Egyre több az albérlet, de egyre drágább is
2023. június 19. 11:54

Májusban folytatódott az albérletek drágulása, de a kínálat is jelentős növekedést mutat, ami már a nyári szezon előszeleként értékelhető. Ha kitart a kínálat növekedése, az a későbbiekben fékezheti a drágulást is – derül ki az ingatlan.com Magyar Hírlappal közölt adataiból.

Tovább drágultak az albérletek májusban a KSH-ingatlan.com lakbérindex legfrissebb adatai szerint. Országosan 1,8 százalékos volt az emelkedés, Budapesten pedig 0,6 százalékkal nőttek az albérletárak egy hónap alatt. Éves szinten 15,6 és 16,5 százalékkal mentek feljebb az átlagos bérleti díjak. Június közepén Budapesten 230 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A fővároson belül az II. és az V. kerület a legdrágább. A vármegyeszékhelyek listáját pedig Veszprém vezeti 168 ezer forintos havi lakbérrel. Mint azt Balogh Lászlótól, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjétől megtudtuk, 2023-ban a bérleti díjak emelkedése új lendületet kapott, de a drágulás üteme elmarad az infláció mértékétől.

Az inflációt is figyelembe véve, a májusi lakbérek 11 százalékkal elmaradnak az országos reállakbérindex 2019 augusztusi rekordértékétől. A szakember hozzátette: Az albérletpiaci kínálat is növekedésnek indult, ami a nyári szezon előszeleként értékelhető. Június közepén Budapesten és országosan 14-18 százalékkal több kiadó lakásból válogathattak a bérlők. Az országos albérletkínálat több mint 11 800 kiadó lakásból és házból áll. Az ingatlan.com szakértője szerint, ha kitart a kínálat növekedése, akkor az fékezheti a bérleti díjak emelkedését.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Rossi 26 fős keretében 19 légiós
    "Ez a keret nagy karakterekből áll, emberileg mindenki komoly, nagy formátum. Persze a futball játék, amelyben technikailag és taktikailag is helyt kell állni. Ez a válogatott versenyképes, senki, még Németország sem mondhatja, hogy úgyis legyőz minket" – fogalmazott Rossi.
  • Versenyképesség és demográfiai kihívások
    A pénzügyminiszter hangsúlyozta: "a magyar elnökség alatt kiemelt figyelmet kívánunk szentelni a demográfiai problémáknak is, a romló népesedési folyamatok megfordítása ma az egyik legnagyobb kihívás, amelyre a magyar felfogás szerint a bevándorlás ösztönzése helyett a családok támogatása a helyes megoldás".
  • Villámgyors Visszacsapás
    A magyarországi gyakorlatra német és holland katonák érkeznek. Innen később mintegy ezer katona erdélyi ejtőernyős-gyakorlaton vesz részt Torda és Nagysink közelében.
MTI Hírfelhasználó