Izrael az Iszlám Dzsihád válaszcsapására számít
2023. május 10. 09:07

Izrael az Iszlám Dzsihád nevű iszlamista szervezet három gázai vezetőjét kedd hajnalban megölte, mely akcióban tíz civil, köztük négy gyermek is életét vesztette.

Izraelben készenléti állapotban várják a palesztinok válaszát a keddi izraeli légicsapásokra, a Gázai övezet környékén továbbra sincs tanítás - jelentette a helyi média szerdán

Éjszaka a várakozásokkal ellentétben nem indítottak rakétákat a Gázai övezetből Izrael felé válaszul.

"A válaszok nem korlátozódnak egy bizonyos frakcióra, hanem minden csoportnak részt kell vennie benne" - nyilatkozta a Gázai övezetet irányító Hamász terrorcsoport egyik tisztviselője. "Súlyos leckét fognak adni Izraelnek"- tette hozzá.
   
A válaszcsapástól tartva nem csak kedden, hanem szerda délelőtt sem megy iskolába mintegy háromszázezer tanuló a Gázai övezet melletti izraeli településeken. Az oktatási minisztérium internetes távoktatással próbálja helyettesíteni a tanítást.
   
A Gázai övezet negyven kilométeres körzetében továbbra is tilos a gyülekezés, s Askelonban számos kereskedő arról számolt be, hogy üresek a boltok. A szabad ég alatt legfeljebb tízen, zárt területen legfeljebb százan tartózkodhatnak, és csak azok a munkahelyek működhetnek, ahol légiriadónál időben elérhető az óvóhely.
   
A ynet szerint a biztonságiak úgy vélik, hogy az Iszlám Dzsihád azért késlelteti a választ, mert átütő erejű "nyitó csapást" szeretne. Kedd délután egy ilyet hiúsítottak meg egy légicsapással Hán-Junisznál, és Izrael nagy erőfeszítéseket tesz a további hasonló támadások megakadályozására.
   
Helyi médiaértesülések szerint a színfalak mögött megpróbálják közvetítők segítségével megnyugtatni a kedélyeket. A tárgyalásokon részt vesz az ENSZ-főtitkár küldötte, valamint Egyiptom és Katar képviselői, akik nyomást gyakorolnak az Iszlám Dzsihádra, hogy ne válaszoljanak, s a Hamászra, hogy kényszerítsen nyugalmat az Iszlám Dzsihádra.
   
Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán zárt ülést tartanak a Gázai övezeti eszkalációról, Kína, Oroszország és az Egyesült Arab Emirátusok kérésére.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Győztünk!
    Következett a hirtelen halál, ebben Bálizs fejjel védett, majd Erdély Csanád lövése csattant a kapuvason, végül pedig ismét Bálizs pillanatai következtek. A záró támadásnál Hári szolgálta ki Varga Balázst, aki közelről nem hibázott.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
MTI Hírfelhasználó