Orosz-örmény feszültség
2024. február 23. 15:17

Oroszország tisztázni kívánja Örményországgal, hogy mit jelentenek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (ODKB) való részvétel felfüggesztésére vonatkozó jereváni nyilatkozatok - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken a Zvezda katonai tévécsatornának.

A KBSZSZ logója

A KBSZSZ jelvénye – wikipedia 

"Az örmény fél semmilyen hivatalos lépést nem tett ezzel kapcsolatban. Kapcsolatfelvételre készülünk a kollégáinkkal és a nyilatkozatok jelentésének tisztázására" - mondta.
   
Peszkov hangsúlyozta, hogy ilyen helyzetben nagyon fontos minden részletet tisztázni. A Kreml szóvivője reményét fejezte ki, hogy "örmény barátaink mindent megmagyaráznak nekünk".
   
Nikol Pasinján örmény miniszterelnök pénteken jelentette be hazája ODKB-tagságának felfüggesztését. Indoklása szerint "Örményországra vonatkozóan a kollektív biztonsági szerződés nem teljesült, különösen 2021-2022-ben".
   
Az ODKB Moszkvában működő titkársága közölte, hogy nem kapott semmilyen nyilatkozatot Jerevántól tagságának befagyasztásáról. A szervezet részéről nem zárták ki annak lehetőségét, hogy Pasinján szavai azzal függenek össze, hogy Örményország nem vett részt az ODKB több közelmúltbeli eseményén.
   
Jereván többször is megvádolta az ODKB-t és Moszkvát, hogy nem teljesíti szerződéses kötelezettségeit. Januárban Armen Grigorján, az örmény biztonsági tanács titkára azt mondta, hogy a köztársaságnak "nincsenek elvárásai" a szervezettel szemben, mivel "nem reagált megfelelő módon" az azeri hadsereg által 2022 szeptemberében indított "nagyszabású támadás" idején.
   
Pasinján nem vett részt az ODKB november 23-i minszki csúcstalálkozóján.
   
Az ODKB-nak hat tagállama van: Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország és Tádzsikisztán.

MTi
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • Eva Wlaardingerbroek kockázatvállalása – Videó!
    Vlaardingerbroek kimondta azt az igazságot, amellyel a nyugati kormányok tisztában vannak, de nem beszélnek róla, nevezetesen azt, hogy szoros kapcsolat van a migráció és a bűnözés között. Kijelentette, hogy „új valóságunk Európában a gyakori nemi erőszakokból, késelésekből, gyilkosságokból, lövöldözésekből, sőt lefejezésekből áll”.
  • Fico állapota stabil, de továbbra is súlyos
    Kalinák elmondta: Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.
  • Magyar zarándokvonat Sepsiszentgyörgyön
    Székjelyföldi magyarjaink fogadták a Belső-Magyarországról érkezett zarándokvonatot Sepszszentgyörgyön. A nemzet egységét fejezi ki a pünkösdi együtt ünneplés.
MTI Hírfelhasználó