Tajvani választás - Kína bírálta a Lajnak gratuláló kormányokat
2024. január 14. 13:05

A kínai külügyminisztérium vasárnap bírálta a tajvani elnökválasztás győztesének gratuláló országokat, köztük az Egyesült Államokat, melyet felszólított: tartsa magát az "egy Kína" elvéhez.

A tárca kitért Antony Blinken amerikai külügyminiszter Laj Csing-tönek küldött gratulációjára - melyben Blinken közölte, hogy Washington örömmel várja a Tajvannal való nem hivatalos kapcsolatainak továbbfejlesztését - és "a tajvani szeparatista erők felé leadott súlyosan helytelen jelzésként" értékelte azt. A pekingi külügyminisztérium kiemelte, hogy Blinken közleménye ellentétes az amerikai kormány saját politikai elkötelezettségével, mely szerint csak kulturális, kereskedelmi és egyéb nem hivatalos kapcsolatokat tart fenn a szigettel.
   
"Kína mindig is határozottan ellenezte az Egyesült Államok és Tajvan közötti hivatalos kapcsolatok bármilyen formáját, és határozottan ellenzi, hogy az Egyesült Államok bármilyen formában és bármilyen ürüggyel beavatkozzon Tajvan ügyeibe" - áll a tárca honlapján közzétett nyilatkozatában.
   
A londoni kínai nagykövetség szombaton hivatalos WeChat-fiókján közzétett közleményében elítélte David Cameron brit külügyminisztert is, miután ő közleményben gratulált Lajnak és pártjának.
   
"Felszólítjuk az Egyesült Királyságot, ismerje el azt az álláspontot, hogy Tajvan Kína tartománya, óvatosan kezelje a Tajvannal kapcsolatos ügyeket az +egy Kína+ elvének megfelelően, és hagyjon fel minden olyan nyilatkozattal, amelyben beleavatkoznak Kína belügyeibe" - olvasható a követség oldalán.
   
Kína tokiói nagykövetsége szintén tiltakozott a szigetország kormányánál, miután Kamikava Jóko japán külügyminiszter szintén gratulált Lajnak a győzelemhez, "rendkívül fontos partnernek és barátnak" nevezve Tajvant, hozzátéve, hogy a munkakapcsolat Tajpejjel "nem kormányzati alapon" működik.
 

MTI
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
  • Vitézy Dávid nem ijedt meg a lapáttal fenyegetőtől
    „Lapáttal fogjuk agyonverni" – így fenyegette meg Vitézy Dávidot Karácsony Gergely. A fiatal várospolitikus nem ijedt meg: elindult a főpolgármesteri címért, és majdnem győzelmet aratott. Most a saját beadványának visszautasítását infantilis tapsikolással ünneplő Karácsonnyal szemben a még nevetségessebbé tevő iróniával él Vitézy.
  • Az Európai Parlament ne legyen bűnözők menedéke
    2023. február 9. és 11. között öt támadást hajtott végre egy külföldi állampolgárságú tagokból álló társaság Magyarországon. Hátulról rontottak rá emberekre, Őket egy meg nem valósult rendezvény résztvevőinek vélték. Különféle eszközökkel, köztük viperával és gumiborítású kalapáccsal brutálisan bántalmazták őket. A megtámadott kilenc ember közül négyen súlyos, öten könnyű sérüléseket szenvedtek.
  • Isten hozott, Barna
    Az egész futballvilág szorított Varga Barnabásért, csatárunk sikeres műtéten esett át. Ma kijöhetett a kórházból, és hazarepülhetett a gólkirály.
MTI Hírfelhasználó