A templomépítés magába sűríti mindazt, ami a magyarságnak fontos
2023. május 5. 23:40

A templomépítés magába sűríti mindazt, amit a keresztény magyarság fontosnak tart, hirdeti, hogy Krisztus követői vagyunk, és ez olyan alap, amit semmilyen földi erő nem képes megrengetni - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken az erdélyi Hadadon az új református templom alapkőletétele alkalmával.

A Szatmár megyei község 420 fős református gyülekezete két évtizedes próbálkozás után vág bele az építkezésbe, miután régi, 15. századi temploma a földmozgások hatására menthetetlenné vált - mondta az ünnepi istentiszteleten Bogdán Szabolcs János, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KRE) püspöke.
   
A telekvásárlást, tervezést a magyar állam is támogatta, és a hadadiak az építkezés alatt is számíthatnak a budapesti segítségre - ígérte Magyar Levente. Rámutatott: nem olyan idők járnak, amikor a közösségek új építkezésekbe vágnak, ezért az itteni templomépítés a Kárpát-medence, a világ magyarságának figyelmére érdemes.
   
Beszédében kifejtette: a hadadi régi templomhoz hasonlóan "az emberek által rakott kőfalak meghasadhatnak, de a gondviselésbe vetett bizalmunk soha, (...) sem földmozgás, sem háború, sem válság, semmilyen egzisztenciális fenyegetés, maga a halál sem mozdíthatja ki a helyéből". Ebből a hitből ered a hadadiak elszántsága is, hogy templomot építsenek - mondta. Az istenhit és az abból eredő állhatatosság mellett a templom a magyar örökséghez való ragaszkodás hordozója is lesz, magyarul, a protestantizmus tanai szerint fog hangzani benne az ige - tette hozzá.
   
A Partium és Erdély peremvidékén "a protestáns hitvallás összefonódik a nyelvünkért és a nemzeti függetlenségért folytatott küzdelemmel", ha az itteni elődök nem őrzik meg, a jelenlévők talán nem is beszélnének magyarul - mutatott rá a politikus. "Önök itt megőrizték a lángot, a kegyelembe vetett hitet, az állhatatosság krisztusi erényét, hűségüket magyar hazájukhoz. Legyenek büszkék erre az egyedülálló örökségre, ragaszkodjanak hozzá, mutassanak példát a továbbiakban is mindannyiunknak" - mondta Magyar Levente.
   
Bogdán Szabolcs János püspök igehirdetésében hangsúlyozta, hogy "aki templomot épít, jövőt épít". Elmondta: a hadadiak két évtizede várnak a történelmi pillanatra, miután Szent László korabeli szentéllyel rendelkező műemlék templomuk életveszélyessé vált. A püspök szerint Isten feladatot bízott a gyülekezetre, az egyházkerületre és mindazokra "akinek a szívére helyezte a templomépítés ügyét". Fontos, hogy megépüljön a templom, ahogy fontos, hogy élő gyülekezet, "lelki templom is legyen" - hangsúlyozta, bejelentve, hogy a KRE év végéig gyűjtést hirdetett a hadadi templom javára.
   
"Nekünk olyan megtartó erőnk van, amely az utóbbi ezer évben is itt tartott minket" - mondta a helyiek hitét hangsúlyozva beszédében Magyar Lóránd Szatmár megyei RMDSZ-es képviselő is. Tolnay István nagykárolyi esperes arra intette a gyülekezetet, hogy minden nehézség ellenére tartson ki célja mellett.
   
Tőtős Beáta helyi lelkész szerint a gyülekezet tíz év alatt kétszer vágott bele sikertelenül a tervezésbe, míg tavaly Budapest, Bukarest és a Hadadról elszármazottak segítségével sikerült telket vásárolni, elkészíteni a templom tervét. "Sokszor vártam a csodát, és Isten megmutatta, hogy mi magunk vagyunk a csoda" - fogalmazott.
   
Balog Ferenc polgármester azon reményének adott hangot, hogy lesznek, akik az új templomot megtöltik, és arra kérte a jelenlévőket: továbbra is támogassák a kis hadadi gyülekezet erőfeszítéseit.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Lezsák Sándor Mongóliában
    Lezsák Sándor találkozott Gombodzsavín Zandanshatarral, a mongol parlament, az Állami Nagy Hurál elnökével, vele a Magyarországon június 9-én tartandó önkormányzati és európai parlamenti, valamint a Mongóliában június 28-án zajló parlamenti választásokról cseréltek véleményt.
  • Az EU a kihívásokra elhibázott válaszokat adott
    "Európaiságunk mára magyar identitásunk szerves és elválaszthatatlan része: csak magyarként lehetünk európaiak, és magyarként csak az európai nemzetek közösségében találhatunk otthonra" – öntötte formába gondolatait Bóka János.
  • I can vagy I Kant
    Spengler, akinek híres műve, A Nyugat alkonya 1917-ben jelent meg, már a bevezetőben leszögezi, hogy „annyi világ van, ahány lény a világon”. Vagyis minden lény biztos lehet benne, hogy sem előtte nem volt és utána nem lesz senki, aki ugyanúgy és ugyanannak látná a világot, mint ő.
MTI Hírfelhasználó