ÉVOSZ: az idén építőipari cégeink 38,89 százaléka vár bevétel-növekedést
2023. május 9. 13:47

Az építőipari vállalkozások 55,56 százalékának nőtt az árbevétele tavaly az előző évihez képest, idén azonban árbevétel-növekedésre a cégeknek csupán 38,89 százaléka számít - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kedden az MTI-vel.

A szakszövetség 400 cég megkérdezésével mérte fel, hogy tavaly milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek 2023-ra.
   
Az orosz-ukrán háború okozta nehézségek közepette 2022-ben a vállalkozások több mint felének nőtt az árbevétele az előző évihez képest, egyharmaduké csökkent, több mint 10 százaléké nem változott.
   
Az idén a vállalkozások több mint 38 százaléka számít árbevétel-növekedésre, 45 százalékuk kalkulál csökkenéssel. A felmérésben részt vevő cégek fele számít árbevétel-arányos jövedelmezőségének mérséklődésére, 17 százalékuk vár javulást.
   
A korábbi évektől eltérően a válaszadó cégek 77,8 százaléka a tevékenységüket leginkább akadályozó tényezőként a megrendelések hiányát emelte ki. Ezt követte 66,7 százalékkal az infláció, 55,6 százalékkal pedig a szakemberhiány, amely korábban az első helyen szerepelt.
   
Közölték, 2023-ra vonatkozóan a megkérdezett vállalkozások mindössze 5,6 százaléka jelezte, hogy rendelésállománya meg fogja haladni a jelenlegi kapacitást, 38,9 százalékuk számít arra, hogy 80 százalék feletti lesz, egyharmaduk pedig arra, hogy 50-80 százalék között lesz az idei kapacitást lekötő megrendelésállománya.
   
A közlemény szerint 2022. december 31-én kintlévősége a válaszadók 83,3 százalékának volt, ami a fél évvel ezelőtti felméréshez képest 19 százalékpontos növekedés.

A kintlévőséggel rendelkező cégek 80 százaléka ítélte úgy, hogy a tartozások 90 százaléka peres út nélkül behajtható. A fél évvel korábbi adatokhoz képest ez romló tendenciát mutat, ami a lánctartozás várható növekedését vetíti előre.
   
A várakozások szerint 2023 első félévében leginkább a személyi jellegű költségek, az alvállalkozói díjtételek, az építési törmelék elszállítása és lerakása, és a fuvarozás drágulása lesz a legnagyobb mértékű. Az építőanyagok átlagos árváltozása a várakozások szerint valamivel 10 százalék alatt marad, viszont a cement, az építési kő, kavics, a hőszigetelő anyagok, a faanyagok és a beton esetében 10 százalék feletti áremelkedéssel számolnak 2022 végéhez képest.
   
Ugyanakkor jelezték, hogy a tervezésnél 4,2 százalékos, a kivitelezésnél 55 százalékos, a mérnöki szolgáltatásoknál pedig 5,7 százalékos áremelést vetítettek előre az idén 2022 végéhez képest.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó