Meghalt a digitális bölcsészet úttörője: Balassit is taglalta
2024. június 5. 08:17

Balassi Bálintról írt monográfiája máig alapmű. Elkészítette a világ első online kritikai kiadását Balassi Bálint verseiből (1993), majd József Attila prózai munkáiból. 1995-ben az INteRNeTTo internetes folyóirat indításában is részt vett.

77 éves korában, 2024. június 2-án elhunyt Horváth Iván irodalomtörténész, az MTA doktora, az ELTE professor emeritusa, a Digitális Irodalmi Akadémia tiszteletbeli tagja – közölte a család a Literával.

Horváth Iván pályafutása az MTA Irodalomtudományi Intézetében kezdődött, majd Szegeden, Pécsen és az ELTE-n tanított. 1980-ban az irodalomtudományok kandidátusa, 1992-ben pedig az MTA doktora lett. 1993-ban az ELTE Régi Magyar Irodalom tanszékére került, ahol 1995-től habilitált egyetemi tanárként, 2002 és 2009 között tanszékvezetőként tevékenykedett. Két évig a párizsi Université de la Sorbonne Nouvelle vendégtanára is volt.

1993-ban megalapította a Reneszánszkutatások Posztgraduális Központját (CHER), majd 1998-ban a Bölcsészettudományi Informatika Alapprogramot, az irodalmi szövegek számítógépes feldolgozásának első hazai kutatóhelyét. Az ő vezetésével jött létre a Reneszánsz tanulmányok mesterszak az ELTE-n. Balassi Bálintról írt monográfiája máig alapmű.

Horváth Iván a digitális bölcsészet úttörője volt, kutatócsoportjával 1976-ban kezdett dolgozni a Régi magyar vers repertóriumán, melynek számítógépes (1979) és internetes (1993) változata a világ első ilyen adatbázisai voltak.

Elkészítette a világ első online kritikai kiadását Balassi Bálint verseiből (1993).

Majd József Attila prózai munkáiból. Főszerkesztője volt A magyar irodalom történetei című kézikönyv hálózati változatának és a 2021-ben megjelent online Magyar irodalomtörténetnek.

Az ómagyar szövegemlékek kutatása során az ő vezetésével készül a Pray-kódex kritikai kiadása.

Az 1989-es rendszerváltáskor a 2000 című irodalmi és társadalmi havilap alapító szerkesztője volt, 1995-ben az INteRNeTTo internetes folyóirat indításában vett részt.

A reneszánsz szellemiségének megfelelően széles érdeklődési körrel rendelkezett: a komolyzenei felvételektől a hifi-rendszereken át a fényképezőgépekig mindenben a legmagasabb minőséget és a legizgalmasabb összefüggéseket kereste.

Karizmatikus személyiségével, előadóként és tanárként nagy hatást gyakorolt hallgatóira, sok nemzedéknyi kutatót indított el a tudományos pályán. Két gimnáziumi irodalomtankönyve nagy hatással volt egy egész tanulógeneráció irodalomszemléletére.

Horváth Iván élete a kultúra és tudomány szolgálatában telt, mely meghatározta több mint két évtizedes küzdelmét gyógyíthatatlan betegségével is.

szeretlekmagyarorszag.hu
Címkék:
  • Lapáttal a demokráciában
    Az biztosra vehető, hogy Berlinben, Párizsban, Washintonban, New Yorkban politikusok szólaltak volna meg, s felpörgött volna a hisztériakeltés a világsajtóban. Most Brüsszelben kirobbant a csend.
  • Magyar győzelem a hazai futballban
    Íme, itt van a lehetőség a lengyel-svéd edző előtt. Jusson be a Konferencia-liga csoportkörébe, és vigye csapatát az egyenes kieséses szakaszban tovább. Már a jövő tavasszal telt ház lesz a Sóstói Stadionban, még Diósgyőrből is érkeznek nézők. Ezért kapja hatalmas fizetését a lengyel-svéd edző.
MTI Hírfelhasználó