Bontogatja szárnyait a tálib diplomácia
2023. május 8. 13:34

Kölcsönös kereskedelmük fellendítéséről és a határmenti feszültségek csökkentéséről állapodott meg Pakisztán és az afganisztáni tálib kormány, írja az al-Dzsazíra pánarab hírügynökség.. Bilaval Bhutto Zardari pakisztáni külügyminiszter és Amir Khan Muttaki, a tálibok által kinevezett afgán külügyminiszter vasárnap Iszlámábádban tárgyalt „őszintén és részletekbe menően” a kölcsönösen fontos ügyekben, ideértve a béke és biztonság kérdését, valamint a kereskedelmet. A két fél „megerősítette a folyamatos és gyakorlatias kötelezettségvállalás folytatására irányuló szándékát” – áll a közleményben.

A két fél kapcsolata az utóbbi időben még a legoptimistább értékelések szerint is hullámzó. Februárban lezárták a legnagyobb forgalmat bonyolító torkhami határátkelőt, ami miatt emberek, valamint élelmiszereket és alapvető cikkeket szállító teherautók rekedtek a határon. Miután egy pakisztáni küldöttség Kabulba utazott a válságról szóló tárgyalásokra, a határt egy hét után újra megnyitották, és megkezdődhetett Muttaki iszlámábádi látogatásának tervezése. Pakisztán az utóbbi időben aggodalmát fejezte ki a pakisztáni tálibok által országszerte elkövetett halálos támadások miatt. A pakisztáni tálibok vagy TTP egy független fegyveres csoport, amely szövetséges az afganisztáni tálibokkal, és beszámolók szerint a tálib vezetés menedéket is nyújt a TTP vezetőinek.

Iszlámábád azt követelte a kabuli táliboktól, hogy tegyenek többet a Pakisztán-ellenes csoportok, például a pakisztáni tálibok megfékezése érdekében, amelyek az elmúlt hónapokban fokozták a pakisztáni biztonsági erők elleni támadásaikat. Szaad Muhammad védelmi szakértő, Pakisztán volt kabuli katonai attaséja úgy nyilatkozott, reménykedik a pozitív kimenetelben és abban, hogy a tálib kormány figyelembe veszi majd a pakisztáni aggodalmakat.

„Amikor Pakisztán februárban magas szintű küldöttséget küldött, azt láttuk, hogy az afgán területről kiinduló erőszakos támadások száma csökkent, ami azt mutatja, hogy az afgán kormány lépéseket tett” – mondta. Ha Afganisztán azt akarja, hogy más országok befektessenek és segítsenek javítani a társadalmi-gazdasági körülményein, akkor meg kell fogadnia ezeket a javaslatokat, és némi reformot kell végrehajtania a kormányzásában. – hangsúlyozta a szakértő.

Magyar Nemzet
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó