Az ország középső sávjában erősen felhős lehet az ég
2023. november 21. 16:09

 Időjárási helyzet Európában: Szárazföldünk nagy részén továbbra is ciklonális hatások uralkodnak: Közép-Európa felett egy elgyengülő félben lévő ciklon örvénylik, a Genovai-öböl térségében pedig mediterrán ciklon mélyül ki. Emiatt sokfelé csapadékos az idő, a csapadékösszeg több helyen eléri a 20 mm-t, Dalmáciában 50 mm-t meghaladó mennyiséget is regisztráltak.

0Nyugodtabb, csendesebb az időjárás Skandinávia térségében, az ott elterülő anticiklon hatására ugyanis borongós, párás, ködös az idő.
   
Mindeközben az Atlanti-óceán felől is magasnyomású zóna húzódik kontinensünk nyugati partvidéke fölé.
   
A Kárpát-medence egyre inkább az említett mediterrán ciklon hátoldalára kerül, és megerősödő északias széllel hidegebb levegő érkezik fölénk.

Várható időjárás az ország területén szerda éjfélig: Kedden általában erősen felhős vagy borult idő várható, az északkeleti országrészben tartósan párás maradhat a levegő, és éjszaka az Északi-Középhegység és a főváros tágabb térségében köd is képződhet. Az ország délkeleti felén még több helyen lesz eső, zápor, majd a csapadéktevékenység az éjszaka első felében többnyire megszűnik, utána legfeljebb a déli határ mentén fordulhat elő gyenge eső.

Szerdán a délelőtti órákban észak felől csökken a felhőzet, és a pára és ködfoltok gyorsan feloszlanak, de az ország középső sávjában erősen felhős lehet az ég, itt egy-egy zápor előfordulhat. A késő délutáni óráktól északnyugat felől fátyolfelhőzet sodródik hazánk fölé.
   
Az északi, északkeleti szél néhol megélénkül, éjszaka az északkeleti országrészben és a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, szerdán napközben pedig viharossá fokozódik, de a középső országrészben a légmozgás gyenge vagy mérsékelt marad.
   
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között valószínű, de az északkeleti szélvédett tájakon gyenge fagy is lehet.
   
A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 2 és 10 fok között alakul, a legmelegebb a középső országrészben várható.

MTI
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
MTI Hírfelhasználó