Két migráns veszett a tengerbe
2023. november 23. 20:18

Két harmincas éveiben járó illegális bevándorló életét vesztette a La Manche-csatornán, amikor a gumicsónak, amelyen megpróbáltak a francia partoktól Nagy-Britanniába jutni, felborult, fedélzetén hatvan emberrel - közölték a francia hatóságok.

A hajó, amelyen a két áldozat - egy nő és egy férfi - utazott, nem sokkal azután borult fel szerda délután, hogy kihajózott az észak-franciaországi Pas-de-Calais megye egyik homokos partjáról Anglia felé. Egy harmadik személyt helikopterrel mentettek ki a vízből, és a hajó további 57 utasát visszaszállították a francia oldalra - közölte Guirec Le Bras helyi ügyész az AFP hírügynökséggel.
 
Három migránst - két terhes nőt és a mentőhelikopterrel kimentett személyt - kórházba szállították a mentők szerint, akik egy 7 éves kislányt is biztonságba helyeztek.
   
A helyi hatóságok szerint az év eleje óta ez a hetedik és nyolcadik olyan haláleset a La Manche-csatornán, amely "a migrációs jelenséggel van összefüggésben". Az ügyész szerint szerdán több hajó is elindult ugyanerről a tengerparti szakaszról a csendőri jelenlét ellenére. A vádhatóság "súlyos gondatlanságból elkövetett emberölés", "rendezetlen helyzetű külföldi tartózkodásának elősegítése" és "súlyos gondatlanságból sérülés okozása" miatt indított eljárást.
   
Legutóbb augusztus 12-én vesztek a vízbe illegális bevándorlók a La Manche-csatornánál. Akkor hat afgán állampolgár fulladt meg, amikor felborult a hajójuk. Néhány nappal a tragédia után négy embert őrizetbe vettek és eljárást indítottak ellenük. Ez volt a legtöbb emberéletet követelő hajótörés 2021 novembere óta, amikor legalább 27 migráns vesztette életét ugyanitt. Az észak-franciaországi kikötőváros, Calais több mint harminc éve a kontinensről Nagy-Britanniába átjutni vágyó illegális bevándorlók gyűjtőhelye. Az illegálisan érkező migránsok elsősorban gumicsónakokon próbálnak átkelni a La Manche-csatornán 2018 óta, amikor a calais-i kikötő és a csatorna alatti alagútba vezető infrastruktúra védelmét megerősítette Franciaország. Korábban elsősorban gépkocsikban és teherautókban elbújva jutottak át a migránsok a brit oldalra. A brit hatóságok adatai szerint idén eddig több mint 27 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba a La Manche-csatornán csónakokon átkelve, a tavalyi 45 ezres rekordot követően. A francia hatóságok rendszeresen felszámolják a part mentén kialakuló migránstáborokat, s adataik szerint az év eleje óta október végéig 5452 embert helyeztek biztonságba, megelőzve átkelési kísérletüket.

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
  • Terrorizmusfinanszírozás
    Az MNB-szabályozás bővíti a fokozott ügyfél-átvilágítás alá esők körét, egyebek közt a magas terrorizmusfinanszírozási kockázatot hordozó nonprofit szervezetekkel, a magas proliferációs kockázatot hordozó szervezetekkel vagy a stróman kockázatot hordozó, ám az ügyfélismereti beszélgetésben együtt nem működő tényleges tulajdonosú ügyfelekkel.
MTI Hírfelhasználó