajnos nem lehet kijelenteni, hogy győzelemre állnánk, vagy hogy a kilátások pozitívak lennének, mert a négy lövedék együtt olyan súlyos sérülést okozott, hogy a kormányfő szervezete csak nagyon nehezen tud megbirkózni velük" - fogalmazott Robert Kalinák.
  • Százéves a magyar jegybank: emlékérmék a jubileumra
    „A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre” – emelte ki Kandrács Csaba, a jegybank alelnöke.
MTI Hírfelhasználó