Magyar lehet a pénzügyminisztere is Szlovákiának
2023. május 8. 17:06

Az Új Szó felidézte, hogy Zuzana Čaputová szlovák államfő a Boris Kollár (Sme rodina) házelnökkel és az Eduard Heger (Demokraták) leköszönő miniszterelnökkel történő találkozót követően vasárnap délután hivatalosan is bejelentette, az előre hozott választásokig hivatalnokkormányra bízza az ország irányítását. A szakértői kormányt Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni.

Újabb magyar a szakértői kormányban

Kiszivárgott néhány név, kik lehetnek a szakértői kabinet további tagjai. A pénzügyminiszteri széket a lap szerint a jegybank vezető közgazdásza, Horváth Mihály, míg a gazdasági tárcáét a jelenlegi államtitkár, Peter ©vec veheti át, a Topky.sk azonban úgy értesült, hogy az utóbbi minisztérium élére Peter Blaąkovitąot, a Szlovák Innovációs és Energiaügynökség korábbi igazgatóját nevezhetik ki.

A lap értesülései szerint Eduard Heger (Demokraták) leköszönő kormányfő külpolitikai tanácsadója, Miroslav Wlachovský lesz a külügyminiszter, aki komoly diplomáciai múlttal rendelkezik, dolgozott már az amerikai, a dán és a brit nagykövetségen is. A portál azt írta, az egészségügyi tárca élére a jelenlegi államtitkár, Michal Palkovič patológus kerülhet, aki Vladimír Lengvarský (OĄaNO-jelölt) távozása után válságmenedzserként tevékenykedett a minisztériumnál.

A beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős minisztérium (MIRRI) vezetője Jana Dubovcová volt gyermekjogi ombudsman lehet, aki korábban a PS–Spolu koalíció színeiben indult.

Új Szó/ Mandiner
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó