Rozsdaövezeti területek újrahasznosítása – ötleteket várnak
2023. május 10. 13:34

Idén újra meghirdetik a Revitalizátor versenyt, amely a diákok rozsdaövezeti területek újrahasznosítására vonatkozó ötleteit díjazza. A pályázatokat június 4-ig várják.

Innovációs projektmenedzser - Turizmus.com

turizmus.com

A CheckINN innovációs hálózat és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) pályázatát kettős céllal hirdetik meg: egyrészt segíti a turizmus és építészet iránt érdeklődő diákokat a pályakezdésben, másrészt a megvalósítható ötletek felkutatásával a fenntartható városfejlesztést is segítheti. A legjobb két pályamunka 3-3 millió forint jutalmat nyer - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.

Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – Wikipédia

wikipedia

Magyarországon nagyjából 12 ezer hektárnyi rozsdaövezet található.

Ezek olyan területek, amelyek korábban ipari vagy kereskedelmi funkciót láttak el, de lakatlanul állnak.

Újrahasznosításuk nem egyszerű, ám több okból is fontos a modern, fenntartható településfejlődés szempontjából. Sok rozsdaövezet szennyező anyagokkal terhelt, így revitalizációjuk a megtisztításukkal kezdődik, ami azonnal javítja a környéken lakók életminőségét. Nagy előnyük, hogy kiépített úthálózattal, közmű-infrastruktúrával, esetleg már álló épületekkel rendelkeznek, újraélesztésük így nem annyira erőforrás-igényes. A legfontosabb szempont pedig, hogy ezen területek bevonása fölöslegessé teheti az érintetlen természeti régiók beépítését - mutatnak rá a közleményben.

CheckINN Revitalizátor

check-inn.hu

A második CheckINN Revitalizátor versenyre olyan háromfős diákcsapatok jelentkezhetnek, amelyeknek minden tagja aktív magyarországi felsőoktatási jogviszonnyal rendelkezik. A konkrét tanulmányterületben nincs megkötés, de fontos, hogy a pályázók érdeklődjenek a turizmus, az építészet és a fortmatervezés iránt. A szervezők szerint a győzelem egyrészt az inspiráló helyszín kiválasztásán, másrészt a megálmodott új turisztikai funkció és a terület meglévő adottságainak kihasználásán múlik, valamint, hogy a pályázati anyagként benyújtott kétperces videóban mennyire tudják ötletüket szemléletesen és frappánsan bemutatni a jelentkezők.

GUBA SÁNDOR - Gödöllői Iparművészeti Műhely

Guba Sándor  – gimhaz.hu
   

A beérkezett koncepciók közül a CheckINN és a MOME által felkért szakemberek választják ki a második fordulóba jutó legjobb tíz csapatot, amelyek neves mentorok segítségével dolgozzák ki ötleteiket. A segítők idén Guba Sándor, Eke Dániel építészek és Palicz Péter, a KviHotel Budapest üzletfejlesztési igazgatója. A szakmai útmutatás mellett prezentációs konzultációk is segítik majd a csapatokat.

 width=

Palicz Péter – bvk.hu
   

A tavalyi, összesen 26 versenyző csapat kreatívan gondolta újra több magyarországi település, többek között Pécs, Nyíregyháza, Lillafüred, Visegrád, Veszprém, Eger és Budapest elhagyott területeit. Az egyik győztes, a DiveIN csapata búvárbázist tervezett a volt Népgőzfürdő és a Molnár-barlang felhasználásával, a másik győztes Cruisin' pedig a volt népszigeti hajógyárat alakítaná át egy olyan kulturális színtérré, ahol fiatal művészek mutatkozhatnak be. A FényPont diákjai a veszprémi, 60 méter magas rozsdaövezeti tornyot alakítanák kilátóvá, míg a mellette található fűtőház közösségi térként funkcionálna. Az Aktív Zemplén pályázói pedig a határőrség volt épületében látták meg egy futókat, túrázókat, kerékpárosokat célzó regenerációs központ lehetőségét. A legtöbb versenyző kiemelten figyelt arra, hogy környezetbarát építőanyagokkal és megújuló energiaforrásokkal tervezzen, valamint hogy a kivitelezés minél takarékosabban bánjon az erőforrásokkal.
   
A jelentkezéseket a revitalizator.check-inn.hu oldalon várják.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Csempészhálózat felszámolását sürgeti a főtanácsadó
    Az embercsempészet nem magányos tevékenység, vannak felderítők, pihentetők, okmányhamisítók, járműbeszerzők és futárok is, de akik az egésznek a hasznát lefölözik, azok soha nem mennek a határ közelébe. Az ENSZ egyik jelentése szerint Európában az embercsempészek és a migránsok nagy része afgán.
  • 125 éves a Ferencvárosi Torna Club
    "Dr. Springer Ferenc 1899. május 3-án alapította meg az FTC-t. Az első elnök volt, aki a legnehezebb, egyben legszebb feladatot vállalta, az újonnan megalapított egyesületet arra a pályára állítani, amely fennmaradását biztosítja.
  • A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz
    Orbán Viktor a délszláv háborút felidézve azt mondta, vannak személyes élményei arról, milyen az, "amikor a háború szele elsüvít az ember füle mellett", ilyenkor észnél kell lenni és ezért nem csatlakozik azokhoz a nyilatkozatokhoz, amelyek úgy beszélnek a háborúról, mint "egy délutáni teapartiról".
MTI Hírfelhasználó