Brit fegyverkezési rögeszme
2024. április 4. 12:03

A NATO tagállamainak növelniük kell védelmi kiadásaikat, mert saját jövőjükkel játszanának "orosz rulettet", ha erre nem hajlandók - írta csütörtökön, a NATO létrehozásának 75. évfordulóján megjelent cikkében a brit védelmi miniszter.

Grant Shapps signals support for a third runway at Heathrow

A mosoly mögött vérgőzös gondolkodás – thetelegraph

Grant Shapps a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapban közölt írásában úgy fogalmazott: az amerikai adófizetőknek igazuk van, amikor elvárják, hogy a többi NATO-tagállam növelje védelmi ráfordításait.
   
Shapps kiemeli, hogy Nagy-Britannia mindig is eleget tett a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célnak: jelenleg éves GDP-értékének 2,28 százalékát költi védelmi célokra, és kötelezettséget vállalt a 2,5 százalékos arány elérésére.
   
A brit védelmi miniszter ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy tavaly mindössze tizenegy NATO-tagállam teljesítette ezt az elvárást.
   
Grant Shapps szerint nem fenntartható az a helyzet, hogy a szövetség többi tagja nem tartja magát ehhez a célkitűzéshez, mivel "nem engedhetjük meg magunknak, hogy orosz rulettet játsszunk saját jövőnkkel".
   
A miniszter megismételte azt a többször hangoztatott álláspontját, hogy a világ a háború utáni helyzetből ismét háború előtti állapotba került, mivel egyre több rossz szándékú külföldi hatalom veszi célkeresztjébe a nyugati demokráciákat.
   
David Cameron brit külügyminiszter szintén a védelmi kiadások növelésére szólította fel a NATO-szövetségeseket a szervezet brüsszeli külügyminiszteri találkozóján.
   
A londoni külügyi tárca által ismertetett nyilatkozatában Cameron kijelentette: a NATO - különösen Svédország múlt havi csatlakozása után - még soha nem volt olyan erős és fontos szerveződés, mint most.
   
Kijelentette azt is, Ukrajna "közelebb van a NATO-hoz, mint valaha", és kritikus fontosságú, hogy megkapja azt a támogatást, amelyre az Oroszországgal vívott háború megnyeréséhez szüksége van. Hozzátette: a NATO "nagyon komor jövő elé nézne", ha hagyná, hogy sikerrel járjon az Ukrajna elleni orosz hadjárat.
   
Cameron ugyanakkor hangot adott aggodalmának is amiatt, hogy a jelenlegi fiatal nemzedék nem támogatja ugyanolyan mértékben a NATO-t, mint az a generáció, amelyik a hidegháború idején nőtt fel. Úgy fogalmazott, hogy "ismét, az új nemzedék körében is győzelemre kell vinni a NATO mellett szóló érveket".
 

mti
Címkék:
  • Nobel-díjas írók nevetségessé tétele
    „A papírforma azért van, hogy felborítsuk, és mi ezt megtettük ezen a hétvégén. Úgy gondolom, talán egy kicsit lebecsültek minket az emberek. Nem sikerült túlságosan jól a legutóbbi világversenyünk, és mindenki abból indult ki, de mi jó csapat vagyunk, jó a csapategység, úgyhogy nagyon jól tudunk küzdeni – rögzítette Pásztor Noémi.
  • Bűnözők a törvényhozásban
    Sajnos a brüsszeli garnitúra is alvilági jegyeket mutat. Évekkel ezelőtt egy ciprusi politkusnőnek hatalmas összeg jelent meg a bankszámláján. Lebukott, de azóta is az Európai Bizottságban ül. Egy görög európai parlamenti tagot pedig a belga rendőrség hosszú ideig lakat alatt tartott, mert döbbenetesen nagy korrupciós botrányban lebukott. A felsőbb garnitúra elérte, hogy kiengedjék, visszament az Európai Parlamentbe, és szavazott is.
  • A székelyföldi Nagymedesér
    "Nagyon fontos, hogy helyi szinten, megyei szinten és országos szinten is ott legyenek az erőink, hiszen csak így tudjuk a magyarság érdekében az érdekképviseletet, politikai képviseletet ellátni. Ugyanennyire fontos, hogy mi, magyarok egymást erősítsük az Európai Unióban" - mondta Potápi Árpád.
  • Kritikus állapotban a szlovák kormányfő – Videók!
    A helyszínen három-négy lövés dördült, majd a Denník N hírportál helyszíni tudósítója azt látta, hogy a kormányfő testőrei felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik. A Plus7Dní híroldal információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések.
  • Szlovák baloldali költő a merénylő
    Három versgyűjteményt írt - Sen rebela, Diptych, Osy. 2010-ben jelent meg Az áldozat üzenete című regénye, 2015-ben pedig könyve jelent meg a romákról - Efata. 2015-től a Szlovák Írók Szövetségének tagja.
MTI Hírfelhasználó