Két magyar fiatal a tudományos versenyek világbajnokságán Dallasban
2023. május 9. 07:57

A 31. Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny első helyezettjei, Kovács Nóra Anna kolozsvári és Barna Benedek László budapesti végzős gimnazista képviseli Magyarországot a május 14-én kezdődő International Science and Engineering Fair rendezvényen, a fiatalok tudományos versenyének világbajnokságán Dallasban - közölte a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a versenyen a világ különböző országaiból érkező több mint 1700 középiskolás diák száll ringbe a majdnem 9 millió dolláros összdíjért.
   
A közleményben Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke, a hazai ifjúsági tudományos versenyek szervezője kiemelte, hogy a két diák kiemelkedő kutatási projekteket dolgozott ki, amelyek különböző szakterületen alkalmazhatók.
   
Ismertetik, hogy Kovács Nóra Anna "Rusty" nevű projektjével indul, amely a környezetszennyezési károk csökkentésére irányul. Az első prototípussal, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékokat detektálja, monitorozza.
   
Barna Benedek László az "UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz" projektjével a mérnöki technológia területén mutatja be szaktudását.

Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét UV led megvilágítja, ezáltal olyan jelölés jön létre a fehérjén, amely hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható - tájékoztatott a Magyar Innovációs Szövetség.
 

MTI
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Jakab István: június 9-én eldől Európa sorsa
    A mezőségi községben első alkalommal szervezett búzaszentelést a Pro Agricultura Egyesület, mely 2022-től csatlakozott a Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem elnevezésű programhoz.
  • A woke-rögeszme elporlasztása
    A magyar kormány a konzervatív értékeket védi példásan, és olyan erkölcsi vezetést alakított ki, amiről az egész Nyugat példát vehet - hangsúlyozta Julio Ariza.
  • Teremtésvédelem
    A szemétnek a tárolóban a helye, nem az utcán és nem az erdőben. Ennek az akciónak pedig nemcsak az a jelentősége, hogy visszaadják az erdőt eredeti rendeltetésének, hanem a példamutatás is, hogy tisztaságnak, rendnek kell lenni, nemcsak a portákon, a saját házunk előtt, hanem az olyan közös területeken is, mint az erdők.
MTI Hírfelhasználó